Jak czyjaś potencjalna wolność w posiadaniu broni może ograniczyć Twoją? Ja widzę same minusy obecnej sytuacji kiedy to nie można posiadać broni bez zezwolenia... a jest jeszcze druga kwestia dotycząca użytkowania takiej broni...mc_iek pisze:Twoja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się moja wolność. Mamy tę granicę wytyczać metodą westernową? Prawo silniejszego to anarchia, a nie wolność.
Hatsan 125 rozpada się w rękach...
Moderator: Hiszpan63
-
-
-
No nie do końca tak to działa moim zdaniem. Załóżmy sytuację w której spotykają się dwie osoby o skrajnie kolidujących interesach. Jedna ma dwa metry wzrostu i pół obwodu bicepsa, a druga to dajmy na to cherlawy naukowiec. Żaden nie ma broni, a z góry wiadomo, kto komu narzuci swoją rację siłą. natomiast, kiedy obaj mają rewolwer przy pasku otwierają się wcześniej nieznane pola do negocjacjiMamy tę granicę wytyczać metodą westernową? Prawo silniejszego to anarchia, a nie wolność.
Jako puentę przytoczę znany cytat, że "Bóg stworzył ludzi, natomiast Samuel Colt uczynił ich równymi"
BTW Trochę odeszliśmy od tematu wątku, prawda?
-
- Ściepnik
Znaczy, że pierwszeństwo na skrzyżowaniu ma ten, który szybciej wyciągnie giwerę, czy trafi z większej odległości? Patrząc na to, co prezentuje spora część społeczeństwa, będziemy mieli krwawe jatki po każdym meczu, byle stłuczce, czy zabawie...
Gdy patrzę na niektórych ludzi stworzonych na obraz i podobieństwo boże, to cieszę się, że moimi praprzodkami były małpy...
-
- Ściepnik
Cherlawy naukowiec , to najpierw będzie analizował warunki zewnętrzne wobec efektu spalania prochu i komfortu cieplarnianego w kontakcie z bronią ... czyli lepiej , żeby jej nie miał , bo wpadnie w ręce kogoś innego ...
Za dużo filmów akcji , gier/strzelanek itp .
Za dużo filmów akcji , gier/strzelanek itp .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
-
-
Ja tam nadal naiwnie wierzę, że większość ludzi nie marzy tylko o tym, żeby kogoś zastrzelić. Ponadto twierdzę i jest to wyłącznie moja opinia, że
jest taka jaka jest właśnie ze względu na to że w Polsce nie można zginąć na łamanie ogólnie przyjętych zasad funkcjonowania w społeczeństwie. Nie mieszkałem w Teksasie, nie wiem jak wygląda życie z powszechnym dostępem do broni więc może niech się wypowie ktoś, kto miał styczność?mc_iek pisze:spora część społeczeństwa
Jeżeli ja oglądam za dużo filmów akcji, to pan Przemek chyba lubuje się w komediach PozdrawiamHiszpan63 pisze:Cherlawy naukowiec , to najpierw będzie analizował warunki zewnętrzne wobec efektu spalania prochu i komfortu cieplarnianego w kontakcie z bronią
-
- Ściepnik
... primo : odpuść na forum tego "pana" , drugie primo : masz rację , lubię komedieEmerytt pisze: to pan Przemek chyba lubuje się w komediach
A trzecie primo : ... nie łatwo wyciągnąć broń i mierzyć do człowieka , że o zabijaniu nie wspomnę . Większość ludzi w swej świadomości nie jest na to przygotowana . Wręcz nie będzie w stanie tego zrobić z premedytacją . A niestety świadome użycie broni wobec człowieka , to nie gierka komputerowa.
-
Emerytt pisze:BTW Trochę odeszliśmy od tematu wątku, prawda?
Szanowni przedmówcy dwa dni nie było mnie na Forumnie Akurat w tym temacie miałem do "zaliczenia" dwie i pół strony postówgreen_thunder pisze:Mondo, spisz Ty swoje roszczenia i przyklej w którymś temacie, unikniemy nieporozumień, wystarczy na ściągawkę spojrzeć
Może byście tak wrócili do tematu Jest caaałkiem interesujący
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
*/ CPR=CustomPabloRudnik
-
- Ściepnik
Wielokrotnie przypominałem . Gdy nie było łuku , nikt ne zginął od łuku . Gdy nie było kuszy , nikt nie zginął od kuszy . Gdy nie było broni palnej , nikt nie zginął od tej broni . Zwiększenie ilości broni palnej w prywatnych rękach , to zwiększenie ilości ofiar i to niezależnie czy broń będzie rejestrowana , czy nie będzie .Hiszpan63 pisze:A trzecie primo : ... nie łatwo wyciągnąć broń i mierzyć do człowieka , że o zabijaniu nie wspomnę . Większość ludzi w swej świadomości nie jest na to przygotowana . Wręcz nie będzie w stanie tego zrobić z premedytacją . A niestety świadome użycie broni wobec człowieka , to nie gierka komputerowa.
-
...a który, który ?..Starszy_Pan pisze:Jest caaałkiem interesujący
...zwiekszenie produkcji frytek, to zwiększenie produkcji.....a"...Filo pisze:Zwiększenie ilości broni palnej w prywatnych rękach , to zwiększenie ilości ofiar
Ostatnio zmieniony 2016-02-11, 19:33 przez green_thunder, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
- Ściepnik
.... noooo ... wejdzie w miejsce pompki ...Starszy_Pan pisze:Może dowiem się jak włożyć sprężynę gazową do Sharpa
-
-
- Ściepnik