COLT 1911 WWII COMMEMORATIVE

Wszystko co dotyczy wiatrówek CO2

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

West

COLT 1911 WWII COMMEMORATIVE

Post autor: West »

Od miesiąca jestem w posiadaniu COLT'a 1911.

Obrazek

Bardzo mało informacji jest o tym modelu na polskich forach, dlatego postanowiłem cokolwiek o nim napisać - może komuś się przyda ;)

Wyszło jedynie 1000 sztuk tej repliki. Moja jest oznaczona numerkiem 0282.

Obrazek

Obrazek

Zacznijmy od samej zawartości pudełka. To co jest w zestawie to:

-Plujka.
-Magazynek.
-200 szt. śrutu.
-2 bombiczki.
-Instrukcja
-Klucz imbusowy do wkręcania bombiczki.

Oczywiście w zależności od hojności sprzedającego w zestawie może się znaleźć więcej bombiczek, 1,5k szt kulek, tarcze itp.

Pierwszy kontakt z tą plujką robi pozytywne wrażenie, przyczynia się do tego przedewszystkim waga repliki ( 0,9 kg) , pistolet jest fabrycznie postarzony co dodatkowo dodaje mu uroku ;) Zamek podczas przeładowania wydaje przyjemny metaliczny dźwięk, tak samo kurek wraz z bezpiecznikiem. Samo wyjęcie magazynka także jest muzyką dla ucha.

Replika jest wykonana w ,,całości'' z metalu. Tak naprawdę jest to (ZnAl) stop cynku z ołowiem, magnezem i amelynium -tego nie pomalujesz i to dosłownie bo nie kończyły się dobrze zabiegi kosmetyczne usuwające napis: cal. 4,5mm(.177) oraz oznaczenie ,,F''. Oprócz tego jest tu też trochę plastiku... wihajster odpowiadający za podawanie kulek w magazynku jest plastikowy - cała górna część magazynka jest wykonana z plastiku. Oprócz tego z plastiku wykonano mechanizm, który wsuwa kulkę do lufy ( jak ktoś zna nazwę tego wihajstra to niech mnie proprawi ), drewniany grip rękojeści także okazuje się być tworzywem... hmm ABS ?

Czas ,,poszczelać'' !

Wyjmujemy magazynek, ładujemy kulki... mieści się ich 19naście - ładowanie jest dosyć uciążliwe - brak możliwości zablokowania sprężyny. Podpięcie naboju CO2 jest proste jak we wszystkich replikach, wkładamy nabój do magazynku, dokręcamy imbusem nabój, robi sie takie ciche ,,psss'' i gotowe. Wkładamy magazynek... przeładowujemy i słuchamy pięknego brzęku zamka, naciskamy spust i powtarzamy tą czynność 19naście razy. Blowback robi wrażenie, miałem kilka plujek kolegów w rękach, ale żadna nie miała tak mocnego blowbacka... Z każdym strzałem uśmiech jest coraz szerszy ;)

Co do celności... bbs'ami cudów nie ustrzelimy i nie ma co spodziewać się rewelacji... z 10m puszkę ustrzelimy i nic więcej. Jeśli ktoś wciska, że z 25m wali powtarzalnie w puchę to albo ściemnia, albo minął się z powołaniem i ,,szczela'' nie z tej broni z której powinien. Oczywiście da się trafić z 25 metrów, ale chwile trzeba postrzelać, mierzyć kilka-kilkanaście cm w lewą bądź prawą stronę a do tego mieć farta. Do strzelania dalej niż 20 metrów bbsy się nie nadają i myślę, że każdy z tego forum to powie.

Z jednej buteleczki CO2 w temperaturze pokojowej udało mi się wystrzelić dokładnie 64 kulek...(3 pełne magazynki + 7 kulek z 4tego magazynka) i to dobry wynik jak na plujkę z blowbackiem.

W internecie znalazłem wiele różnych danych o tej replice, żeby się nie rozpisywać napiszę tylko jedną rzecz... ta replika ma około 100 m/s nie więcej i około 3,5J... niektórzy podawali nawet 140m/s ! To nie prawda. Nie spotkałem żadnej plujki na bb'sy z blowbackiem o prędkości większej niż 110m/s.

Replika jest całkowicie rozbieralna, podobno w 100% rozbiera się ją tak jak oryginał... nie miałem nigdy oryginału w rękach więc tutaj nic więcej nie powiem. Zdjęcie poniżej pokaże na ile ja pozwoliłem ją sobie rozebrać.

Obrazek

Zaraz po zakupie zrobiłem sobie tarczę... kartka z zeszytu na poł, czarny punkcik na środku o wymiarach 1cmx1cm i sprawdzanie jak mi pójdą pierwsze strzały... te kartki są także niedługo wrzucam na skaner i pochwalę się pierwszym niecelnym strzelaniem z tej repliki. Ja z tego byłem zadowolony a Wy pomyślicie sobie... ,,ło matko''. Dziś bym sobie zrobił taki test celności... ale mamy 6 stycznia a ja nie mam bombiczek, dlatego zabrałem się za pisanie ;)

Tak więc odległość niewielka ( około 5 metrów), strzelane na dworze około miesiąca temu.
Legenda mojego autorstwa jest na 1 zdjęciu: żółta linia 4cm, fioletowa 2cm, niebieska 3 cm.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na zakończenie jeśli ktoś się zastanawia nad tą repliką....

Jest to tylko zabawka, strzela wmiarę celnie na dystansie do 12m, zasilana CO2 więc w zimie ,,nieposzczelamy'' , wiatrówki zasilane bbs'ami są wadliwe i chyba z tych ważniejszych minusów to tyle albo aż tyle.

Co do plusów to głownie wygląd, waga, bardzo mocny blowback, możliwość rozebrania.

Dlaczego wybrałem coś takiego ? A no dlatego, że mi się spodobał !
Z facetami jest tak, że jeśli w głowie się upierniczy , że chce blondynkę to będzie miał blondynkę, mimo ,że brunetka miała większe hmm walory użytkowe.

I taką blondynką dla mnie jest COLT 1911 WWII COMMEMORATIVE.

Pozdrawiam wszystkich ! ;)

PS. Jak coś źle napisane poprawcie młodego szczelca ;)