Wiatrówka , ładna i zgrabna Baikal MP-61

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

zbisz41

Post autor: zbisz41 »

Ściany zostają :mrgreen: plan na jutro jak pogoda pozwoli wyzerować lunetę że choć w 5 cm cel z 10 m trafić ;)
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

zbisz41 pisze: że choć w 5 cm cel z 10 m trafić
...do tego to i lupki nie trza...
zbisz41

trza, trza jak się ma okulary z denek po koniaku :mrgreen:
A powaznie to chyba jest mus ustawić lunetę? Jak już jest to nich przynajmniej udaje że pokazuje gdzie strzela ;)
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

No albo ustawić, albo zdjąć. Ostrość łapiesz na 10m?
zbisz41

Ostrość łapie ładnie na każdym ustawieniu , powiększenie działa płynnie , wiadomo na 10m to tylko x3-4.
Przetestowałem w nocy na słupie oświetleniowym około 30m bardzo wyraźny obraz.
Po kilku opiniach jestem mile zaskoczony na plus.
Dla mnie jeśli będzie trzymać zero jest więcej niż dobra .
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

Musu korzystania z lunety nie ma. Problem w tym, że w nie wszystkich lunetach zakres regulacji ostrości obejmuje odległość 10 m. Wykonuje się wtedy tzw. przefokusowanie. Nie wiem, jak w innych lunetach, ale w moim Hawke przefokusowanie pierścieniem w obiektywie załatwia również sprawę paralaksy na tej odległości. Żeby było ciekawiej, po przefokusowaniu z regulacją paralaksy muszę strzelać bez okularów korekcyjnych, bo inaczej nie mogę złapać ostrości krzyża i celu.
No, po prostu magia. :^)
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
zbisz41

Nie ma w niczym musu :D ja chce korzystać z lunety, dodam że bez niej nie ma u mnie strzelania (już pisałem mam problem szczerbinka>muszka>cel) .
Od wczoraj mam sprzęt , poskręcałem teraz chciałbym to jakość zgrać , pisze jakoś bo nie mam w pobliżu strzelnicy zamkniętej a na wolnym nie ma warunków.
Napisałem ze cel 5cm nie bez powodu , wczoraj maiłem rozrzut 10cm we wszystkie strony, niestety wiatr nie pomaga.
Awatar użytkownika
Pan Sołtys

Post autor: Pan Sołtys »

Sympatyczny Swawolniku zbisz czterdziesty pierwszy - jak już kupiłeś szczeladło i do tego lunetę, to zainwestuj w coś takiego jak laser do kalibracji lunet, w zależności od zachłanności sprzedawcy jest to koszt rzędu 45-65 PeeLeNów. Na alledrogo przed chwilą widziałem toto za 45 zetów. Przyda się z pewnością nie raz, a zaoszczędzi Ci na amunicji. Mam taki przyrząd od kilku miesięcy i testuję nim też tradycyjne przyrządy celownicze. W obsłudze proste jak cep.
Strzelam na dystansie: "jak wzrok sięga" - w moim przypadku jest to ok. 12,5 metra.
Ludzkie słowo tego nie wypowie jak się cieszę gdy czasami trafiam. :mrgreen:
I chwała Bogu, że dzięki Bogu, bo jak by tak nie daj Boże, to niech Pan Bóg broni!!!
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Zerowanie optyki (pod siebie ) na karabinku sprężynowym , to raptem 5-10 śrutów . Nie potrzeba żadnych laserów . Zbędny to gadżet , wciskany laikom jako rzecz niezbędna . Nie da się też tym ustrojstwem wyzerować super idealnie , więc doklikanie trzeba zrobić strzelając śrutem . A za 45 zł , to są dodatkowe dwie paczki Geco lub H&N Sport czy H&N Econ . Skórka za wyprawkę ....
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
zbisz41

Faktycznie kolega-pan Przemek ma racje -zresztą jak zawsze(?) ;) , nawet taki jak ja laik ustawił w miarę lunetkę.
Wiatr dziś ma w plecy więc nie przeszkadza :D , postrzelałem deczko .
Na tarczy 14x14 dystans 10 m ,siedzaca pozycja lekko podparta :lol: 5 trafieć 7-10 , następne 5 2-3 przy czym skupienie 2-3 cm ,śrut tomitex tarczowy.
Cel 5 cm z 10m podpórka 5/5 , wolno stojący 3/5. ten sam cel 15m siedząc podpórka 3/5 tu crosman pointed .
Butelka po niemieckim ;) piwie : 10 nie pękła 15 to samo ,ale ważne ze z ręki i trafiona .
Wydaje mi się jak na pierwsze strzelanie może być :D jeśli pogoda pozwoli dziennie pare strzelań trening czyni miszcza ;)
ps
muszę za każdym razem dopisać coby swawolniki podśmiewniki wiedzieli że mam założony kołnierz ortopedyczne i jestem po operacji kręgosłupa :mrgreen:
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Zerowanie optyki (pod siebie ) na karabinku sprężynowym , to raptem 5-10 śrutów . Nie potrzeba żadnych laserów .
Po za tym , krzywa balistyczna lotu śrutu nijak się ma do prostej wyznaczonej przez oś lufy . Laser może przybliżać punkt trafienia tylko na najbliższych dystansach . A i tak trzeba potem korygować zerowanie , bo każdy gatunek śrutu skupia w nieco innym miejscu .
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Filo pisze:Po za tym , krzywa balistyczna lotu śrutu nijak się ma do prostej wyznaczonej przez oś lufy .
... otóż tak właśnie ... :idea:
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Pan Sołtys

Post autor: Pan Sołtys »

Moja światła porada dotycząca kalibracji laserem miała na uwadze zaoszczędzenie kartek papieru w formacie A-4 zalecane także i na "łamach" SKS jako wyłapanie wstępnie oddanych strzałów kontrolnych, no i nie tylko czasu poświęconemu takiej kalibracji, ale też i śrutu. Ja też takie ustawianie laserem traktuje jak o baaardzo wstępny test lunety i potem wyzerowuję to na "ostro" dla danego dystansu.
No, ale jam sołtys tylko... :oops:
Strzelam na dystansie: "jak wzrok sięga" - w moim przypadku jest to ok. 12,5 metra.
Ludzkie słowo tego nie wypowie jak się cieszę gdy czasami trafiam. :mrgreen:
I chwała Bogu, że dzięki Bogu, bo jak by tak nie daj Boże, to niech Pan Bóg broni!!!
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

Ta twoja lupa zbyt wielka jest.
Do iżyka idealne są wersje kompaktowe, np od Delty, na wysuniętym montażu PP

Mój zestaw Iż Commando :P :

Obrazek
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
zbisz41

Mnie nowicjuszowi z całym szacunkiem panie Sołtys wydaje się ze z tym laserem i tak więcej roboty.
No bo tak:
trza go kupić,pewnie i mocowanie na lufe, pewnie potem jakoś z giwerom skalibrować potem trza luneta kalibrować .
Ja sobie wziąłem tarcze 14x14 i strzelam a tu nic zero trafień :D
No to za kulo-tarczo-chwytem ustawiłem karton 40x40 ;) i już widziałem gdzie bozia kulki nosi.
Potem pokręciłem trochę dinksikami i powoli więcej dziurek w tarczy niż kartonie :mrgreen:
jeszcze z 2-3 lata i będzie 10/100 :lol:

Co do lunetki dostałem , próbuje , dalsze zmiany pewnie nie do ominięcia ....ale w czasie :D
Kazda taka sugestia bardzo mile widziana podziękował ;)