Bajkał IŻ 61 - niekontrolowany wystrzał

Moderator: Hiszpan63

KrzychoCO2

Post autor: KrzychoCO2 »

Dziękuję za odpowiedź. Jak to miło wiedzieć, że choć blaszka działa bez zarzutu :lol:

Kolega mildot w 12 poście tego wątku (post z dużym rysunkiem technicznym IŻa) podał sposób na sprawdzenie poprawności działania spustu.
Jak pisałem, moduł spustu u mnie jest złożony na bolce. Po prostu zamiast śrub oznaczonych 1 i 2 na poniższym zdjęciu:
Obrazek
mam tylko 2 bolce (zwane też pinami). Oczywiście spust też mam inny, z 1 śrubą regulacyjną.

Od Kolegi Hiszpana63 wiem, że bolce lubią ulec zniszczeniu przy demontażu.
Dwa pytania:
1) Jak je usuwać, aby niczego nie zniszczyć?
2) Czy można je ew. później zastąpić śrubami, gdybym kiedyś chciał znowu otwierać moduł spustu?

KrzychoCO2

PS 1. Fotografia nie jest moja, zapożyczyłem ją z tej oto instrukcji http://www.airguns.pl/wiatrowki-warszta ... nie-izh-60
PS 2. Jeszcze nie odważyłem się rozebrać spustu. Ale coraz bliżej mi do tej decyzji :lol:
Awatar użytkownika
mildot
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: mildot »

Do tego co opisałem nie musisz i nie powinieneś rozbierać spustu.

Wystarczy zdjąć plastik i uważnie obserwować co robią elementy spustu podczas naciągania zwracając uwagę na to co Ci wcześniej opisałem.
:-D
KrzychoCO2

Szanowni Koledzy,
na wstępie serdecznie dziękuję za Wasze zainteresowanie i chęć pomocy - za wszystkie rady, wskazówki i słowa zachęty. Jesteście SUPER!!!

Po długim i dogłębnym tentegowaniu w głowie - jak mówił Król Julian - podjąłem decyzję co do mojego Iża MP61.

Otóż nie będę w nim grzebał, lecz wyślę go w celu poprawek i tuningu do Mistrza Hiszpana z Cekausa.

Najważniejsze powody decyzji:
- zależy mi na kompleksowym tuningu, a niektórych czynności sam nie jestem w stanie (np. dorobienie prowadnicy) lub boję się (polerka spustu) wykonać;
- Mistrz Hiszpan wielokrotnie na tym i innych forach wypowiadał się bardzo pochlebnie o Iżu 61. Na przykład tu: http://www.e-tawerna.pl/viewtopic.php?p=11355 (post z Nie 15 Sie, 2010 18:24). Mam zatem nadzieję, że podejdzie do mojego egzemplarza nie tylko z zawodową starannością, ale także "z sercem" i dopracuje go najlepiej, jak to tylko możliwe;
- Mistrz Hiszpan ma doświadczenie w tuningu Iża 61, a to jest ważne. Nie chciałbym oddawać go do kogoś, kto uczyłby się na moim egzemplarzu...

Cóż, na jutro przewiduję wysyłkę do Cekausa :D

Mam nadzieję, że Mistrz zechce podzielić się na forum wnioskami i spostrzeżeniami z tuningu mojego egzemplarza. W szczególności zaś wyjaśni, co było przyczyną samostrzałów (na ostatnie 7 strzałów zanotowałem 1 samopał...).

Uważam, że nic lepszego nie mogłem dla swojego Iża MP61 zrobić :D

Pozdrawiam i do usłyszenia!
KrzychoCO2
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

KrzychoCO2 pisze:Cóż, na jutro przewiduję wysyłkę do Cekausa
.. spokojnie przysyłaj ... pogrzebiemy ;)

.. tylko proszę :! ... już mnie tak więcej nie wyklinaj .. ;)
KrzychoCO2 pisze: Mistrz Hiszpan
.. :P
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
KrzychoCO2

Tak jest, postaram się nie wyklinać :lol:
Do usłyszenia!
KrzychoCO2
zbisz41

Post autor: zbisz41 »

I nie wiecie jak to się wszystko skończyło? :mrgreen:
Działa teraz dobrze?
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Oczywista oczywistość ;)
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)