Wiatrówka , ładna i zgrabna Baikal MP-61

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

zbisz41

Wiatrówka , ładna i zgrabna Baikal MP-61

Post autor: zbisz41 »

Długie wieczory pozwalają na marzenia i rozmyślania :D
Tak sobie siedzę i myślę że może jednak warto przejść z co2 na sprężynkę.
Po delikatnej lekturze (kluczowe słowo delikatna ;) ) parę dokładnie dwie wiatrówki wpadły mi w oko.Na wstępie zaznaczę że sprzęt tylko do "domowego" użytku:
-jakieś cele i tarcze .
Teraz przejdę do meritum -"wymagań" :
-musi byc ładne , oryginalne , dla mnie taki gadżet .
-fajnie jakby była średnich wymiarów i w miarę lekka
-zasięg nie musi powalać dystans góra 30m (realny)
Podobają mi się :
- Hatsan STRIKER EDGE 4.5
-bajkal mp 61
Ogólnie w tym stylu wiatrówka spełniła by moje oczekiwania .
Pewnie zaraz przeczytam ze trzeba sprzęt tuningować a z tego co czytałem to juz pewien wydatek.
Zastanawiam sie w takim razie czy nie kupić jakiegoś czarnego kandar 4.5 z bocznym naciągiem np za 200 PLN i dać podrasować . Myślę ze cenowo i tak byłoby taniej ,ale nie wiem czy lepiej :mrgreen:
Tak więc co polecanie ślicznego, niedużego, oryginalnego ,może z bocznym naciągiem a jeszcze nie urywającego kieszeń .
Ostatnio zmieniony 2015-11-30, 16:33 przez zbisz41, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
daNeczek
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: daNeczek »

zbisz41 pisze:Hatsan STRIKER EDGE 4.5
Witaj w klubie, właśnie w czwartek postanowiłem pudełkowego tuningować.
Ostatnio zmieniony 2015-11-22, 21:20 przez daNeczek, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko już było - rzekł Ben Akiba
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Dużo miałem wiatrówek, wszystkie dla urody,choć zawsze to były rasowe , nie odważyłbym się kategorycznie wybrać, lub wskazać. Z tych dwóch wymienionych wolałbym iża, tłumaczyć dlaczego nie będę, bo to zawsze subiektywne, Turcy produkują zbyt dużo modeli, by choć na jednym mogli się skupić, to produkcja "pod publiczkę"...tak, czy owak tylko besy spełniają moje warunki, ale ludzie ich nie znaj i nie kupują...
zbisz41

No tak IŻ powala oryginalnością ,magazynek 5 śrucin to rzadkość . Tylko z tego co pooglądałem osiągi średnio ( z filmików przeważnie strzelano na dystansie 20m).
Z tego co tu doczytałem ,chyba o tym modelu aby jako tako działał trzeba kilka zmian zrobić.
Sam tego nie dam rady więc musiałbym oddać fachowcowi -pewnie jak się nie mylę u tego którego bym kupił :mrgreen: Chyba tylko jeden sklep sprzedaj cena około 500 PLN, no i teraz tuning ile? Luneta ?

Jeszcze jedno czy oprócz tego bajkala ma ktoś takie cudo jak magazynek? Oczywiście na sprężynie :D
Awatar użytkownika
mironTG
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: mironTG »

Tyle napiszę- kup co się Tobie podoba, lub szukaj używki na forum. Jak już będziesz miał go w łapkach pytaj co poprawić, jak używka to po poprawkach zapewne będzie. Jak pisze Robert BSA jest nie doceniane ja mojego zbyłem ale tylko dlatego że wygrałem Gamonia IGT a trzech karabinków nie potrzebuję. A federki z magazynkiem to rzadkość. KUP POSTRZELAJ A I TAK ZMIENISZ NA INNY :mrgreen:
Strzelam bo lubię :-) AR 50 PCP.

( Celuj w księżyc- jeśli nie trafisz, trafisz między gwiazdy )
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Do celnego strzelania magazynek nie jest potrzebny. Mnie on nigdy nie powalłl, to tylko wygoda i to w niskim budżecie, choć Diana i BSA to stosują.
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Re: Wiatrówka , ładna i zgrabna

Post autor: Ślubek »

zbisz41 pisze:-fajnie jakby była średnich wymiarów i w miarę lekka
Wiatrówki mają swoją wagę nie bez powodu. Po prostu im cięższa, tym mniejszy podrzut przy strzale. Obawiam się więc, że lekkość nie będzie szła w parze z celnością.

Są oczywiście mechanizmy antyodrzutowe, ale nie wiem, czy bez fachowej regulacji taki mechanizm działa zadowalająco. Łatwiej dociążyć osadę.
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

zbisz41 pisze:-musi byc ładne , oryginalne , dla mnie taki gadżet .
-fajnie jakby była średnich wymiarów i w miarę lekka
-zasięg nie musi powalać dystans góra 30m (realny)
To zależy co się komu podoba, ale punkt pierwszy raczej kieruje uwagę na karabinki nie projektowane ostatnimi czasy - wspomniane BSA, Diana 35, HW 30 z customową osadą (były chyba niektóre fajne fabryczne, ale na żywo ich nie widziałem, tylko na zdjęciach)........
zbisz41

Hm...
Czyli czar prysł ?
Nie pogodzę wagi i rozmiaru z precyzją?
Z tego tu co czytam to ten Bajkal (czy to jest to samo co BSA?) jest dla mnie jedyna alternatywa-spełnia większość moich wymagań.
Czy mógłbym jeszcze prosić użytkowników , tych którzy spotkali się z tym modelem o informacje na temat zasięgu, celności itp.
Proszę o w miarę zrozumiały język dla laika :mrgreen: , używacie terminów z pogranicza grypsu a tego pewnie trzeba się ;) długo uczyć
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

zbisz41 pisze:Czyli czar prysł ?
Nie pogodzę wagi i rozmiaru z precyzją?
Kup to, na co masz ochotę.

Odrzut w przypadku wiatrówek sprężynowych da się opanować - to kwestia "tylko" jednolitego chwytu. Gdy chwycisz inaczej, średni punkt trafienia się przesunie i będziesz miał wrażenie, że wiatrówka sieje. Dopiero, gdy opanujesz stały chwyt, lub zaczniesz strzelać z podpórki (worek z piaskiem - żadne tam bipody czy imadła przesztywniające układ!) wiatrówka sprężynowa pokaże, na co ją stać. I dlatego również rozmiar, który Ci pasuje jest ważny - osada musi być "składna", bo inaczej będzie problem z powtarzalnością chwytu.

Pamiętaj, że jeśli podrzut ma stałą wartość, można go skompensować ustawieniem przyrządów celowniczych, toteż jego obecność wcale nie musi przeszkadzać. Wiatrówka lżejsza może strzelać równie celnie, co cięższa, trudniej ją tylko będzie opanować. Za to gdy już to Ci się uda, będziesz mógł strzelać celnie z każdej innej, również na CO2, PCA czy PCP.

I dlatego warto strzelać ze "sprężyny", nie należy się jednak zbyt szybko zniechęcać.
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Zależy jak rozumiesz celnie, na poziomie zawodniczym celnie nie będzie, jak dla strzelca rekreacyjnego lekka wiatrówka może być wystarczająco celna.
BSA to nie to samo co Baikal, jedno z Anglii drugie z Rosji.
Baikal powinien spełnić wymagania z zastrzeżeniem, że uroda jego jest kwestią dyskusyjną.
zbisz41

witeg pisze:Zależy jak rozumiesz celnie
jak w 1 poście: dystans 25-30 w miarę do tarczy , do puszek ma rewolwer :lol: :D
witeg pisze:że uroda jego jest kwestią dyskusyjną.
No tu się nie zgodzę z gustami nie dyskutujemy , mnie takie kształty bardzo się podobają :mrgreen:
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

zbisz41 pisze:witeg napisał/a:
że uroda jego jest kwestią dyskusyjną.

No tu się nie zgodzę z gustami nie dyskutujemy , mnie takie kształty bardzo się podobają
Dyskutować o gustach da się z przyjaciółmi . Z wrogami nie ma szans . :D
zbisz41

Ślubek pisze: Kup to, na co masz ochotę
Po kilku odpowiedziach widać że ochota nie koniecznie idzie w parze z "rozsądkiem", jednak skłaniam się ku rozsądkowi z lekką domieszka szaleństwa.
Ślubek pisze:Dopiero, gdy opanujesz stały chwyt, lub zaczniesz strzelać z podpórki (worek z piaskiem

No to jest podstawa , strzelanie karabinkiem z podpórki dla mnie to niestety mus z powodu stanu zdrowia(nie warto nad tym się rozpisywać ) , dlatego tez wolałbym coś lekkiego poręcznego , choć powaznie biorę pod uwagę zrobienie stojaka na stałe w ogrodzie do strzelania , jakieś półki z workami piasku .
Ślubek pisze:nie należy się jednak zbyt szybko zniechęcać.
No najpierw muszę zacząć a nie chce kupować wypasionego sprzętu na testy. Dlatego skłaniam się jednak ku Hatsanie edge, można go dostać z lunetą w rozsądnej cenie , można potem jak dobrze gdzieś doczytałem dołożyć te 200 PLN do przeróbek. W sumie pewnie zmieściłbym się w kwocie 600 PLN ,to jeszcze można przełknąć na zaszczepkę :mrgreen: I jest jest deczko inny od innych ;)
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Według mnie , ten model Hatsana jest przystosowany do strzelania na leżąco . Ma małą wysokość przewyższenie systemu nad stopką . Chcąc strzelać na stojąco lub z pozycji emeryckiej ( krzesełko, drabinka , kocyk , stoliczek i piwko ) :P , potrzebna będzie regulowana stopka albo wysoki montaż do lunety . :D