Colt Single Action Army .45 firmy UMAREX
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
Ciemny brąz, ale już zaklepana...green_thunder pisze:A jakiej barwy jest ta kabura ?
"Mój świat" westernów zawalił się jeszcze w latach 70-tych, gdy obejrzałem "Niebieskiego żołnierza". Uwielbiam ten gatunek do dzisiaj, ale z dużym dystansem. "W samo południe", "Tom Horn", "Bez przebaczenia", czy "Otwarta przestrzeń" to pozycje, do których co jakiś czas wracam. Oczywiście nie gardzę i takimi jak "Rio Brawo", "Siedmiu wspaniałych". czy "Quigley na Antypodach".Gebi pisze:(...) Padną kolejne mity i legendy (nie tylko westernowe), a to "optykę" zmienia historyczną
Przez bardzo, bardzo długo byłem przekonany, że to ci z północy USA byli tymi dobrymi podczas Wojny Secesyjnej. Dziś nie mam już takiego przekonania. (...)
Bardzo lubię również scenę z "Tombston", w której Johny Ringo popisuje się, kręcąc rewolwerem różne ewolucje, a potem te same ewolucje Doc Holliday parodiuje kubeczkiem.
W tym filmie pokazana jest bardzo realistyczna scena pojedynku obu postaci, który to pojedynek jednak nigdy nie miał miejsca.
Ostatnio zmieniony 2015-10-18, 20:23 przez mc_iek, łącznie zmieniany 2 razy.
Gdy patrzę na niektórych ludzi stworzonych na obraz i podobieństwo boże, to cieszę się, że moimi praprzodkami były małpy...
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
To jak 10-cio sekundowa seria z UZI w filmach ze Stevenem Seagalem.Filo pisze:To właśnie skomentowałem do żony, gdy John Wayne, wywalił za jednym zamachem z Winchestera wz. 1866 pół skrzynki amunicji . Dla znających zagadnienie, równie bolesne może być oglądanie np. Bitwy o Anglię .Gebi pisze:I praktycznie nigdy niekończąca się amunicja
Gdy patrzę na niektórych ludzi stworzonych na obraz i podobieństwo boże, to cieszę się, że moimi praprzodkami były małpy...
-
- Ściepnik
Pierońsko długi musiał być ten magazynek W UZI. Można by policzyć
Bronią tak na "poważnie", a właściwie jej historią, zacząłem interesować się stosunkowo niedawno. W Najjaśniejszej nie ma co marzyć o prawdziwej broni, albo choćby o replikach typu blank guns:
http://www.blank-guns-depot.com/blank-f ... index.html
Bronią tak na "poważnie", a właściwie jej historią, zacząłem interesować się stosunkowo niedawno. W Najjaśniejszej nie ma co marzyć o prawdziwej broni, albo choćby o replikach typu blank guns:
http://www.blank-guns-depot.com/blank-f ... index.html
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
-
-
- Ściepnik
.. webleye i enfieldy no.2 wycofano pod koniec lat 50-tych z uzbrojenia europejskich armi (czyt. brytyjskiej , wiecznie ortodoksyjnej ) chociaż do końca lat 80-tych używała ich policja w wielu krajach bliskiego wschodu .Gebi pisze:Webley'e chyba jeszcze były w modzie.
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
-
- Ściepnik
Trzeba by sprawdzić, na czym latał Skalski. To On kiedyś poczęstował mnie taką informacją.Cortez pisze:(...) ...możesz podać w której wersji Mk...
Pod koniec lat 80-tych, (a może w początku 90-tych?), przygotowywaliśmy wystawę czasową o Polskich Siłach Zbrojnych na zachodzie. Oczywiście wszystkie terminy były tak napięte, że na parterze w holu głównym trwało oficjalne otwarcie, a my na piętrze dokręcaliśmy jeszcze ostatnie śrubki i doklejaliśmy ostatnie podpisy pod eksponatami. Potem boczkiem, boczkiem, omijając szacowne grono zaproszonych gości, którzy już zaczęli zwiedzanie wystawy, wycofywaliśmy się do naszej pracowni. W opustoszałym już holu głównym na ławeczce przy szatni siedział sobie starszy pan, którego twarz wydawała mi się jakby znajoma, ale nie mogłem skojarzyć skąd. Pan wyglądający już mocno leciwie sprawiał wrażenie niezbyt dobrze się czującego. Ktoś z nas zapytał, czy nie trzeba w czymś pomóc, na co pan poprosił o coś do picia. Zaproponowaliśmy herbatę, więc pan zabrał się z nami do pracowni. Tam dopiero przedstawił się "Stanisław Skalski jestem. Zaproszono mnie na otwarcie wystawy, ale chyba o mnie zapomnieli". No właśnie młodszą twarz tego pana wielokrotnie widywałem na jednym z zdjęć stale znajdujących się na ekspozycji muzealnej.
Przy herbacie zaczął opowiadać to i owo. O wrześniu '39, o Bitwie o Anglię i o późniejszych wyprawach nad kontynent i trochę o Afryce.
Z dość szorstką skromnością wyrażał się o swoich sukcesach. O tym jak się bał i z tego strachu, z prawie dwóch kilometrów zestrzelił lecący wprost na niego swój pierwszy niemiecki samolot, jeszcze nad Polską . Takich ludzi się nie zapomina.
Ostatnio zmieniony 2015-10-18, 22:10 przez mc_iek, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Ściepnik
Wydaje mi się, że to MK IV był, ale pewny w tej chwili na 100% nie jestem.
A może to MK VI był
EDIT:
https://www.youtube.com/watch?v=rp3cD2jWlVE
A może to MK VI był
EDIT:
https://www.youtube.com/watch?v=rp3cD2jWlVE
-
mc_iek pisze:Na 12 sekund ciągłego ognia wystarczało amunicji w Spitfire z okresu Bitwy o Anglię...
Na mój gust w Mk I lub Mk 2, wyposażonych tylko w km-y.Cortez pisze:...możesz podać w której wersji Mk...
A tak na marginesie polecam książki Tadeusza Schiele "Spitfire" i "Blisko nieba" Też świetnie opisuje swoje lęki.mc_iek pisze:O tym jak się bał i z tego strachu (...)
I pochwalę się fotką poniżej To był serdeczny przyjaciel mojego ojca.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
*/ CPR=CustomPabloRudnik
-
-
- Ściepnik
Dzisiaj miałem niedzielę i do tego pogodną.
A ten skubaniec siedział 30 metrów ode mnie, jakby czekał, że mu jakieś żarełko upoluję...
A ten skubaniec siedział 30 metrów ode mnie, jakby czekał, że mu jakieś żarełko upoluję...
Ostatnio zmieniony 2018-05-09, 15:09 przez mc_iek, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Ściepnik