Kandar 3-9x40
Moderator: Hiszpan63
-
Kandar 3-9x40
Witam
Luneta Kandar 3-9x40. Wiatrówka Crosman Vantage normalna fabryczna. Dwuczęściowy montaż Kandar Media Profile. Śrut Excite Econ. Odległość do celu 10 metrów
Problem z ustawieniem lunety. Nie mogę ustawić celownika, koniec zakresu (góra). Śrut pada za nisko. Celowałem wyżej, skupienie i powtarzalności jak na laika myślę ok. Dlatego obstawiam problem z lunetą.
Czy jest możliwość rozebrania takiej lunety?
Luneta Kandar 3-9x40. Wiatrówka Crosman Vantage normalna fabryczna. Dwuczęściowy montaż Kandar Media Profile. Śrut Excite Econ. Odległość do celu 10 metrów
Problem z ustawieniem lunety. Nie mogę ustawić celownika, koniec zakresu (góra). Śrut pada za nisko. Celowałem wyżej, skupienie i powtarzalności jak na laika myślę ok. Dlatego obstawiam problem z lunetą.
Czy jest możliwość rozebrania takiej lunety?
-
Re: Kandar 3-9x40
Raczej nie. Spróbuj ją wyzerować na 20 - 25m, a potem bierz poprawki na bliższe i dalsze dystanse.itbox pisze:...Czy jest możliwość rozebrania takiej lunety?

Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
-
-
- Ściepnik
-
Nie wytrzymałem. Musiałem ją rozebrać
.
Środek lunety wysłany kurzem i tysiącem paproszków. Zlokalizowałem powód grzechotania, który usunąłem dokręcając pierścień przy jednej z soczewek. Zabieram się za składanie i....
Wewnątrz lunety była umoszczona blaszka, sprężyna rozporowa. Co dziwne nie przymocowana do żadnego z elementów na stałe. Pytanie gdzie jest jej miejsce. Na pewno wewnątrz lunety

Środek lunety wysłany kurzem i tysiącem paproszków. Zlokalizowałem powód grzechotania, który usunąłem dokręcając pierścień przy jednej z soczewek. Zabieram się za składanie i....
Wewnątrz lunety była umoszczona blaszka, sprężyna rozporowa. Co dziwne nie przymocowana do żadnego z elementów na stałe. Pytanie gdzie jest jej miejsce. Na pewno wewnątrz lunety

-
- Ściepnik
Sama blaszka dociska " lunetkę " zespołu soczewek odwracających obraz ( luneta Galileusza pokazywała obraz do góry nogami ) , do obu wieżyczek regulacji krzyża i musi się znajdować dokładnie po przeciwnej stronie . Przypominam , że regulację krzyża przeprowadza się "naciągając " obraz celu na krzyż , podczas gdy ten pozostaje praktycznie nieruchomy . W droższych ( lub po prostu lepszych ) lunetach ta sprężyna ma mocowanie stałe . W tańszych jeden koniec jest blokowany w kanałku i ustala się wzdłużnie . Poprzecznie to już trochę na zasadzie równoważenia się sił reakcji od nacisku obu wieżyczek . Chińskie rączki skręcające lunetki , mają taką szybkość , że nie zawsze skręcą dokładnie . Też miałem lunetę w której wykręcił się pierścień skręcający zespół soczewek okularu i było to słynne padnięcie lunety .itbox pisze: Wewnątrz lunety była umoszczona blaszka, sprężyna rozporowa. Co dziwne nie przymocowana do żadnego z elementów na stałe.
-
-
- Ściepnik
Nie rozumiem o czym piszesz . Ta sprężyna ma w w założeniu dociskać koniec wspomnianej " lunetki " równomiernie do obu wieżyczek , a nie bardziej na wieżę lewo, prawo . Pokręcając wieżyczkami zmieniasz położenie lunetki względem krzyża znajdującego się na jej drugim końcu , a tym samym zmieniasz położenie obrazu celu względem krzyża . No , trudne to , ale prawdziweitbox pisze:Mam takie wrażenie, że ta blaszka działała bardziej na wieżę lewo, prawo.

-
-
Nie wyraziłem się jasno. Pisząc "działała" miałem na myśli pierwsze podejścia do rozmontowania lunety. Szukałem w głowie gdzie ta blaszka powinna się znajdować.
Sposób działania jest jasny.
Po dzisiejszych testach efekt ten sam. Dopiero po kompletnym zdemontowaniu wieży góra/dół śrut pada w środku krzyża.
Sposób działania jest jasny.
Po dzisiejszych testach efekt ten sam. Dopiero po kompletnym zdemontowaniu wieży góra/dół śrut pada w środku krzyża.
Ostatnio zmieniony 2015-10-03, 13:23 przez itbox, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
-
-
-
- Ściepnik
Wielu miało okazję i to niejednokrotnie . Tyle , że nie była to okazjaitbox pisze:Czy mieliście okazję używać ten model?

Spoko .... na początek dobry wybór , tyle , że musisz raczej poszukać lepszego montażu niż ten z zestawu . Albo kupić sam celownik i dokupić dobry montaż .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam
... często nie tam , gdzie celujemy

HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam