Kolimator do Crosmana Vigilante.
Moderator: Hiszpan63
-
Kolimator do Crosmana Vigilante.
Witam mam pytanie jaki polecicie kolimator na szynę 11mm do Crosmana Vigilante? Znalazłem na allegro coś takiego: http://allegro.pl/celownik-kolimatorowy ... 33614.html . Sądzicie że będzie dobry? Chodzi mi o przyzwoitą celność do 20-25m, półka cenowa to właśnie tak do 130-140zł. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
Crosman Vigilante.
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
-
- Administrator
Re: Kolimator do Crosmana Vigilante.
Nie jestem przekonany, czy Crosmanem Vigilante da się osiągnąć z jakimkolwiek celownikiem "przyzwoitą celność do 20-25m". Nie mam co prawda CV, ale strzelając z Crosmana 3576 zauważyłem, że niestety, sposób zasilania w śrut nie wpływa pozytywnie na celność. Śrut wdmuchiwany jest z magazynka w stożkowy wlot lufy. Ponieważ magazynek ma pewne, niedające się skasować luzy, efekt jest taki sobie. Lepszy efekt osiągałem wkładając śrut bezpośrednio do lufy. To raz.karlik13 pisze:Witam mam pytanie jaki polecicie kolimator na szynę 11mm do Crosmana Vigilante? (...) Chodzi mi o przyzwoitą celność do 20-25m, półka cenowa to właśnie tak do 130-140zł.
Dwa - 20m to już sporo. Nie wiem, jaką najmniejszą plamkę da się osiągnąć w tym kolimatorze, ale obawiam się, że może Ci przesłaniać cel. Tym bardziej, że w jasnym świetle słońca jasność plamki trzeba zwiększyć, aby w ogóle była widoczna. Pamiętaj również, że kolimator nie powiększa obrazu.
Trzy - nie wiem, jak CV, ale w C3576 szyna montażowa jest wycięta w plastikowej obudowie lufy. Lufy, która w pewnym zakresie ma luzy, co na większych odległościach może obniżać celność.
Podsumowując - jak chcesz się pobawić kolimatorem, zobaczyć, jak się z nim strzela - kup. Ale nie oczekuj super efektów.
Edit: @Gebi: Mam taki kolimator za 50zł. Jest z tak podłego tworzywa, że regulacja ugina się pod naciskiem palców. No i diabli biorą ustawienie zera. Nie polecam.
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
Ślubek
Mam takiego starocia przypominającego toto ... :
http://allegro.pl/kolimator-na-szyne-11 ... 95274.html
tylko z jakiegoś stopu jest zrobiony, albo tak twardego tworzywa, że nie umiem tego rozpoznać. Producentem mojego jest Crosman. Na przerobionym "2240" trzyma zero, na przerobionym "357-8" też był testowany. Inna rzecz, że na 20 metrów tym nie strzelam, bo nie widzę. Na 10 metrach daje radę, choć swoje przeszedł na innych pukawkach (dostałem go jako bonus do innego sprzętu).
Zgadzam się co do tego, że do strzelania tarczowego kolimator nie bardzo się nadaje, nie po to powstał.
Do Vigilante, to może laserowy celownik? - bezpieczniejszy dla oczu strzelającego
a i taniej wyjdzie 
P.S.
Filo Najwyraźniej przeglądy zerowe wszystkim łucznikom trza robić
Mam takiego starocia przypominającego toto ... :
http://allegro.pl/kolimator-na-szyne-11 ... 95274.html
tylko z jakiegoś stopu jest zrobiony, albo tak twardego tworzywa, że nie umiem tego rozpoznać. Producentem mojego jest Crosman. Na przerobionym "2240" trzyma zero, na przerobionym "357-8" też był testowany. Inna rzecz, że na 20 metrów tym nie strzelam, bo nie widzę. Na 10 metrach daje radę, choć swoje przeszedł na innych pukawkach (dostałem go jako bonus do innego sprzętu).
Zgadzam się co do tego, że do strzelania tarczowego kolimator nie bardzo się nadaje, nie po to powstał.
Do Vigilante, to może laserowy celownik? - bezpieczniejszy dla oczu strzelającego

P.S.
Filo Najwyraźniej przeglądy zerowe wszystkim łucznikom trza robić

-
- Administrator
Gebi - ten, o którym pisałem wygląda dokładnie tak samo. I też jest z tworzywa. Montaż ugina się pod naciskiem, gwinty śrub mocujących się wyrobiły, przestał się włączać... Szkoda pieniędzy. Kupiłem noname'a z trochę wyższej półki cenowej, metalowego, z regulacją plamki. I jak mnie nachodzi ochota na kolimator, to się nim leczę z tej ochoty. :^)
"My od lat już gawędzimy o Maryni
-
...no właśnie, miałem napisać, że co to za strzelanie z rewolweru, albo pistoletu, przy pomocy kolimatora...raz, że pistolet wygląda jak idiota, dwa, że do cholery - bądźże mężczyzną i strzelaj jak mężczyzna...nawet kabur takich nie ma...Ślubek pisze: I jak mnie nachodzi ochota na kolimator, to się nim leczę z tej ochoty. :^)
...ja z crosa 357-8" na 20 metrów trafiałem, gdzie chciałem, nie bawiąc się oczywiście w papierkowe tarcze...kolimatorki zostawcie na sub-karabinki i inne, bakielitowe pca...
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
-
-
- Ściepnik
-
-
- Ściepnik