Crosman phantom cs1k77 POMOC w Modernizacji

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Lukeskywalker

Crosman phantom cs1k77 POMOC w Modernizacji

Post autor: Lukeskywalker »

Za radą forumowiczów po zakupie, zdaję się nie trafionego zbytnio karabinka postanowiłem zakasać rękawy i przegnać jego demony. Proszę o rady.

Obrazek

1. Prowadnica jest metalowa pusta w środku ją rozumiem wypieścić jak pies jajca.
2. Kapleusz na końcu z metalowy rada była go wy...jąć i nie wkładać, chodź widziałem że Dr. Pio instalował metalowy kapulindusz. Czy już sam nie wiem na zicher go wypieścić czy wyj... ?
3. Tłok na zewnątrz i w środku piz....a anioła, ale w środku miejsce styku kapelusza też da rade wypieścić? czy to zostawić dodam, że dość widoczne na tym czole bruzdy po tokarce.
4. Metalowa tuleja nakładana na prowadnice, ją wypizgać w środku i na zew. ? wogóle zostawić? Jeśli o mnie chodzi to zawsze jakaś forma łożyskowania.
5. Cylinder tam w środku w miare możliwości też polerka?
No i z nabytych inf. wiem że na tłok smar miedziwy do środka tł. MoS2 plus PET
Ze spustem to zrobie jak w linku o ile go później złożę :P
http://airguns.budu.pl/showme2.php?str= ... pustu_Gamo
Do tego jak znajde koszulke termo to wrzuce na prowadniczke plus planowanie sprężyn
Ponadto osadę już wygłuszyłem i dociążyłem kolbę plus pianka.

Mam nadzieję że to go ujarzmi.

Link poprawiłem i mam nadzieję że jak już ujarzmisz wiatrówkę, to w następnej kolejności ujarzmisz pisownię, bo nabazgrałeś jak kura pazurem.
No i jeszcze jedno, wytłumacz nam co znaczy "wypizgać" bo ja szczerze powiem nie wiem. Zastanawiałem się jakiego wyrazu mi znanego jest to synonim i niestety stwierdziłem że moja nauczycielka od polskiego była niedouczona, ponieważ nie przekazała mi całej swojej wiedzy.
:cry:
Ostatnio zmieniony 2014-12-14, 15:05 przez Lukeskywalker, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

Nie odnaleziono pliku

Firefox nie może odnaleźć pliku /C:/Users/Łukasz/Desktop/serwis dmuchawek/AIRGUNS.budu.pl - Poprawa spustu Gamo Huntera 440.html.

:mrgreen:
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Lukeskywalker

Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

Z tego co opisujesz i jak to opisujesz to jesteś na dobrej drodze do spiepszenia tego co jest . Uważaj abyś nie zgubił maleńkiego plastikowego elementu w kształcie literki U który jak widzę niepotrzebnie zdemontowałeś .
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
Lukeskywalker

Do moderatora "wypizgać" jest naleciałością gwary, konkretnie śląskiej. Został użyty w kontekście szlifowania.
Ponadto obiecuję w zmorzyć uwagę nad swoją pisownią oraz jej swobodą oraz reagować na wszelakie błędy ortograficzne.
Lukeskywalker

januszmariusz pisze:Z tego co opisujesz i jak to opisujesz to jesteś na dobrej drodze do spiepszenia tego co jest . Uważaj abyś nie zgubił maleńkiego plastikowego elementu w kształcie literki U który jak widzę niepotrzebnie zdemontowałeś .
Na wstępie z uwagi na swoją obietnicę, muszę zareagować na słowo "spiepszyć" piszę się przez "rz".
Może to mój błąd, że nie podszedłem do tematu zbyt swobodnie, ale wielkiej filozofii nie dostrzegłem w obróbce porowatych powierzchni. Co więc jest nie tak ?
A element "U" sam się zdemontował, na szczęście dostrzegalnie.
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

Lukeskywalker pisze:"spiepszyć" piszę się przez "rz".
Sorki , moja nieuwaga :(
Lukeskywalker pisze:ale wielkiej filozofii nie dostrzegłem w obróbce porowatych powierzchni.
Dokładnie tak , oszlifuj ostre krawędzie w cylindrze , przemyj wszystko w benzynie ekstrakcyjnej , ponownie przesmaruj . Splanuj końcówki sprężyny , w w spuście wymień sprężynkę pod językiem na miększą lub nie dawaj jej wcale , śrubkę regulacji wymień na dłuższą . Metalowy dociążnik zastąp ertalitowym , jak nie masz to go pozostaw ( fabryczna sprężyna siądzie po paczce śrutu i będzie okey)do tłoka załóż peta .wytłumi sprężynę . To na tyle , postrzelaj trochę i jak coś nie będzie grało będziesz kombinował dalej ;)
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

..." w zmorzyć uwagę"...pewnie chodziło o wzmóc...to już może nie obiecuj...
Lukeskywalker

Dziękuję za cenne uwagi. Pytanie mam odnośnie obciążenia, rozumiem że mogę bez niego strzelać. Dostęp do tokarza mam, ale ten ertalitem gdzie go można nabyć ?
Lukeskywalker

green_thunder pisze:..." w zmorzyć uwagę"...pewnie chodziło o wzmóc...to już może nie obiecuj...
mea culpa, przyjmuje z pokorą.
Awatar użytkownika
green_thunder

Dobra - gramatyki pilnuj i skończmy, natomiast zajmij się merytoryką uzdatnienia karabinka.
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Lukeskywalker pisze:Dziękuję za cenne uwagi. Pytanie mam odnośnie obciążenia, rozumiem że mogę bez niego strzelać. Dostęp do tokarza mam, ale ten ertalitem gdzie go można nabyć ?
Kupisz w Technozbyt -Witan Sp.j. ul. Rzemieślników , Warszawa . Prawdopodobnie mają też sprzedaż wysyłkową .
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Odnośnie obciąznika - radziłem go odłożyć, po swoich doświadczeniach z Gamo 440 (pierwowzór tego Crosmana i pewnie połowy wiatrówek klepanych przez żółte ręce) . Z metalowym kapeluszem brzęczał i dość mocno kopał. Po jego usunięciu kop zdecydowanie mniejszy, brzęczenia brak. Lepszym rozwiązaniem byłby przedni kapelusz z tworzywa. Jeśli masz możliwość to go zrób, jeśli nie porównaj działanie karabinka z obciążnikiem i bez niego, a potem wyciągnij sam wnioski.
Czynności obowiązkowe to - mycie, obróbka fabrycznych niedociągnięć typu ostre krawędzie, nierówności... , poprawne smarowanie (obecny trend to nie używanie smaru miedziowego), złożenie do kupy. Najprawdopodobniej potrzebna też będzie poprawa/zrobienie korony lufy.
Reszta tak naprawdę zależy od osobistych preferencji i fantazji.
Awatar użytkownika
green_thunder

Smar polecałbym grafitowany, taki, jak do przegubów samochodowych, czyli w każdym motoryzacyjnym do nabycie.
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

OT:
green_thunder pisze:Smar polecałbym grafitowany, taki, jak do przegubów samochodowych,
Do przegubów używa się molibdenowego (z dwusiarczkiem molibdenu MoS2) a grafitowy był używany np. do przenośników łańcuchowych czy taśmowych.
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik