Wątpliwy tuning spustu Iż'a 38
Moderator: Hiszpan63
-
-
- Ściepnik
-
- -#Złoty Dobromir
-
-
Re: Wątpliwy tuning spustu Iż'a 38
Piotrek, wymień te sprężynki na takie, jak w długopisie. Zrobiłem tak w mojej chince i spust zmiękł ogromnie, nie było samostrzałów, tylko pierwsze pare naciągnięć trzeba było dociskać, później się wszystko poukładało. Fabryczne sprężynki myślę, że są celowo dawane twardsze, aby wykluczyć samostrzał.KbUr35 pisze: ściąganie spustu powoduje rozrzut (to nie najlepsze słowo) w poziomie.
Wpadłem więc na świetny pomysł, żeby wywalić tylną sprężynkę i spust dopychać palcem - przy naciąganiu karabinka. No nie powiem, jest poprawa./.../
Mimo wszystko wstawię jednak starą sprężynkę - boję się samostrzałów oraz tego, że zapomnę, że spust sam nie łapie - puszczę kiedyś lufę i co? i pewnie banan ;/
Pozdrawiam
-
- Ściepnik
-
-
Witam,
Jestem nowym forumowiczem i grzebię się w swoim iżyku, mam cały środeczek od HOGANA i prawie przygotowany system do oksydy. Teraz przyszła kolej na spust. Proszę więc o poradę co i jak powinienem zrobić ze spustem. Z tego co wyczytałem, uciąć kilka zwoi sprężyny: pytanie ile? oraz spolerować powierzchnie trące. Czy jest coś jeszcze do zrobienia? Może ktoś ma jakieś ciekawe linki?
Pozdrawiam
darek
Jestem nowym forumowiczem i grzebię się w swoim iżyku, mam cały środeczek od HOGANA i prawie przygotowany system do oksydy. Teraz przyszła kolej na spust. Proszę więc o poradę co i jak powinienem zrobić ze spustem. Z tego co wyczytałem, uciąć kilka zwoi sprężyny: pytanie ile? oraz spolerować powierzchnie trące. Czy jest coś jeszcze do zrobienia? Może ktoś ma jakieś ciekawe linki?
Pozdrawiam
darek
-
- Ściepnik
Cześć.
Niestety spusty w Iz;ach są tak proste, że nie wiele da się przerobić.
Warto wymienić zwłaszcza tę tylną sprężynkę, albo przyciąć tę co jest (moim zdaniem lepie wymienić). Jeżeli jednak utniesz za dużo, lub weźmiesz za słabą - spust nie zaskakuje.
Niektórzy polecają też zmienić kąt schodka zachodzących na siebie zapadek. Osobiście nie radzę tego robić, bo troszkę przeholujesz i Iż będzie strzelał sam, a tego się nie da łatwo naprawić. Dodatkowo czasem warto wsadzić podkładkę między dźwignię bezpiecznika i zapadkę - ponoć spust staje się lżejszy.
Niestety spusty w Iz;ach są tak proste, że nie wiele da się przerobić.
Warto wymienić zwłaszcza tę tylną sprężynkę, albo przyciąć tę co jest (moim zdaniem lepie wymienić). Jeżeli jednak utniesz za dużo, lub weźmiesz za słabą - spust nie zaskakuje.
Niektórzy polecają też zmienić kąt schodka zachodzących na siebie zapadek. Osobiście nie radzę tego robić, bo troszkę przeholujesz i Iż będzie strzelał sam, a tego się nie da łatwo naprawić. Dodatkowo czasem warto wsadzić podkładkę między dźwignię bezpiecznika i zapadkę - ponoć spust staje się lżejszy.
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
-
- -#Złoty Dobromir
Moim zdaniem nic nie piłuj, miałem takiego Iża którego jeden bystrzacha chciał przerobić, niestety nie dało się nic zrobić z tym spustem miałem tylko szczęście że posiadałem ten element. Ucinaj sprężynki po jednym zwoju, jeśli były nie ruszane możesz uciąć dwa zwoje. Dobrze nasmaruj spust i zobaczysz że już jest różnica.
guntuning.com
-
-
- -#Złoty Dobromir