Wiatrówka Co2 mod CP1 KANDAR 4,5mm

Wszystko co dotyczy wiatrówek CO2

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Tomasz919

Wiatrówka Co2 mod CP1 KANDAR 4,5mm

Post autor: Tomasz919 »

Witam...dzis chciałem sie pochwalić moim nowym nabytkiem CP1 czyli kopia Waltera
pistolecik za 300zł + lunetka za 100zł kilka kapsuł Co2 pomyślałem ze warto a nawet jak nie to nie jakis majątek...pistolecik przyszedł kilka dni temu wiec zdarzyłem sie z nim zaprzyjaźnić trochę....pierwsze wrazenie BDB... :shock: az nie dowierzałem ze jest tak dokładnie wykonany i taki zwarty...w dłoni lerzy naprawdę dobrze jest całkiem dobrze wyważony,nie ma mowy o żadnych luzach lufy itd....generalnie jesli chodzi o wykonanie i estetykę to daje mu 9 na 10
-metalowy zamek
-wygodny port ładowania
-szyna pod lunetę porządna i głęboka
-korona lufy ok
-gwint jak w slavi czy crosmanie (delikatny 12 bruzd)
-Bukowe drewienko naprawdę jest ok (masywne i matowe bez żadnego lakieru)
-przyzady celownicze sa BDB,sa metalowe i regulowane (troszkę za gruba muszka)
-spust nie ma regulacji ale mój model nie ustępuje Slavii !!!
-jest celna i dość mocna chrono na JSB 4,5mm pokazało 165m/s :roll:
przy strzale nie ma żadnych przedmuchów przy porcie ładowanie czuć ze wszystko idzie w lufe.... :mrgreen:
nie ma co za 300zł bez dwóch zdań to jest super pukawka
zdarzyłem wystrzelić ok 50 śrucin ale juz widzę ze potencjał ma niezły...
jak zrobie testy na ogrodzie to oczywiście dodam i opisze...
na razie z 30m trafiam w butelkę 1l po Co...za każdym razem

Jesli miał by wybierać raz jeszcze miedzy np: LOV 21 czy Crosmanem 2100 czy 1377 lub innymi do tej kwoty to zdecydowanie polecam CP1
to dla tych którzy sa niezdecydowani POLECAM CP1 KANDAR jest lepszy pod każdym kontem

kilka fotek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Cometa 400,Cometa 300,Hatsan 125,Hw 50s,Diana 27,Bmk 26...
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Gebi »

Wdzięczny byłbym za informację: z jakiegoż to celownika optycznego Szanowny Kamrat korzysta. Widzę, że luneta jest o zmiennym powiększeniu, ale modelu nie potrafię rozpoznać. Zbyt krótko jestem jeszcze "pneumatologiem", a oftalmologia nigdy mnie specjalnie nie pociągała ;-) Ciekaw też jestem wyważenia i wagi takiego zestawu. Na fotografiach wygląda naprawdę fajnie.
Awatar użytkownika
pala30
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: pala30 »

Tylko jak z niego będziesz strzelał mając na nim lunetę do karabinka.Z okiem przy lunecie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Coś chyba kolega nie przemyślał sprawy.
Do pistoletów są inne lunety z których strzela się daleko od oka na wyciągniętych rękach. :/
Awatar użytkownika
Tomasz919

CP 1

Wiadomo ze lunety sa inne do pistoletów
akurat takowej nie było,luneta to kandar 3-9x32
i powiem szczerze ze da sie celnie nie męcząc rąk i oka postrzelać
sprzęt jest dobrze wyważony i nie jest ciężki,osobiście nie strzelam na wyciągniętych rekach tylko trzymam pistolet na zgiętym łokciu np na drugiej ręce... wiem ze to nieoprawna pozycja ale mnie jest tak wygodnie
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Wybaczcie ze względu na wiek , ale będę zrzędził . Nie podoba mi się w ogóle stosowanie optyki do broni krótkiej , bo to zaprzeczenie jej funkcji . Tę broń , " w naturze " , wyciąga się szybko i używa na stosunkowo niewielkich odległościach . Powtórzę , co już kiedyś napisałem : wyobraźcie sobie kowboja , wyciągającego rewolwer z lunetą .
Awatar użytkownika
Tomasz919

CP-1

To fakt ale dużo osób lubi tak strzelać...
przede wszystkim można sprawdzić dokładnie Celność sprzętu na różne odległości w terenie
Awatar użytkownika
pala30
Ściepnik
Ściepnik

Każdy strzela z pozycji jaką lubi ,ważne żeby radocha była z tego :mrgreen: :mrgreen:
Ja posadziłem kolimator bo strzelam z pozycji że tak powiem przepisowej. :mrgreen: :mrgreen:

Obrazek
Awatar użytkownika
mildot
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: mildot »

Tomasz919 pisze: CP1 czyli kopia Waltera
Tomasz, bardzo proszę nie powielajmy "małketingowego" bełkotu i nie wprowadzajmy nikogo w błąd.

Poza podobną nawzwą modelu ten pistolet ma z Waltherem tyle wspólnego, że obydwa obiekty są pistoletami na CO2. Poza tym różnią się właściwie wszystkim. Jeśli potrafisz uzasadnić, że jest to kopia Walthera to proszę bardzo. Chętnie poczytam. :)

Najgrubsze różnice:
- Walther to jednak inna liga wykonania, konstrukcji i materiałów
- Spust w Kandarze jest "odpustowy" a w Waltherze "matchowy".
- Lufa jednak na pewno innej jakości
- Sposób zasilania oryginału z wymiennych kartuszy zamiast kapsuł 12g
- Rękojeść oryginału jest dość prosta jak na dzisiejsze standardy "matchowe" jednak w porównaniu z Kandarem jest mocno zaawansowana i anatomiczna do tego z regulowaną półką

Dla uniknięcia zmyłek w przyszłości tutaj link do opisy i zdjęć Walthera: LINK
:-D
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

Hmm... Proponuję tripod, albo imadło :lol: będzie jeszcze wygodniej.
Nie do końca zgadzam się się z Kamratem Filo, co do stosowania celowników optycznych w broni krótkiej (za wyjątkiem rewolwerów) - są przydatne i powszechnie stosowane w warunkach bojowych (kolimatory i nade wszystko celowniki laserowe). Przy sprzęcie sportowym, zwłaszcza takim, jak CP-1 jest to ... fajnie wyglądająca imponująca maszyneria o podwojonej wartości niemalże.
Do testów, przystrzelania etc. - OK, ale przed tarczą przy innych "pneuemomaniakach" wychodzi się albo na snoba, albo na ... - trudno mi znaleźć słowo nie będące wulgaryzmem.
Z racji chorowania, pykam ostatnio w domu - 7-8 metrów - takie stanowisko sobie urządziłem. Też eksperymentowałem z lupami, kolimatorami, laserami z rożnego rodzaju broni. Ale wśród ludzi z karabinowym celownikiem na jednostrzałowym, w dodatku aspirującym do miana tarczowego pistoletu, nie odważyłbym się pokazać przy innych. Idąc w tym kierunku dojdziemy do punktu, w którym zaczniemy stosować komputery balistyczne, a może nawet całe zestawy kierowania ogniem :D
Z góry przepraszam za ten przydługi i zbyt mentorski wywód ("za cienki Bolek ze mnie" - pneumatyczną bronią posługuję się od bardzo niedawna). To skaza zawodowa człowieka strzelającego dotąd z broni ostrej (z obowiązku i potrzeby chwili). Dobrze, że ten etap mam już za sobą.
Awatar użytkownika
pala30
Ściepnik
Ściepnik

Miałem te modele zerknij na foto gdzie jest podobieństwo......... :mrgreen: :mrgreen:
To prawdziwy CP-1
Obrazek

Obrazek

A to Chińskie CP-1
Obrazek

Ja nie mogę doszukać się podobieństwa po za tym że oba na co2 ale całkiem inny system ładowania. :mrgreen:
Awatar użytkownika
blucas
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: blucas »

dzis chciałem sie pochwalić moim nowym nabytkiem CP1 czyli kopia Waltera
Nie przesadzał bym z takimi stwierdzeniami. Zbieżność nazw to moim zdaniem jedynie "chłyt martetindody".
C.3576, Ka.CaP-1 - jeszcze się robi
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

Oba mają lufę i "wypluwają" z siebie śrut. :mrgreen: pojedynczo !
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Gebi pisze:Przy sprzęcie sportowym, zwłaszcza takim, jak CP-1 jest to ... fajnie wyglądająca imponująca maszyneria o podwojonej wartości niemalże.
... akurat guzik z pętelką :P ... Optykę pistoletową , kolimatory , a nawet optykę karabinowa montuje się do pistoletów pneumatycznych i bocznego zapłonu tudzież flobertów podczas strzelań sylwetkowych lub silhouette ...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

Wybacz Mistrzu :cry:
... akurat guzik z pętelką :P ... Optykę pistoletową , kolimatory , a nawet optykę karabinowa montuje się do pistoletów pneumatycznych i bocznego zapłonu tudzież flobertów podczas strzelań sylwetkowych lub silhouette ...
Miałem na myśli dysproporcję pomiędzy wiatrówką i zastosowanym celownikiem. Nie jestem ekstremistą wiatrówkowym. Dla mnie to zabawa i ćwiczenie ręki, i oka. Nigdy nie brałem udziału w żadnych zawodach. Przyznam, że dopiero zaznajamiam się z ich regulaminami i skrótami (których często nie znam znaczenia). To nie moja liga i nawet nie przyszło mi do głowy, by aspirować do strzelania sportowego. Dla mnie teraz to czysta rekreacja i relaksacja. Mam do tego czysto "trepiarskie" podejście, przynajmniej na razie. Nie wymagano ode mnie "wyborowych" umiejętności w warunkach pokoju. Co tam ... nie będę się rozpisywać, krótko napiszę: miałem to nieszczęście, że musiałem strzelać nie do sylwetek, a wówczas liczy się celne oko i ręka oraz umiejętność posługiwania się przydziałową bronią bez zbędnych gadżetów. Dynamicznie, pod presją i strachem.
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Widzę ze z Poznania jesteś. Zajrzyj w necie na wsst strzelec i wpadaj postrzelac.
Diablik + Waver v10 2-10x38