zrobiłem tłumik
Moderator: Hiszpan63
-
- Ściepnik
virus napisał/a:

Ten tłumik to na razie prototyp do testów
można w nim wszystko zmieniać ;)sprawdzę wszystko dokładnie jak będę miał więcej czasu .
Post przywrócony przez administratora
A ja słyszałem że punkt trafienia zmienia sięRD22, to znaczy że coś nie tak z osiowością. Punkt trafienia nie powinien się zmienić po zamontowaniu tłumika

Ten tłumik to na razie prototyp do testów

Ostatnio zmieniony 2007-11-22, 09:00 przez RD22, łącznie zmieniany 3 razy.
-
-
- -#Złoty Dobromir
-
-
właśnie o to chodzi żeby w tłumiku uległo rozprężeniu powietrze. Ciśnienie w stosunku do przewodu lufy już dużo mniejsze więc raczej będzie miało mały wpływ na prędkość śrutu
korona może spowodować zmianę punktu trafienia, a źle wykonany tłumik powoduje tzw "siewkę"

HW97K by Hogan + DOT 6x24x42 MD
IŻ-38
IŻ-38
-
- -#Złoty Dobromir
A tak na chłopski rozum w jaki sposób na tokarce można wytoczyć elementy nie osiowo ?![]()
Można, można naprawdę to nie żaden problem, problem jest aby były wytoczone osiowo. Wystarczy że odwrócisz element i już możesz mieć nie osiowo. Uchwyt tokarski nie jest znów taki dokładny, co innego jeśli robisz to z jednego zamocowania, lub obrabiasz w kłach. W uchwycie nieosiowość to normalna sprawa.
Ostatnio zmieniony 2007-10-23, 13:55 przez daras, łącznie zmieniany 1 raz.
guntuning.com
daras napisał/a:
Cytat:
tłumik to nie Szwajcarski zegarek
, oczywiście tłumik jeśli będzie miał złe mocowanie czyli luz to zgodzę się że wtedy będzie nie osiowo
Wszystkie elementy da radę wytoczyć z jednego kawałka metalu i nie wiem w jaki sposób wytoczy się nie osiowo jedynie wierceniem można tylko zepsuć
ja będę wiercił mniejszy otwór a potem będę stosować rozwiertaki .
Cytat:
A tak na chłopski rozum w jaki sposób na tokarce można wytoczyć elementy nie osiowo ?
Darku zapewne są to setne milimetra a tu nie ma co przesadzaćMożna, można naprawdę to nie żaden problem, problem jest aby były wytoczone osiowo. Wystarczy że odwrócisz element i już możesz mieć nie osiowo. Uchwyt tokarski nie jest znów taki dokładny, co innego jeśli robisz to z jednego zamocowania, lub obrabiasz w kłach. W uchwycie nieosiowość to normalna sprawa.

Ostatnio zmieniony 2007-11-22, 09:04 przez RD22, łącznie zmieniany 3 razy.
-
-
może o trochę przesadziłem wczesniej z tym tłumikiem. W każdym razie u mnie nic nie zmienił. Może innym punkt celowania się zmienia, ale na pewno nie przes spadek mocy. W końcu śrut rozpędza się na 15-25cm lufy a poźniej już hamuje więc tłumik miałby wpływ na spadek mocy tylko i wyłącznie gdyby lufa była krótsza. W moim HW 97K jest bardzo krótka fabryczna lufa -28cm... 

HW97K by Hogan + DOT 6x24x42 MD
IŻ-38
IŻ-38
virus napisał/a:

Napisałem na iwebie nowy temat ''czy tłumik zmienia tor lotu'' i okazuje się że tak
a prawdo podobnie tym, że lufa jest dociążona
ale i to sprawdzę 
''co kilka głów to nie jedna ''warto zawsze się upewnić
łatwiej jest wtedy coś dobrze zrobić 
Mariusz ty nie poznasz tego zjawiska ponieważ nie zdejmujesz tłumikamoże o trochę przesadziłem wczesniej z tym tłumikiem. W każdym razie u mnie nic nie zmienił. Może innym punkt celowania się zmienia, ale na pewno nie przes spadek mocy. W końcu śrut rozpędza się na 15-25cm lufy a poźniej już hamuje więc tłumik miałby wpływ na spadek mocy tylko i wyłącznie gdyby lufa była krótsza. W moim HW 97K jest bardzo krótka fabryczna lufa -28cm...

Napisałem na iwebie nowy temat ''czy tłumik zmienia tor lotu'' i okazuje się że tak

''co kilka głów to nie jedna ''warto zawsze się upewnić

Ostatnio zmieniony 2007-11-22, 09:09 przez RD22, łącznie zmieniany 3 razy.
-
-