Coś nowego- pistolet

Wszystko co dotyczy wiatrówek CO2

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

mani3k_X

Coś nowego- pistolet

Post autor: mani3k_X »

Witam wszystkich.

Jako, że zbliża się dzień wypłaty, to będę miał wolne trochę gotówki :) . Tym razem naszła mnie ochota na posiadanie pistoletu. Trochę poczytałem, trochę poszperałem i dowiedziałem się czego chcę:

1) przede wszystkim musi wyglądać jak pistolet z prawdziwego zdarzenia, choć nie musi to być wierna replika
2) ma strzelać grzybkami i mieć gwint
3) przyzwoita celność: interesuje mnie w miarę bezstresowe strzelanie do tarczy na ok 10m
4) budżet, to okolice 500 zł

Jedynym sensownym pistoletem spełniającym powyższe warunki jaki udało mi się dopatrzyć jest Walther PC 99 Sport. Nie znalazłem szczegółowych opinii na jego temat. Jedni są zadowoleni, inni twierdzą, że lepiej wybrać model bez dopisku sport.

Ktoś z forumowiczów miał styczność z tą plujką i może się wypowiedzieć? Gdzieś wyczytałem ,że model CPS jest podatny na modyfikacje, ale nie wiem: co, jak, gdzie, kiedy?. Może znacie jakieś inne pistolety warte polecenia?
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

CP wygląda lepiej niż strzela.
Zaje... twardy spust w trybie DA.
Tak właściwie to wszystkie repliki nadają się tylko na pokaz.
Takie jest moje zdanie.
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
mani3k_X

JesperKyd piszesz o wersji cp, a model sport jest lepszy pod tym względem? W teorii powinien. Chciałbym się dowiedzieć jak jest w praktyce
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Model CP99 sport nie posiada Single Action (SA), jedynie DA, więc językiem spustowym napinasz kurek i obracasz bębenek ze śrutami, stąd niespodziewane kręcenie pistoletem, lekkie drżenie dłoni, dziwne ruchy w przegubie...CP99 można przygotować do strzału odciągając zamek, spust pokonuje gładko króciutką drogę, więc jest celniejszy i droższy.
Możesz pokusić się i kupić używkę Colta M1911 A1 umarexa, albo tegoż umarexa Walthera CP88, oba mają dłuższe lufy, działają w trybie SA/DA.

...dla mnie w każdej replice najważniejsze jest odwzorowanie oryginału, celność tarczową mam gdzieś, te pistolety nie służą do tego, to puszkobijcy i tu się sprawdzają...a, i dla mnie priorytet - muszą być metalowe, żadne plastikowe badziewie typu beretta px4 storm, siejąca niemożliwie po A3...natomiast beretta 92FS umarexa to już co innego...
mani3k_X

Czyli model cp 99 jak i sport nie nadaje się raczej do strzelania do tarczy? CP88 wygląda fikuśnie. Kupiłbym, gdyby mieścił się w budżecie. Może rzeczywiście warto się rozejrzeć za używką tego modelu, ale mam lekkie obawy co do stanu technicznego. Sporo używek, przynajmniej na allegro budzi wątpliwości, a Colta się nie dopatrzyłem
Awatar użytkownika
green_thunder

CP99 jest celniejszy niż CP99sport, próbowałem to wyjaśnić. Colt, walther CP88, beretta 92FS to w zasadzie to samo, tylko w innej obudowie. Żadna z replik nie jest z założenia tarczowa, za celną uznam taką, która na 6-10 m zmieści się na polu wielkości pudełka zapałek. Celne na CO2 są pistolety stworzone do tarczy, nie mają militarnego wyglądu, w przeważającej mierze są jednostrzałowe.
Za używkę walthera, colta czy też beretty nie powinno płacić się więcej jak 400 zł, myślę o produkcji umarexa, wszystkie inne będą (w/g mnie) gorsze. No, i mowa cały czas o diabolo, nie BB.

...i jeszcze - możesz nie uwierzyć, ale dużą celnością odznacza się rewolwer crosman 357-6, strzela diabolo, magazynek 10-cio komorowy, sześciocalowa lufa, czasem można złapać też ośmiocalową, miałem z różnymi długościami, ale zawsze były celne ;)
mani3k_X

Nie zależy mi na konstrukcji przeznaczonej stricte do strzelania tarczowego. To będzie raczej rekreacyjny puszkobijca, ale chciałbym też jak napisałeś trafić w pudełko zapałek od czasu do czasu. Nie musi być też zasilany CO2. Napisałem w tym dziale, ponieważ najwięcej jest pistoletów na to "paliwo"
Awatar użytkownika
green_thunder

mani3k_X pisze:Nie musi być też zasilany CO2
...musi...wszystkie sprężynowe, czy też pca z wyglądu są podobne zupełnie do niczego...jedynie sprężynowe ASG na plastikowe kulki kal. 6 mm coś tam udają...
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Jeśli ważniejsze jest trafianie w pudełko zapałek niż wygląd jak "prawdziwa klamka" to poczytaj sobie o HW40, Marksmanie, Liderze S 9 , Gamo PR45, LOV 21, Crosmanie 3576, Crosmanie 2240, Crosmanie 1377, Zorakim....
Awatar użytkownika
green_thunder

witeg pisze:Jeśli ważniejsze jest trafianie w pudełko zapałek niż wygląd jak "prawdziwa klamka" to poczytaj sobie o HW40, Marksmanie, Liderze S 9 , Gamo PR45, LOV 21, Crosmanie 3576, Crosmanie 2240, Crosmanie 1377, Zorakim....
Witek, zobacz pkt.1 pierwszego postu...
emes71
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: emes71 »

Raczej nierealne jest połączenie punktu pierwszego z czwartym , chyba nie ma takiego sprzętu . Na początku mojej wiatrówkowej przygody miałem podobne założenia , niestety szybko mi się znudziło strzelanie do puszki z dziesięciu metrów a raczej nic innego te sprzęty nie potrafią . Radzę jak kolega Witek poczytać trochę o pistoletach i ich możliwościach , może znajdziesz coś co cię zainteresuje , ja ze swej strony mogę polecić Zoraki ,można nim zrobić niezłą destrukcję i postrzelać celnie do tarczy oraz na przykład do figurek nawet z trzydziestu metrów .
Steyr LP 2 , HW97k , FWB 65 , Zoraki HP-01 , Łucznik WZ.70 , Crosman 1377 i 1322 by emes71 , Walther CP Sport
Awatar użytkownika
green_thunder

Ja z pierwszego postu zrozumiałem, że Manio na olimpiadę nie wybiera się a tylko chciałby sobie sympatyczną zabawkę kupić...ja mam parę takich, bo lubię i mam w nosie pykadła z zacięciem "szportowym", bo mus taki...dajcie ludziom żyć i niech mają, co chcą...
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Robert właśnie dlatego zaznaczyłem, że "jeśli..." , bo pkt 1 i pkt 3 trudno ze sobą pogodzić :)
Wymienione PCA , poza Crosmanem 1377 nie są replikami, ale wyglądem przypominają pistolet. Zauważ też, że nie namawiałem do zakupu, jedynie do poczytania o nich, a co chłopak kupi mnie nic do tego. ;)
Awatar użytkownika
Grossus

Post autor: Grossus »

Odradzam Crosmana 1377. Pistolet jest bardzo celny, przecież to PCA, ale te pompowanie...
http://www.wsststrzelec.pl/
"A teraz szybko zanim dotrze do nas że to bez sensu" - Król Julian
cyngiel

Post autor: cyngiel »

A ja polecam crosa 1377. Miałem i dość długo bawiłem się nim. Pompowanie wbrew pozorom nie przeszkadza i nie jest ciężkie. Bardzo dużo frajdy daje samo tuningowanie tego sprzętu. Jeśli lubisz grzebanie we wnętrznościach i poprawianie fabryki to nie znajdziesz nic bardziej odpowiedniego. Na temat jego przeróbek napisano mnóstwo, zarówno na polskich jak i zagranicznych forach. A jaka przyjemność poprawić producenta i z każdym niemal strzałem widzieć tego efekty!