Pomoc W doborze optyki HW-30s
Moderator: Hiszpan63
-
Pomoc W doborze optyki HW-30s
Witam serdecznie. Planuję zakup optyki do
mojego HW-30s. Naczytałem się, naprzeglądałem, forum, stron, naczytałem recenzji i klops.
Mam totalny mętlik w głowie. Mylę nad wyborem jednej z poniższych lunetek :
1 Delta Optical Classic 3-9x40 ( Ale czyałem że ona jest za duża na HW30s) aha i przefokusowałbym ją na 50m
2 Leapers 4-9x32 AO 1" MilDot
Mam pytanie lepiej kupić 4x32 czy 3-9x40 ? Budżet mam ograniczony do 360-380 . Kurczę doradzcie cos bo ja już mam kompletnie totalny mętlik.
mojego HW-30s. Naczytałem się, naprzeglądałem, forum, stron, naczytałem recenzji i klops.
Mam totalny mętlik w głowie. Mylę nad wyborem jednej z poniższych lunetek :
1 Delta Optical Classic 3-9x40 ( Ale czyałem że ona jest za duża na HW30s) aha i przefokusowałbym ją na 50m
2 Leapers 4-9x32 AO 1" MilDot
Mam pytanie lepiej kupić 4x32 czy 3-9x40 ? Budżet mam ograniczony do 360-380 . Kurczę doradzcie cos bo ja już mam kompletnie totalny mętlik.
-
- Ściepnik
-
-
- Ściepnik
-
-
- Ściepnik
Jest długi , ale dobór optyki do konkretnego karabinka , dla konkretnego strzelca , to tak indywidualna kwestia , ze trudno powiedzieć czy będzie za długi dla Ciebie czy nie ...
HW30 to drobny karabinek i trzeba szukać małych , lekkich celowników , automatycznie z niedużymi powiększeniami i obiektywem 32 , o długości oscylującej w 30 cm. Pewnym kompromisem jakościowo - cenowym jest DOC ... bo to lekki , w miarę krótki celownik o dobrych parametrach i obiektyw 40-tka też się sprawdza .
HW30 to drobny karabinek i trzeba szukać małych , lekkich celowników , automatycznie z niedużymi powiększeniami i obiektywem 32 , o długości oscylującej w 30 cm. Pewnym kompromisem jakościowo - cenowym jest DOC ... bo to lekki , w miarę krótki celownik o dobrych parametrach i obiektyw 40-tka też się sprawdza .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
-
Wiem wiem. Najchętniej bym wziął Weavera RV9 3-9x32 AO ale nie znam nikogo kto by mi sprowadził a i chyba by cena była bardzo wysoka. Leapers 3-9x32 AO w długoci jest praktycznie taki sam jak Delta optical classic 3x9x40.
A więc tak :
Weaver RV9 chyba odpada. Zostaje mi DOC ale że nie ma AO a koniecznie go chcę to jednak się skłaniam ku Leapersowi 3-9x32AO. No chyba że jeszcze się cos znajdzie 3-9x32AO w fajnej cenie.
A więc tak :
Weaver RV9 chyba odpada. Zostaje mi DOC ale że nie ma AO a koniecznie go chcę to jednak się skłaniam ku Leapersowi 3-9x32AO. No chyba że jeszcze się cos znajdzie 3-9x32AO w fajnej cenie.
-
- Ściepnik
Zastanów się, czy koniecznie musisz mieć to AO? Ja też tak kiedyś myślałem, ale zmieniłem zdanie. I w takim przypadku poleciłbym Ci do HW30 poszukać Leupolda VXI 3-9x40. Kiedyś Kolter sprzedawał, cała seria była zrobiona specjalnie dla Koltera i przefokusowana na nasze dystanse już w fabryce. Lupka lekka, niewielka, o jakości szkieł to nawet nie ma co pisać, w końcu to Leupold. Wytrzyma na każdej sprężynie, jest tylko jeden problem... ciężko zdobyć, bo ci, co mają to jakoś nie chcą się pozbywać (ja też ). Nowe były po ok.8 stówek w zeszłym roku, a używki pewnie niewiele mniej będą kosztować. Do tego montaż też firmowy Leupolda i masz piękny zestaw .
orzeszki....koniecznie
-
-
- Ściepnik
Jest jeszcze malutki Vortex
http://kolba.pl/luneta-celownicza-vorte ... 10149.html
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn...
-
- Ściepnik
... ... mały Vortex na małym karabinku ...JesperKyd pisze:Jest jeszcze malutki Vortex
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
-
O ten Vortex fajnie wygląda. Jeszcze żeby ze 100 był tańszy.
Kurczę tak patrzę i patrzę i jednak w naszym kraju to lekko mówiąc oferta w sklepach jest trochę dziadowska. Pełno modeli niedostępnych, wykupionych i do zdobycia jedynie używki lub do sprowadzenia z zagranicy i koszty koszty koszty.
Kurcze i dalej niewiem co kupić na HW30s. Najchętniej bym wziął Weavera RV9 3-9x32AO ale on przydrogi a jeszcze go chcąc sciągnąć z zagranicy to cena znacząco rosnie.
Ten Vortex też super propozycja ale żeby tak ze 100 tańszy był i miał AO Szukałem Leapersa 3-9x32AO ale w żadnym polskim sklepie nie mogę go znaleźć dostępnego.
Ehh i głowienia się i szukania lupki ciąg dalszy
Ps. A może co o takim samym powiększeniu i z AO jak ten vortek ale ciutke tańsze by się znalazło ?
Kurczę tak patrzę i patrzę i jednak w naszym kraju to lekko mówiąc oferta w sklepach jest trochę dziadowska. Pełno modeli niedostępnych, wykupionych i do zdobycia jedynie używki lub do sprowadzenia z zagranicy i koszty koszty koszty.
Kurcze i dalej niewiem co kupić na HW30s. Najchętniej bym wziął Weavera RV9 3-9x32AO ale on przydrogi a jeszcze go chcąc sciągnąć z zagranicy to cena znacząco rosnie.
Ten Vortex też super propozycja ale żeby tak ze 100 tańszy był i miał AO Szukałem Leapersa 3-9x32AO ale w żadnym polskim sklepie nie mogę go znaleźć dostępnego.
Ehh i głowienia się i szukania lupki ciąg dalszy
Ps. A może co o takim samym powiększeniu i z AO jak ten vortek ale ciutke tańsze by się znalazło ?
-
A Ty i zaberak88 to bracia, czy tak jakoś dziwnie podobnie piszecie na różnych forach
jakoś podobnie, to z iwebu rozbrzmiewaKurczę tak patrzę i patrzę i jednak w naszym kraju to lekko mówiąc oferta w sklepach jest trochę dziadowska. Pełno modeli niedostępnych, wykupionych i do zdobycia jedynie używki lub do sprowadzenia z zagranicy i koszty koszty koszty.
Drugą opcją jest Leapers 3-9x32AO a trzecią Barska 2-7x32 AO ale ona ma wieżyczki target tak ?
Cholercia nie mam pomysłu co kupić na moje HW30s. Chcę cos w powiększeniach 3-9-32AO lub 2-7x32AO
ŁGS Orzeł
-