GAMO Whisper IGT
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
GAMO Whisper IGT
No i kupiłem...
Będąc (nie)szczęśliwym posiadaczem wyrobu wiatrówkopodobnego Crosman 1077, nosiłem się z zamiarem uzupełnienia arsenału już jakiś czas.
Rozważałem różne, radziłem się i tutaj szanownych kolegów i...
nabyłem tego oto GAMO Whisper IGT
IGT - sprężyna gazowa, czyli taki "gas-ram" w wydaniu hiszpańskim.
Grawer z boku mówi o 16J, ale kto ich tam wie... (jak to sprawdzić?)
a czemu?
no cóż, strzelnicę mam w ogrodzie, jednym z kryteriów była więc "akustyka".
W sklepie na M... trafiłem na cierpliwego pana, z którym pomacałem i postrzelałem (te z gas ramem lub IGT) z różnych gamoniów i crosków.
Poniżej fotka:
Zakup był w piątek, dziś niedziela. Pierwsze strzelanie w sobotę rano, ale wstyd pokazać, skupienie, a właściwie rozproszenie masakryczne.
Okazało się, że.. poluzowała się "łoptyka" i goniła po całej szynie, a strzelec nawet nie raczył zerknąć w trakcie w tę stronę...
Po wykryciu przyczyny, dokręceniu co trzeba, niedzielnoporanne "whisperowanie" już ciut lepsze, jak niżej.
Aha, optyka Point Precision 3-9x40 GD.
Śrut Crosman Premier Ultra Magnum.
Zastanawiam się, skąd te odskoki góra i dół.
Mam dwie teorie: nieświadome drgnięcie ramienia wspierającego kolbę w momencie strzału (trza się oswoić..) albo za mocny chwyt przy spuście plus ściąganie samego spustu coś nie halo...
Może ktoś ma jakąś swoją teorię na takie przypadki?
Będąc (nie)szczęśliwym posiadaczem wyrobu wiatrówkopodobnego Crosman 1077, nosiłem się z zamiarem uzupełnienia arsenału już jakiś czas.
Rozważałem różne, radziłem się i tutaj szanownych kolegów i...
nabyłem tego oto GAMO Whisper IGT
IGT - sprężyna gazowa, czyli taki "gas-ram" w wydaniu hiszpańskim.
Grawer z boku mówi o 16J, ale kto ich tam wie... (jak to sprawdzić?)
a czemu?
no cóż, strzelnicę mam w ogrodzie, jednym z kryteriów była więc "akustyka".
W sklepie na M... trafiłem na cierpliwego pana, z którym pomacałem i postrzelałem (te z gas ramem lub IGT) z różnych gamoniów i crosków.
Poniżej fotka:
Zakup był w piątek, dziś niedziela. Pierwsze strzelanie w sobotę rano, ale wstyd pokazać, skupienie, a właściwie rozproszenie masakryczne.
Okazało się, że.. poluzowała się "łoptyka" i goniła po całej szynie, a strzelec nawet nie raczył zerknąć w trakcie w tę stronę...
Po wykryciu przyczyny, dokręceniu co trzeba, niedzielnoporanne "whisperowanie" już ciut lepsze, jak niżej.
Aha, optyka Point Precision 3-9x40 GD.
Śrut Crosman Premier Ultra Magnum.
Zastanawiam się, skąd te odskoki góra i dół.
Mam dwie teorie: nieświadome drgnięcie ramienia wspierającego kolbę w momencie strzału (trza się oswoić..) albo za mocny chwyt przy spuście plus ściąganie samego spustu coś nie halo...
Może ktoś ma jakąś swoją teorię na takie przypadki?
GAMO Whisper IGT + Point Precision 3-9x40 GD
Crosman 1077 + chiński ołówek
-
- Ściepnik
Gratki ... chociaż łatwo miał nie będziesz ..Barnard pisze:nabyłem tego oto GAMO Whisper IGT
... chrono prawdę Ci powie ...Barnard pisze:Grawer z boku mówi o 16J, ale kto ich tam wie... (jak to sprawdzić?)
Barnard pisze:Zastanawiam się, skąd te odskoki góra i dół
Myślę nadal jeździ optyka po szynie ... coś słabiuśki ten montaż ... Postrzelaj tak z paczkę śrutu , to będzie można opiniować czy to Twoje błędy , optyki czy śrutu .. Swoją drogą ten crosman do lufki Gamo nie za bardzo ... wystrzelaj , kup JSB express , RS , w ostateczności Exact 4,51 ... Gamo ma ciasną lufkę ...Barnard pisze:Może ktoś ma jakąś swoją teorię na takie przypadki?
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
-
- Ściepnik
Re: GAMO Whisper IGT
Hmmm, napiszę prawdę.Barnard pisze: Aha, optyka Point Precision 3-9x40 GD.
Nie znam tej optyki.
Na fotce też nie rozpoznaję znanych mi modeli PP.
Czyżby ktoś podrabiał PP?
PS. Przydał by się montaż jednoczęściowy.
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn...
-
Lupkę nabyłem na Alledrogo z drugiej (a może trzeciej) ręki. Made in China.JesperKyd pisze:Hmmm, napiszę prawdę.Barnard pisze: Aha, optyka Point Precision 3-9x40 GD.
Nie znam tej optyki.
Na fotce też nie rozpoznaję znanych mi modeli PP.
Czyżby ktoś podrabiał PP?
PS. Przydał by się montaż jednoczęściowy.
Co do montażu - pełna zgoda, następna lupka dostanie AccuShota jednoczęściowy.
GAMO Whisper IGT + Point Precision 3-9x40 GD
-
- Ściepnik
Point Precision jest robione w Chinach dla "zielonego". W skrócie PP to "marka" (brand) zielonysklep.pl. Lunetki te są lepiej robione od całej masy chińszczyzny, i dlatego są trwałe i nawet dosyć popularne w kraju.Barnard pisze: Lupkę nabyłem na Alledrogo z drugiej (a może trzeciej) ręki. Made in China.
Co do montażu - pełna zgoda, następna lupka dostanie AccuShota jednoczęściowy.
Najwyraźniej jakiś przedsiębiorczy alle...shit'owy cwaniaczek zaczął to wykorzystywać.
Brak mi słów na taką sytuację.
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn...
-
Kolego @Bernard sprawdzałeś sprzęt na chrono? Jaki śrut lubi Twój Whisper? Wczoraj trochę postrzelałem z mojego (w końcu naprawionego) sprzęta i jestem mile zaskoczony. Exact 4,5mm, Tomitex szpic gładki i diabolo sport, Exact monster 4,5mm(ponoć 4,52mm) na dystansie 30m latają podobnie i różnicy nie ma .Mocna, celna i lekka wiatrówka (z lupką 3-9x40 waży 2,9kg)
Gamo Whisper IGT, Hatsan 85
-
- Ściepnik
Sam karabin waży 3 kg , to co , dołożyłeś lupkę , a ciachnąłeś kolbę ??dzienciol007 pisze:z lupką 3-9x40 waży 2,9kg)
-
-
- Ściepnik
Miałem dwa Whisper X i dobrze pamiętam , że z PP 3-9x40 na grzbiecie ważył prawie 4 kg . A to ten sam karabin co IGT tylko z innymi bebeszkami. Nie sądze by tłok gazowy ważył kilo mniej niż spreżyna .
... może teraz polimery są lżejsze lub zmieniła się waga stali na unijną ..
... może teraz polimery są lżejsze lub zmieniła się waga stali na unijną ..
-
- Ściepnik
Na prośbę Kolegi dzienciol007 wstawiam foty ważonego karabinka z optyką. I faktycznie , waga pokazuje niespełna 3 kg. ... tak dla świętego spokoju , przy okazji , sprawdź czy kilo cukru to kilo ..
Ciekawe co jest odchudzone ?? ... system ?? ... kolba ??? ... całość ???
Ciekawe co jest odchudzone ?? ... system ?? ... kolba ??? ... całość ???
-
-
- Ściepnik
-
Odświeżę temat.
panowie napiszcie cos więcej na temat tych Gamoni:
-jak wam się sprawują, szczególnie IGT
jakie są wasze subiektywne porównania z innymi karabinkami z tego przedziału cenowego np Slavią czy Hw 50?
panowie napiszcie cos więcej na temat tych Gamoni:
-jak wam się sprawują, szczególnie IGT
jakie są wasze subiektywne porównania z innymi karabinkami z tego przedziału cenowego np Slavią czy Hw 50?
Bycie nieuzbrojonym pociąga za sobą wiele złych rzeczy, w tym powszechna pogardę - Niccolo Machiavelli
Było lub jest:
Lider B1, Hatsan85,Hatsan90,Slavia634,Hw95,Diana34, Slavia630, BMK19,Slavia 630, Hw30mII
Było lub jest:
Lider B1, Hatsan85,Hatsan90,Slavia634,Hw95,Diana34, Slavia630, BMK19,Slavia 630, Hw30mII
-
-