|
|
|
|
|
|
|
SKS - Nasze Forum
|
|
|
 |
Zaloguj
|
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
|
|
Mój hatsan 95 po delikatnych modyfikacjach |
Autor |
Wiadomość |
pablorudnik
Paweł

|
Wysłany: 2011-03-03, 18:24 Mój hatsan 95 po delikatnych modyfikacjach
|
|
|
Przeglądając forum i tematy w których koledzy z kompanii przedstawiają i opisują sprzęt z którego strzelają i modyfikacje jakie na nim dokonali,postanowiłem i ja założyć temacik hatsana 95 którego posiadam.Trochę się tego obawiałem czytają inne tematy i oglądając super sprzęciki po profesjonalnych modyfikacjach,które porównując do moich przeróbek typu "coś z niczego" które wypadają troszkę blado.Ale się przemogłem i opiszę w miarę krótko historie mojego karabinka.Karabinek kupiłem za zaskórniaczki ukrywane przed moją połowicą plus pozbycie się z domu kilku elektroniczych gratów których nie używałem.Suma docelowa 800 zł i szybkie przeliczenia karabinek,lupka,elementy tunigowe bebeszków od Alchemika,no i śrut i ...uff wyrobiłem się.Zakupu h95 dokonałem na znanym serwisie internetowym(trochę z miesznymi uczuciami),lupkę w zielonym ,śrut już nie pamiętam gdzie,po bebeszki mail do cekausa.Gdy dostałem karabinek w łapki(po przygodach z kurierem) oglądanie ,sprawdzanie czy wszystko proste nic nie lata i itp,przyszła pora na pierwsze strzelanie z pudełka.Śrut do portu i pierwszy strzał.Strzał jak z pejcza,okrutny brzdęk,kop w ramię i dziura w eternicie falistym z 10 m .Nie jestem fanem nadwyżek jouli i obawiałem się czy faktycznie mieści się w limicie,poza tym ten kop w ramię.Trzeba coś z tym robić.Nastąpiła rozbiórka przegląd ewentualnych niedoróbek (polerka tłoka,poprawka planowania i polerowanie sprężynki) i mail z średnicą wewnętrzna sprężyny oraz prośba o zepto.Po nie całym tygodniu dostałem,prowadnicę,zepto,oraz kapelusz.Posprawdzane wszystko czy pasuje,zakup Li-Moly,wycięcie osłony pet i nastąpiło składanie.Pierwsze naciąganie i przyjemny syk zepto i krótkie mocne "człap" przy strzale,no i kop o wiele łagodniejszy.Po paru dniach przyszła lupka,została posadzona na jednoczęściowym montażu z zestawu,pomimo troszkę miękkich śrub,trzyma do dzisiaj bardzo dobrze(od zamontowania po kilkunastu strzałach montaż cofną sie o około 0,5 mm i zatrzymał się na stoperze).W takim stanie wystrzelałem około paczki śrutu,i zaczął mi przeszkadzać za krótki chwyt,wiec do warsztatu kawałek sklejki o gr 22mm,piłowanie szlifowanie i przedłużenie gotowe.Jeden wkręt 50 mm i żywica epoksydowa załatwiła przytwierdzenie do osady.Następne strzelanko w sadzie i słońce zaczęło zaglądać mi do lupki.Znowu do warsztatu i przeglądanie rupieci i sukces.Stary plastikowy kubek termo,piłka i pilnik i sunshader gotowy.Mocowany na wcisk na odkrecana tuleję z lupki.Siedzi bardzo ciasno i nie spada,ale da sie go obracać podczas regulacji paralaksy.Kilkaset śrutów puzniej zapragnąłem mieć tłumik.Trochę przeglądania ofert w necie,ale brak mamony i trzeba coś wykombinować samemu.Demontaż lufy warsztat i problem,jak zdemontować tą plastikową atrapę z muszką.Grzanie we wrzątku a puzniej delikatne opalarką nie dało rezultatu.Udało się to dopiero z pomocą klucza do rur.Oględziny fabrycznej korony,szybka decyzja i ciach.Lufa krótsza o 50mm.Następnie wiertło fi 12mm,papierki od 300 do 1500 plus kulka z łożyska około 7mm i nowa korona gotowa.Teraz sprawa tłumika,myślenie,mierzenie,grzebanie w gratach i .20cm kawałek rurki miedzianej z instalacji co,3 sprężyny(2 większej średnicy wykrecone własnoręcznie),2 podkładki do papy(rozwiercone otwory na 6,5mm oczywiście osiowo),kawałek prasowanego filcu,ucięta i dopasowana na ciasno do rurki orginalna atrapa tłumika,trochę różnych narzędzi,żywica epoksydowa i jakaś podkładka z silnika mirafiori(fiat) na czoło tłumika i gotowe.I o dziwo tłumik działa.Po tym wszystkim była tylko jeszcze sznurowana baka ze skaju,szyta pewnego mroznego wieczora.I tak powstał karabinek który jest na zdjęciu w mojej stopce.Niby to juz koniec moich modyfikacji z materiałów do recyklingu,ale tak było do ostatniego tygodnia... Ciągle czując niedosyt i korzystając ,że mrozy troszkę odpuściły,rozebrałem karabinek i znowu wkroczyłem do warsztatu.Na pierwszy ogień wywaliłem skajowa bakę i wykonałem regulowaną z buka(noga od stołu),następnie ruch zdjęcie tłumika i wykonanie płaszczo-kompensatora na lufę(stara kula ortopedyczna z duralu oraz zużyta bieżnia z łożyska na czoło),a także regulacja stopki(prosta i skuteczna),poprawa portu ładowania i nieduży detalik na zakończenie chwytu(materiał nie wiem jak się nazywa coś w stylu ebonitu zbrojonego włóknem szklanym).Na dzień dzisiejszy karabinek wygląda tak:
100_1174.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 949 raz(y) 672 KB |
100_1175.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 914 raz(y) 638,1 KB |
100_1176.JPG baka prawa strona |
 |
Plik ściągnięto 706 raz(y) 592,49 KB |
100_1177.JPG baka lewa strona |
 |
Plik ściągnięto 760 raz(y) 961,4 KB |
100_1178.JPG regulacja stopki |
 |
Plik ściągnięto 713 raz(y) 754,52 KB |
100_1180.JPG taki tam detalik |
 |
Plik ściągnięto 726 raz(y) 815,69 KB |
100_1185.JPG korona |
 |
Plik ściągnięto 728 raz(y) 338,97 KB |
100_1186.JPG port ładowania |
 |
Plik ściągnięto 764 raz(y) 444,77 KB |
|
|
|
 |
Doberman
Tomek
|
Wysłany: 2011-03-03, 18:42
|
|
|
Ładnie to zrobiłeś I to z rzeczy które pod ręką miałeś Gratuluje pomysłu |
|
|
|
 |
DZIKIslupsk
Mateusz

|
Wysłany: 2011-03-03, 19:31
|
|
|
Bardzo fajne pomysły. Włożyłeś w niego sporo pracy, ale chyba było warto? Jedynie co JA bym zrobił inaczej to wyciął bym bakę w trochę inny sposób. Za to lufa cud malina wygląda bardzo fajnie. Może jakaś tarczka? |
_________________ Bo zaczyna się zabawa...
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12 |
|
|
|
 |
pablorudnik
Paweł

|
Wysłany: 2011-03-03, 20:10
|
|
|
Czy warto...hmm?Może nie jest to sprzęt z górnej półki,ale zawsze warto porawić coś w miarę swoich możliwości,to stwierdzenie przewineło się na tym forum już wiele razy.Koszty tych operacji żadne,wszystko z rupieci,cześć z modyfikacji to moje widzimisie,część znacznie usprawnia użytkowanie karabinka(znaczy się strzelanie).Pogoda dopisuje i jutro postaram się "wyśiać"parę tarczek,chociaż śrucik mi się kończy.
Ps.Co do nakładu pracy,to ostatni cierpię na przymusowy nadmiar wolnego czasu,i takie "gmeranie" to sama przyjemność. |
Ostatnio zmieniony przez pablorudnik 2011-03-03, 20:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hiszpan63
PRZEMEK

|
Wysłany: 2011-03-03, 20:11
|
|
|
pablorudnik napisał/a: | porównując do moich przeróbek typu "coś z niczego" które wypadają troszkę blado. | Blado ?? .. prosto , funkcjonalnie , estetycznie ... co jeszcze trzeba ?? ... dobra robota pablorudnik napisał/a: | Na dzień dzisiejszy karabinek wygląda tak: | ... jedyny , niepowtarzalny , nietuzinkowy Osiągnąłeś więcej , niż wydawało Ci się , że zamierzasz ... |
_________________ Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 , DP21Gnominia. . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
 |
|
|
|
 |
pablorudnik
Paweł

|
Wysłany: 2011-03-03, 20:29
|
|
|
Na dzień dzisiejszy (i na przyszłość) to koniec mordowania harrego,jedynie co poprawie to malowanie płaszcza bo nie jestem zadowolony z efektu(hamerite półmat niby nie młotkowy ale nie nakłada się równoniernie).Zakupie lakier samochodowy czarny mat i wypalę w starym ruskim piecyku elektrycznym.W najbliższym czasie mam zamiar kupić szarpaka i na nim sobie poużywać . |
|
|
 |
tregarth
Recydywista

|
Wysłany: 2011-03-03, 20:29
|
|
|
Bardzo fajna robota! No i nie masz sie czego wstydzić!
Teraz to jest TWÓJ "harnaś" a nie jeden z wielu.
Pogratulować!!! |
_________________ Kupa złomu z Chin
http://tregarth.deviantart.com/gallery/
 |
|
|
|
 |
SlaweQ
Sławek

|
Wysłany: 2011-03-03, 21:23
|
|
|
Bardzo fajnie to wyszło
Najbardziej podobał mi się fragment z przeróbką kubka na sunshader
Jak czytałem Twój teks, to przypomniałem sobie swoje zmagania z Turkiem.
Warto co się da poprawiać samemu i się uczyć.
Koniecznie wstaw tarczki, może dla porównania znajdziesz jakieś z przed tuningu. |
|
 |
AndrzejKr
Andrzej
|
Wysłany: 2011-03-03, 21:53
|
|
|
SlaweQ napisał/a: |
Najbardziej podobał mi się fragment z przeróbką kubka na sunshader
|
A mnie podwyższenie baki z nogi od stołu .
Wizualny efekt Twoich prac jest bardzo dobry. Korona lufy i port ładowania super. Zapowiadają się fajne tarczki. |
_________________ AA S400 ; ProSport ; Weaver 3-9/40 ; Weaver 4,5-14/40 Grand Slam |
|
|
|
 |
slavek_t
Sławek

|
Wysłany: 2011-03-04, 07:08
|
|
|
Staram się unikać oczywistych wypowiedzi w stylu słońce jest jasne a śnieg biały.
Ale muszę napisać, że rewelacyjna robota!!!
No ale że rewelacyjna to przecież oczywiste
Karabinek wygląda super. Szczególnie ten tłumik i osłona na lunecie.
A największy plus, że wszystko to sam wymyśliłeś i zrobiłeś.
szczerze gratuluję |
_________________ Proszę kontaktować się tylko na mail: slavek_t@interia.pl
Nie wchodzę na forum Darasa i nie odpisuję na PW |
Ostatnio zmieniony przez slavek_t 2011-03-04, 08:36, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
LocutusBorg
Konrad

|
Wysłany: 2011-03-04, 07:56
|
|
|
Nieźle, nieźle Pochwalić wytrwałość!
Ale powidz mi, proszę, co to za dziurki (?) na kostce - od góry? |
_________________ Slavia 634 + PP 6x40
 |
|
|
|
 |
pablorudnik
Paweł

|
Wysłany: 2011-03-04, 08:07
|
|
|
Dziury na kostce to aż 4 gwinty po demontażu szczerbinki(szczerbinka była zamocowana na 2,nie wiem po co aż 4) |
|
|
 |
green_thunder
Robert, Komendant

|
Wysłany: 2011-03-04, 09:22
|
|
|
No, popracowałeś
Miałem kiedyś takiego sharpika http://foto.onet.pl/bafx9,h0ks0ctok2ks,u.html , możesz coś ściągnąć
Żałuję, że jakiś taki niecierpliwy w robótkach jestem (choć wiem, jak posługiwać się narzędziami) |
|
|
|
 |
donkihot
WALTHER CG90

|
Wysłany: 2011-03-04, 11:01
|
|
|
pablorudnik napisał/a: | (materiał nie wiem jak się nazywa coś w stylu ebonitu zbrojonego włóknem szklanym |
Ten materiał to rezotex do kupienia w hurtowniach elektrycznych, idealny na tego typu elementy,bo łatwy w obróbce i niezniszczalny.
A cały karabinek wygląda zjefajnie. |
_________________ Non mitterent iustus ledo, in es est ingenti.
Nie strzelać tylko trafiać, sztuka to przeogromna. |
|
|
|
 |
pablorudnik
Paweł

|
Wysłany: 2011-03-04, 12:25
|
|
|
Tego sharpika,już nie raz oglądałem,szukają natchnienia ,też kawał dobrej roboty. |
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Strona wygenerowana w 0,24 sekundy. Zapytań do SQL: 15 |