Kolejne fotki przedstawiają etapy rozbiórki Diany.
System do łoża przymocowany jest klasycznie trzema śrubami, dwie z przodu i jedna z tyłu przechodząca przez przednia część kabłąka.
Po oddzieleniu można zobaczyć ładnie wykończone wnętrze osady.
Masa samego systemu to 2,7kg.
Masa osady 1,1kg.
Co by dobrać się do wnętrza sytemu należy wybić dwa bolce trzymające moduł spustu na końcu cylindra.
Napięcie wstępne około 4cm, ale przy masie systemu i dobrym chwycie można Diane rozbierać samemu.
Na ostatnich dwóch zdjęciach widać sposób zabezpieczenia przed przypadkowym strzałem.
Jest to kawałek plastiku wysuwający się przy napinaniu sprężyny, który zwalniamy naciskając na imitujący kurek plastikowy wichajster wystający z końca systemu.
Warto nadmienić, że jest to dobrej jakości plastik, odlewany w spasowanych formach.
Elementem zabezpieczającym nasze palce przed przypadkowym gilotynującym zamknięciem się dźwigni naciągu wraz z cylindrem, jest zapadka umieszczona na tejże dźwigni naciągu.
Przy naciąganiu w momencie złapania końca tłoka przez mechanizm spustowy, zapadka wpada w specjalny występ na spodzie systemu.
Przed zamknięciem dźwigni naciągu należy wcisnąć dźwigienkę zapadki.
Fotki poniżej obrazują sposób działania tego patentu.
Według słów właściciela karabinek był na przeglądzie kol. Senia.
W środku znalazłem prowadnicę mocno spasowana ze sprężyną i dorobiony kapelusz.
Długość sprężyny dobrana tak, że gdy chciałem dołożyć pod kapelusz dodatkową podkładkę (widoczna na zdjęciu) mechanizm spustowy nie łapał już końca tłoka.
Aby wyjąć cylinder z systemu należy wykręcić imbusem śrubkę stabilizującą końcówkę dźwigni napinania w cylindrze.
Gdy to zrobiłem ukazała się przyczyna niedomagania karabinka.
Zniszczona uszczelka lufy obsadzona w gnieździe, w czole cylindra.
Zastąpiłem ją oringiem 5x3 (średnica gniazda to 10,5mm).
Przy okazji kilka wymiarów:
- średnica systemu 35mm;
- średnica cylindra 31mm;
- długość całkowita cylindra 156mm;
- długość wewnątrz cylindra 130mm;
- średnica tłoka 28mm, masa to jedyne 310g;
- skok tłoka 122mm, co daje komorę sprężania 75cm3.
Do mechanizmu spustowego pewnie zajrzę, ale relacji nie przewiduję, ponieważ bardzo dobrze opisał ten typ mechanizmu T05 kol. Robert.F na iwebie.
http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=46183
Kto trochę pamięta język rosyjski, to może poczytać o tym modelu Diany na rosyjskim forum poświęconym wiatrówkom.
Jest tam między innymi zwymiarowany element na końcu lufy, do samodzielnego (dla tych co maja zdolności i dobre zaplecze techniczne) wykonania, sporo zdjęć i informacji technicznych.
http://talks.guns.ru/forummessage/96/252791.html
Z kolei na niemieckim forum poświęconym Dianom znalazłem temat dotyczący 460-ki w kalibrze 5,5.
Z niego ściągnąłem pomysł na bardziej czytelną muszkę.
http://www.network54.com/Forum/184474/t ... Magnum+.22
Testy z lupką i bez lupki postaram się zamieścić w późniejszym czasie.
Pozdrawiam
P.S.
Nie wiem jak ze zdjęciami z 'Fotosika', ale mnie przy podglądzie nie wszystko sie od razu otwierało

S.