Chronograf

Pomysł Rafała aby wrzucać tu nasze pomysły

Moderator: Hiszpan63

Awatar użytkownika
radecek
Posty: 159
Rejestracja: 2007-10-18, 20:30
Lokalizacja: Napierstkowo

Chronograf

Post autor: radecek » 2007-10-19, 23:11

Witam
Od czasu gdy kupiłem pierwszą wiatrówkę Hatsan 80S i przeprowadzałem z nią różne doświadczenia, brakowało mi informacji o energii. Mogłem kupić chronograf z oferowanych na rynku, ale nie było tego czego bym potrzebował. Pojawił się pomysł na zrobienie urządzenia prostego i wygodnego w obsłudze.
Pierwsze założenia:
- nie może być montowane na stałe na lufie
- lufa nie musi być precyzyjnie ustawiana przy pomiarze.
Po długich przemyśleniach powstała prosta konstrukcja urządzenia, które mierzy:
prędkość, energię oraz ich wartości średnie. Po wykonaniu kilku egzemplarzy mogę powiedzieć, że są powtarzalne, a ich kalibracja polega na zmierzeniu odległości pomiędzy bramkami i wprowadzeniu do pamięci.

Projekt chronografu uważam za zakończony w stopniu pozwalającym wygodne użytkowanie, nawet bez obudowy. Dalszy rozwój to konstrukcja dodatkowego zasilacza na 2 akumulatorki AA oraz obudowa.
Obrazek

pozdrawiam
Radek

Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir
Posty: 4560
Rejestracja: 2007-10-01, 22:04
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Post autor: daras » 2007-10-19, 23:16

Mam nadzieje że wkrótce będę się nim cieszył, może już w przyszłym tygodniu, bo moje chrono pokazuje jak ma ochotę.
guntuning.com

Awatar użytkownika
hyena
Posty: 803
Rejestracja: 2007-10-01, 22:51
Lokalizacja: Auschwitz

Post autor: hyena » 2007-10-20, 02:09

Jaki fajny ja też chcę taki. Da się zrobić :? To znaczy sam nie chcę robić tylko mieć gotowy.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
Maruda
Posty: 1111
Rejestracja: 2007-10-06, 17:12
Lokalizacja: Józefów

Post autor: Maruda » 2007-10-20, 07:09

A ja już mam. Działa doskonale, nawet bez obudowy. Cos się zrobi jak będzie czas.
Radek odwalił kawał porządnej roboty.
Rafcio. Radek wystawił dwa w K/S na Tawernie.

Awatar użytkownika
hyena
Posty: 803
Rejestracja: 2007-10-01, 22:51
Lokalizacja: Auschwitz

Post autor: hyena » 2007-10-21, 01:08

Dobra pusciłem grypsa na T, dzięki za info. :lol:
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.

Awatar użytkownika
radecek
Posty: 159
Rejestracja: 2007-10-18, 20:30
Lokalizacja: Napierstkowo

Post autor: radecek » 2007-10-21, 14:09

daras pisze:Mam nadzieje że wkrótce będę się nim cieszył, może już w przyszłym tygodniu, bo moje chrono pokazuje jak ma ochotę.
Cześć: Mój egzemplarz i kilka innych działa dobrze :) Instrukcja obsługi ze schematem znajduje się pod linkiem:
http://radecek.fm.interia.pl/Instrukcja.zip
Darku - podeślij mi swój adres.
pozdrawiam
Radek

Awatar użytkownika
Maruda
Posty: 1111
Rejestracja: 2007-10-06, 17:12
Lokalizacja: Józefów

Post autor: Maruda » 2007-10-21, 16:08

Radku. Mam pytanie, które pewnie zainteresuje również innych chronomaniaków.
Otóż po każdym strzale chrono pokazuje numer strzału. Np po10 strzałach wskazuje cyfrę 10. Moje pytanie: czy te 10 wartości jest w pamięci chrono i czy mogę je wszystkie przejrzeć. Jeśli tak, to w jaki sposób?

Chyba nie pamięta pojedynczych wyników, tylko uśrednia wartości.

Awatar użytkownika
radecek
Posty: 159
Rejestracja: 2007-10-18, 20:30
Lokalizacja: Napierstkowo

Post autor: radecek » 2007-10-21, 18:30

Maruda pisze:Moje pytanie: czy te 10 wartości jest w pamięci chrono i czy mogę je wszystkie przejrzeć. Jeśli tak, to w jaki sposób?
Cześć
Chrono nie zapamiętuje wartości chwilowych z pomiaru. Nie robiłem pamięci z pomiarami chwilowymi ponieważ są tylko 3 przyciski i obsługa mogła by się wydawać uciążliwa ;)

Chrono można zasilać z baterii alkalicznej 9V. Czas pracy urządzenia zasilanego baterią alkaliczną Panasonic XTREME Power wynosi ok.5-6godz.,a przy cynkowo-węglowej Philips Longlife - ok. 20-30min.
Układ posiada detektor obniżonego napięcia zasilania. Żeby wykorzystywać detektor należy wykonać połączenia jak na zdjęciu. Rezystor 62kR ustali próg sygnalizacji: "SŁABA BATERIA" na poziomie ok. 7V.

Rezystor do progu sygnalizacji rozładowania baterii oblicza się z zależności:
R=((U/0.85)-2)*10000.
dla U=7V R=62kR
Obrazek

Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik
Posty: 4375
Rejestracja: 2007-10-01, 23:11
Lokalizacja: ...znowu YelonkY

Post autor: Ur. » 2007-10-26, 19:22

może komuś się przyda, obudowy różne:
http://multisort.pl/products/200/1.html ... der&or=asc
na dalszych stronach tańsze ;)
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.

Awatar użytkownika
Maruda
Posty: 1111
Rejestracja: 2007-10-06, 17:12
Lokalizacja: Józefów

Post autor: Maruda » 2007-10-28, 06:33

Fajne pudełka, ale niestety do naszego chronografu nie pasują.
Moim zdaniem najlepszym gotowym pudełkiem jest takie plastykowe na przybory do maszyny do szycia, o wymiarach 150x80x40 [mm]. Ale jest problem ze zdobyciem. Ja ukradłem żonie (jeszcze nie wie o tym). Jak skończę, to wrzucę fotkę.

Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir
Posty: 4560
Rejestracja: 2007-10-01, 22:04
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Post autor: daras » 2007-10-28, 11:19

A ja mam 5 sklepów które we wtorek oblecę napewno dostane takie jakie mi będzie potrzebne muszę jeszcze wydłużyć tą szynę aluminiową bo moje PCP wali strumieniem powietrza i ogłupia mi chrono ostatni śmieszny wynik 889m/s to się nazywa POWER haha
guntuning.com

Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik
Posty: 4375
Rejestracja: 2007-10-01, 23:11
Lokalizacja: ...znowu YelonkY

Post autor: Ur. » 2007-10-28, 12:27

Mi z tymi pudełkami chodziło raczej o zasygnalizowanie, że daje się takie coś kupić. Można popatrzeć na Allegro, lub w sklepach z elektroniką, myślę, że da się znaleźć takie o odpowiednich rozmiarach i może być to ciekawe rozwiązanie dla niemających pudełek od przyborów, lub mających surowe kobiety. Gdybyście kiedyś usłyszeli, że na Jelonkach otworzyła się ziemia i piekielne hordy zaczęły siać śmierć i zniszczenie to znaczy, że skusiłem się na takie pudełko od maszyny.
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.

Awatar użytkownika
Maruda
Posty: 1111
Rejestracja: 2007-10-06, 17:12
Lokalizacja: Józefów

Post autor: Maruda » 2007-10-28, 12:51

Jeszcze wszystko jest możliwe. Jak sprawa pudełka wyjdzie na jaw, to kto wie. :mrgreen:

[ Dodano: 2007-10-28, 14:50 ]
Narazie to tak wygląda. Muszę jeszcze kupić wyłącznik.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

virus
Posty: 431
Rejestracja: 2007-10-08, 07:06
Lokalizacja: Września

Post autor: virus » 2007-10-28, 18:54

hmmm :) chyba muszę uzbierać kasę i też sobie taki sprawić. Tego urządzenia mi bardzo brakuje 8-)
HW97K by Hogan + DOT 6x24x42 MD
IŻ-38

Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik
Posty: 4375
Rejestracja: 2007-10-01, 23:11
Lokalizacja: ...znowu YelonkY

Post autor: Ur. » 2007-10-28, 19:05

No proszę. naprawdę fajnie to wygląda.
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomysłowy Dobromir”