W końcu dorwałem się do tokarki. Dotoczyłem lufke na próbę:
Niestety miałem krótki, 24cm kawałek. Jest krótsza od oryginału o 31cm.
Na oryginalnej długości 53cm uzyskuje 200-210m/s (zależy jak to dokładnie poskładam ) 11-12J
Na krótkiej, 22 cm, jest 161m/s, 7.1J Wychodzi, że 31cm mniej dało około 40-50m/s mniej. Czyli 1,3-1,6m/s na 1 cm. Spróbuję potwierdzić te dane na dłuższej lufie. A tak wygląda to z osłoną i mikrotłumikiem:
DZIKIslupsk pisze:interesujące, a która bardziej celna??
Swego czasu będąc w posiadaniu Qb78 , również skróciłem lufę na równo z kartuszem Z założonym kompensatorem wydawała mi sie celniejsza z krótką lufą.
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali.... HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
Napisz , bo coś mi się " misia " , że w dłuższej lufie Co2 lepiej lub też efektywniej się rozpręża , nie powodując zbędnych zawirowań za śrutem. Z krótką lufą bez kompensatora może ( moje misianie ) być troszku gorzej.
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali.... HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
Napisz , bo coś mi się " misia " , że w dłuższej lufie Co2 lepiej lub też efektywniej się rozpręża , nie powodując zbędnych zawirowań za śrutem. Z krótką lufą bez kompensatora może ( moje misianie ) być troszku gorzej.
Dokładnie takie miałem wrażenie podczas strzelania. Zawirowania są znaczne. Dodatkowo, wystrzał z krótkiej lufy "zdejmował" tłumik.
Kolega , który nabył mój karabinek stworzył z niego co prawda PCP , ale od początku miało to wyglądać tak ; http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 3aaaada860 Nie wiem tylko , czy to już w wersji PCP , czy jeszcze Co2.
Hiszpan63 pisze:Kolega , który nabył mój karabinek stworzył z niego co prawda PCP , ale od początku miało to wyglądać tak ; http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... 3aaaada860 Nie wiem tylko , czy to już w wersji PCP , czy jeszcze Co2.
Z tego co można wywnioskować z fotki to już PCP
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
Jakoś nie bardzo ma ochotę dziać. Ale jeszcze kombinuję. Jest jeden pomysł ale trzeba by wyciąć pod niego kawałek lufy i bloku. I strzelanie bez magazynku wymagałoby dorobienia "wkładki jednostrzałowej"
daras pisze:Kurcze mój pomysł też leży już chyba rok i trzeba by go odkurzyć, może po nowym roku.
Prezesie, jeśli Twój pomysł dotyczy magazynka do QB-ty, w dodatku działającego, i jeszcze byś to sprzedawał, to ja się ustawiam w kolejce i zamawiam co najmniej 2