Kral A02 (Air Master 300)

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
blef16

Klin

Post autor: blef16 »

Witam! Mam pytanie? Z której strony w KRAL-u A02, wybija się klin trzymający bebechy? Bo ponoć wychodzi tylko z jednej strony, a nie chciałbym go pokiereszować. Pozdro![/b]
blef16
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

Nie pamiętam żebym miał z tym problem.
Jak rozkładam giwery, to kładę ja przed sobą zawsze w ten sam sposób, lufa po lewej stronie mechanizmem spustowym do siebie.
Jeśli wybijam trzpień z korka to system leży tak samo, czyli patrząc od tyłu wybijam z lewej na prawo.
Co by nie było niedomówień, gdy system sobie tak grzecznie leży, trzpienia nie wybijam do końca.
Koniec tej operacji to złom w pion, korek dociskam do blatu i wtedy wybijam trzpień do końca, a pod ręką mam imbusik o mniejszym fi niż trzpień i wkładam go w otwór po nim.
To tak na wszelki wypadek, gdyby mi ręka zdrętwiała od dociskania systemu i chciałbym chwilkę odsapnąć, a nie dostać sprężyną po zębach :mrgreen:

Uczę się strzelać od nowa 8-)
twardy.cyngiel

Post autor: twardy.cyngiel »

Ja również się powoli przymierzam do samodzielnej rozbiórki krala 002. Myślę sobie - rozebrać łatwo, tylko czy złożę wszystko z powrotem? Czy spust się nie rozsypie? Na szczęście przyszedł mi do głowy taki patent: po odkręceniu każdej śrubki będę robił zdjęcie. Jeśli zostaną po złożeniu jakieś "dziwne śrubki", wystarczy przejrzeć galerię w celu identyfikacji...
Pamiętam jak rusznikarz go rozbierał i położył następnie na stole wszystkie elementy. Największa mnogość różnych duperelków pochodziła właśnie z okolic spustu - tego się tylko obawiam, reszta to pryszcz, nawet dla laika :)

Muszę rozebrać krala w celu dokonania wszelkiej maści pomiarów - trzeba powoli przymierzać się do wymiany niektórych bebeszków.

A na dzień dzisiejszy zastanawiam się nad dodaniem jeszcze jednej podkładki. Ale nie na sprężynę, tylko między dno tłoka a metalowy dociążnik/kapelusz sprężyny. Myślę, że umiejscowiona tam cienka, gumowa lub silikonowa podkładka powinna jeszcze bardziej wyciszyć karabinek przy strzale. Próbował już ktoś takiego eksperymentu?
Awatar użytkownika
blef16

rozbiórka

Dzięki za wskazówkę dotyczącą wybicia sworznia. Jeśli chodzi o spust i rozbebeszenie KRAL-a to też mam takie obawy, że mogę się pogubić w tym wszystkim i coś nie złożyć jak powinno. Raz się kiedyś do tego zabierałem i też robiłem zdjęcia, ale spasowałem i nasmarowałem tylko wewnątrz spust, zgięcia na drągu do naciągania, prowadnice, sprężynę i ściany cylindra po każdym strzelaniu. A wszystko to pędzelkiem przez otwór na popychacz tłoka. Jak dotąd wystrzeliłem 2,5 paczki śrutu i wszystko jest ok! Celność i moc jest też na poziomie! Większość z Was pisała że ma dystans na prowadnicy, słabszą i krótszą sprężynę. Mi się chyba poszczęściło , bo nie mam dystansu, a sprężyna przylega do samego dna prowadnicy. Jestem pewien, bo smarowałem ją molibdenem. Dosyć ciężko się naciąga, ale efekt jest. Butelka po piwie rozsypała się z 37m. Pozdro! :P
blef16
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

@ twardy.cyngiel
Tak, ja mam takie coś - szczerze mówiąc nic nie daje. Łupie podczas strzału sam tłok w cylinder, to można zminimalizować tylko uszczelką która będzie nie płaska, tylko z tak jakby stemplem.
Co do rozbierania wiatrówki - nie masz się czym przejmować. Właśnie drugi raz rozłożyłem swoje QB i generalnie jest tam szybernaście części więcej niż w typowej łamanej - ale ze schematem wszystko idzie prosto, gładko i tak jak trzeba. Poszukaj schematu w instrukcji obsługi albo na necie, pomoże Ci.
twardy.cyngiel

Blef - ja również nie mam tego dystansu na prowadnicy. To było pierwsze, co rzuciło mi się w oczy przy pierwszej rozbiórce. Sprężyna ma 27,5 cm długości.

Rlyeh - zamierzam dorobić uszczelkę tłoka na wymiar z "kosmicznego" tworzywa u Alchemika. Myślisz, że taka uszczelka pomoże? Z tego co piszesz wynika, że najlepiej aby była ona wystająca do przodu wobec stalowego trzpienia na którym jest osadzona?
Taki schemat na necie jest ale dotyczy bliźniaczego GAMO CFX - to chyba to samo? Kral to wszak jego dokładna kopia...
http://www.geocities.com/temp_cfx/index.htm
Rlyeh

Uszczelka o której piszesz:

Obrazek

Poprawiłem oryginalne zdjęcie, bo słabo to na nim widać.

Powiem to na przykładzie Hatsana - fabryczna uszczelka była płaska, tworzyła poziom z tłokiem. Dawało to efekt uderzenia metalu o metal. Co prawda nie z pełnym impetem, bo poduszka powietrzna cośtam swoje robiła, ale zawsze. Po założeniu nowej uszczelki jest zwyczajnie ciszej, tłok tak nie wali po cylindrze. No i dodatkowy bonus w postaci lepszego uszczelnienia i samosmarowania.
A czy Kral = Gamo - póki nie rozłożysz i nie porównasz ze schematem, nie dowiemy się tego ;)
twardy.cyngiel

Mój już był rozbierany - to samo co gamo, ale jakimiś szczególikami w wymiarach, czy też drobnymi detalami może się różnić, z linijką nad tym jeszcze nie stałem, przymierzam się...

Spójrz na stronę nr 2 tego wątku tam kolega Slaweq zamieścił zdjęcie tłoka z fabryczną uszczelką. Wygląda dosyć płasko, pewnie jest jak piszesz - uszczelka tworzy poziom z tłokiem.
Rlyeh

Właśnie wydaje mi się, że to już nie jest (jeśli myślimy o tym samym zdjęciu) fabryczna, tylko tuningowa.
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Jeśli chodzi op uszczelkę na tłoku AirMastera, którego rozbierałem to na zdjęciu jest pokazana taka, jaką zastałem w środku.
Być może poprzedni właściciel ją wymieniał, ja tylko wprowadziłem drobne usprawnienia, o których pisałem.

Awatar użytkownika
blef16

uszczelka

Taka uszczelka powinna zdać egzamin amortyzując uderzenie tłoka o cylinder zwłaszcza gdy warga jej będzie nieco szersza i wyższa o kilka milimetrów. Szersza żeby się nie podwinęła w cylindrze i nie płaszczyła się do końca podczas uderzeń tłoka. :)
blef16
twardy.cyngiel

W moim również jest taka jak na zdjęciu Slawqa i zapewniam, że jest to fabryczna uszczelka tłoka. Nie jest to na pewno uszczelka tuningowa.

"Kral" występuje też pod nazwą "Air Master" oraz "Geox" - to samo tylko inaczej metkowane pod zamówienie różnych sprzedawców.
Awatar użytkownika
blef16

uszczelka na tłok

To nie dobrze że mamy w KRAL-ach takie uszczelki. Miałem takie podejrzenia już na początku, jak bawiłem się drążkiem do naciągania. Czułem że tłok za luźno przemieszcza się w cylindrze, i co za tym idzie, nie spręża odpowiednio mocno powietrza i jest chyba znaczna utrata mocy! Podczas strzelania nie odczułem tego, bo nie miałem żadnego punktu odniesienia do wiatrówki o prawidłowo z tuningowanej uszczelce. Mam tylko 2-gą chińską, coś ala pistolet wiatrówka(8,9J), która mocą nie dorównuje do KRAL-a(chyba że z diesla). Trzeba pomyśleć o tuningowej uszczelce, co zwiększy ich moc, bez potrzeby wymiany sprężyny na silniejszą. :)
blef16
twardy.cyngiel

Kto pierwszy pomierzy niech wrzuci wymiary na forum. Chodzi mi o wymiary mocowania na tłoku oraz średnicy wewnętrznej cylindra. Te dane są potrzebne aby Alchemik mógł dorobić uszczelkę.

Powiedzcie mi koledzy, czy Kral w polimerze ma podwójną bakę? Z prawej i lewej strony kolby? Mój kolega chce kupić ale drewniana osada jest typowo praworęczna. On natomiast jest lewooczny i strzela jak leworęczny...
Wstępnie poleciłem mu wersję w polimerowej osadzie ale pytam bo chcę się upewnić...
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Przekopałem magazyn ze zdjęciami i na jednym znalazłem potwierdzenie, że polimerowe łoże jest z baką dla lewo- i prawo- ręcznych :)

Obrazek