Zasada pracy być prosta jak budowa cepa, czytaj pistoletu z zamkiem swobodnym, tzn. nieryglowanym podczas odpalania.
Na części zamka jest zamontowany ząb wyrzutnika który przy ruchu do przodu łapie za kryzę łuski.
Jak się cofa do tyłu to łuskę ciągnie z sobą.
Dodatkowo łuska zanim zamek się całkowicie otworzy trafia przeciwległą stronż kryzy na występ w komorze, który z kolei pomaga łusce w opuszczeniu pistoletu.
Ponieważ identyczna zasada występuje w karabinie z zamkiem czy to dwutaktowym czy też cztero taktowym - to problemem pozostaje tylko kwestia doboru materiałów i właściwej obróbki.
Dużo prostszy w przypadku śrutu jest ten rurkowy magazynek szeregowy w dosyłaczu - taki jak w Drulowie, muszę zacząć to studiować.
Ponadto myślę nad opadowym magazynkiem na kulki ołowiane kal. 5,5 mm- czyli 0.22.
Nie mam tylko pewności czy są w masowej produkcji.
Ołowiane dlatego że nie niszczą gwintu lufy i spokojnie można je stosować zamiennie
z normalnym śrutem tzw. Diablo.
W/g doświadczeń Ś.P. Kolegi Peyalo, wystrzeliwany z karabinka QB-78 okazał się być nawet bardzo celnym.
Ale tp na zaś - na razie czekam na lufkę od Kolegi M.J.-a i już będą pierwsze próby i pierwsze fotki prawie skończonego składanego mikrokarabinka na bazie QB-78 0.22.
Taki (mniej więcej) jak w moim podpisie.
EDIT:
Kulki ołowiane są.
Producent Tomitex, nazwa Round Balls
kaliber 5,5 mm (0.22), sztuk 400, cena 28 zł.
Waga 0.48g
Crosman 2240 szakalem zwany :) i kilka moich pomysłów...
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
-
- Ściepnik
Za złożenie nowego tematu nikt by Cię nie ukarał.npv8 pisze:Dlatego właśnie dołączyłem do tego wątku ponieważ wiem że Heniu i Marcin macie bogate doświadczenie w przerabianiu i dorabianiu rzeczy różnych:)

A podpięcie się pod inny i zmiana jego nurtu jest nieelegancka.
Ale co tam...

BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... 

-
Ojejku!!!!!! stokrotnie przepraszam że ja szara myszka ośmieliłem sie podyskutować troszkę w temacie przeróbek w wątku który wydawał mi się o takich rzeczach traktującym:(....nie miałem bladego pojęcia że nie elegancko pisać o innych przeróbkach oprócz tytułowego szakala...po stokroć wybacz sędzio Jesper:PP
strzelać każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej....
-
- Ściepnik
Ten sarkastyczny ton jest całkowicie nie na miejscu...npv8 pisze:Ojejku!!!!!! stokrotnie przepraszam że ja szara myszka ośmieliłem sie podyskutować troszkę w temacie przeróbek w wątku który wydawał mi się o takich rzeczach traktującym:(....nie miałem bladego pojęcia że nie elegancko pisać o innych przeróbkach oprócz tytułowego szakala...po stokroć wybacz sędzio Jesper:PP
Po prostu temat magazynków do wiatrówek jest na tyle odmienny że winien być wydzielony.
Dla łatwiejszego dostępu i czytelności.
Pomyśl teraz o takim forumowiczu swieżaku który użyje "szukaj" i trafi na post tasiemiec w którym to znajduje się kilkanaście różnych wątków w temacie nowych "otwartych" do C2240.
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn...