Rozbiórka Hammerli hunter force 900 kombo

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Ur. »

wychodzi na to , że Feinwerkbau najgorszy :P
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
kasuj

Jaki śrut?

Post autor: kasuj »

Witam!
Ostatnio nabyłem H H F 900 C. Zamierzam strzelać na odległości 10-15m do tarczy i dlatego mam zapytanie: jaki śrut stosujecie? Tego tyle jest, ze trudno zdecydować. Chodzi mi o w miarę dobry śrut do tego modelu broni, w tym czy gładki czy moletowany? Wyczytałem, że ogólnie Crosman Pointed cieszy się dobrą reputacją-ale czy dobrze się spisze w H H F 900 C? Pozdrawiam!
Wolny strzelec
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

Witaj :)

To co zanabyłeś nie jest bronią, tylko urządzeniem pneumatycznym, zwanym wiatrówką.
Co do śrutu, to do strzelania do tarczy stosuje się przeważnie płaskie śruty, ponieważ ładniej wycinają dziurki w tekturce i łatwiej jest liczyć punkty.
Crosman Pointed jest śrutem szpiczastym, ale z plaskatych masz Crosmana Wadcutter'a.
Ja przeważnie strzelam 'zielonym' H&N Diablo Sport lub Geco Dynamit Nobel.
Co będzie dobrze latało z lufy Twojego karabinka musisz sprawdzić eksperymentalnie.

Poniżej masz linka do działu z opisami śrutów:

http://nasze-wiatrowki.pl/portal.php?show=4

Powodzenia w dobieraniu.

Edyta: Poprwiłem nazwę plaskacza Crosmana. S.
Ostatnio zmieniony 2009-09-30, 07:59 przez SlaweQ, łącznie zmieniany 1 raz.

Uczę się strzelać od nowa 8-)
kasuj

Dzięki za info. Przeraża mnie Twoja opinia o moim nabytku. Myślałem, że kupiłem coś w miarę dobrego za 5 stówek. Prawda-nie robiłem rozeznania przed zakupem - frajerskie teraz widać muszę płacić, a szkoda.

[ Dodano: 2009-09-29, 12:47 ]
Czy z tego strzelasz SlaweQ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wolny strzelec
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

Źle mnie zrozumiałeś :>
Ja też użytkuję urządzenie pneumatyczne, na forum nazywane wiatrówką.
Staramy się nie nazywać rzeczy słowami im nie należnymi.

Śrutu używam właśnie takiego :)

Uczę się strzelać od nowa 8-)
kasuj

No to się trochę uspokoiłem. To chyba zamówię ten śrut. Dzięki za podpowiedzi! Pozdrawiam!
Wolny strzelec
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

Zielony H&N Diablo Sport czy Geco Dynamit Nobel u mnie w Dianie i HW40 lata bardzo dobrze. Nie narzekałem też specjalnie na Tomitex Diabolo Płaski LOK ale H&N jest w takiej cenie, że chyba nie warto bawić sie Tomitexem
kasuj

Dzięki za info. Dokonałem na Allegro zakupu H&N - na próbę. Zobaczę jak ten śrut będzie śmigać. Jak odbiorę to napiszę co i jak.

[ Dodano: 2009-10-16, 11:53 ]
Wyszło na to, że miałem wadę lufy w wiatrówce - końcówka źle fabrycznie wykończona. Serwis uznał mi reklamację i po 14 dniach odesłał rzekomo nowy egzemplarz. Czy jest to faktycznie nowy, to mam wątpliwości, bo ten egzemplarz:
- ma rdzawy nalot na końcach-mocowaniach dźwigni naciągu i przebarwienia na tejże dźwigni również widoczne,
- niewidoczne ślady konserwacji - czyżby z tego "nowego" egzemplarza olej/smary tak szybko wyparowały?
- nr fabryczny jest o ponad 1000 mniejszy, a więc to wiatrówka wcześniej wyprodukowana.

CZYŻBY TO BYŁ EGZEMPLARZ PO LIFTINGU? Jakaś zaległość magazynowa? A może po naprawie gwarancyjnej od jakiegoś innego użytkownika?

Zaznaczam, że ta wcześniejsza wiatrówka była bez zastrzeżeń - poza lufą oczywiście, czyli żadnej rdzy, konserwacja jak należy.

Rozmawiałem telefonicznie z serwisem i twierdzą, że wszystko jest w porządku: rdzawy nalot to nic takiego-szmatka, olej i już!, konserwacja jest i sam mam o nią dbać, a nr fabryczny taki to nic wielkiego, bo tego dużo sprzedają.

Może macie jakieś sugestie-porady w tej sprawie?
Pozdrawiam i życzę jak najmniejszych kontaktów z serwisami-szczególnie gwarancyjnymi!

[ Dodano: 2009-10-20, 11:21 ]
- czy to normalne?
- czy to przypadek?

Przecież zapłaciłem w połowie września tego roku 499 zł za nową wiatrówkę i po usłudze serwisowej otrzymałem coś takiego.
To bardzo przykre!

Na pocieszenie (samego siebie) stwierdzam, iż "to" strzela dużo celniej.

[ Dodano: 2009-10-20, 11:23 ]
i do tego jeszcze źle zakończona dźwignia naciągu - porażka.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wolny strzelec
Adamo88

Post autor: Adamo88 »

Na początku chciałbym powitać wszystkich miłośników strzelania na tym forum:) Pisze, gdyż od niedawna jestem posiadaczem wiatrówki hammerli 900. I mam takie pytanie- przeglądając ostatnio oferty alledrogo znalazłem coś takiego http://www.allegro.pl/item928528104_tun ... _55mm.html Co o tym sadzicie, możne ktoś już jest posiadaczem takiego zestawu. Interesuje mnie on ze względu na nowo prowadnice, sprężyna to pewnie byłby FAC a tego bym nie chciał. I w sumie nie wiem czy warto, co o tym sądzicie Koledzy?
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

Nie daj się nabrać na te super tuningowe sprężyny!!
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez JesperKyd, łącznie zmieniany 1 raz.
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
DoktorPio

Post autor: DoktorPio »

Wystarczy sobie zadać pytanie czy jaka kolwiek renomowana firma na świecie stosuję takie rozwiązanie :?
Hmm raczej nie !
Szkoda czau i pieniędzy, efekt zapewniam mierny miałem okazje rozmawiać z pewnym kolegom który takie rozwiązanie zastosował w Hatsanie .
Ostatecznie wywalił to wszystko i zastosował porządną sprężynę z Otevy oczywiście i dorobił wszystkie potrzebne prowadnice przeguby i korki itp i karabinek pyka jak trzeba ;)
Adamo88

Post autor: Adamo88 »

No właśnie sprzedawca oferuje sprężynę Otevy i metalowa prowadnicą, oryginalnie jest plastykowa. Drugi problem jest taki, ze nie mam doświadczenia w odrabianiu elementów. Renomowana pewnie nie (nie mam jeszcze odpowiedniego stażu żeby się wypowiadać), ale wczytując się forum jestem pod wrażeniem zaangażowania ilości wprowadzanych modyfikacji w "nówki". Kolega kupował od tego samego sprzedawcy z allegro?
Awatar użytkownika
DoktorPio

Post autor: DoktorPio »

Adamo88 pisze:Kolega kupował od tego samego sprzedawcy z allegro?
Jeśli pytasz o tego kolegę od Hatsana to tak kupował u tego sprzedawcy :evil:
Lutek27

Post autor: Lutek27 »

Witam wszystkich forumowiczów!pozwole sie podłączyć pod temat gdyż również jestem posiadaczem HAMMERLI 900 COMBO.Mam z nią delikatny problem...rozebralem karabinek w celu czyszczenia i smarowania jak to większość forumowiczów radzi i rozsypał mi sie mechanizm spustu :/ nawet nie mialem czasu przyjzec sie jak to jest tam poukładane i zmontowane bo wszytsko sie wysypało...czy mogłby ktos umieścić jakiś odreczny schemat jak ma byc zamontowana sprężynka zwalniająca tłok? z góry dziekuje :)
kasuj

Ja niestety nie jestem w stanie Ci pomóc-nie rozbierałem jej jeszcze.
Wolny strzelec