Kral A02 (Air Master 300)
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
-
-
Postanowiłem wstawić fotki tarcz, ale strzelałem je w dość trudnych warunkach. Jak wyruszałem na rybki było slonecznie i zero wiatru, ale po 20-stu minutach pojawił sie wiatr i deszczyk. Strzelałem na 25 m kilkoma śrutami, pozycja siedząca, oparcie - autko. Tarcze te strzeliłem po małej rozgrzewce, nie są one wybrane z -nastu innych, takie wyszły - takie wstawiam.
1. Logo Sport - płaski.
Chyba najładniejsza dzisiaj strzelona tym śrutem. Lata jak chce. Podobny efekt daje rzucenie g....a w wentylator
.
2. Tomitex DS.

Hmm, bywały ładniejsze tarcze. W ósemce można je zmieścić.
3. Tomitex szpic gładki.

Nie ma tragedii, ale z 10-ciu strzałów to 2-4 śruty zawsze gdzieś zniesie i to nie z mojej winy.
4. Tomitex diablo kula molet.

Bardzo fajnie lata, ale miałem ładniejsze skupienie. Dwa śruty zniosło, bo mnie poniosło
.
5. Exact diablo 4,52 mm.

Najgorsza tarczka dzisiejszego dnia. Tym śrutem można uzyskać skupienie 3x3 cm.
Wyniki takie oooo, ale wiało i kapało. To nie jest test śrutu a wyniki przedstawiają co Kral lubi i co potrafi. Najlepiej smakuje mu Exact nadkalibrowy i Tomitex kula molet.
A to tarczka strzelona kilka dni temu u kumpla w piwnicy. 15 strzałów, 17 m z kocyka. Po korekcie lupki jest jeszcze ładniej.

1. Logo Sport - płaski.

Chyba najładniejsza dzisiaj strzelona tym śrutem. Lata jak chce. Podobny efekt daje rzucenie g....a w wentylator

2. Tomitex DS.

Hmm, bywały ładniejsze tarcze. W ósemce można je zmieścić.
3. Tomitex szpic gładki.

Nie ma tragedii, ale z 10-ciu strzałów to 2-4 śruty zawsze gdzieś zniesie i to nie z mojej winy.
4. Tomitex diablo kula molet.

Bardzo fajnie lata, ale miałem ładniejsze skupienie. Dwa śruty zniosło, bo mnie poniosło

5. Exact diablo 4,52 mm.

Najgorsza tarczka dzisiejszego dnia. Tym śrutem można uzyskać skupienie 3x3 cm.
Wyniki takie oooo, ale wiało i kapało. To nie jest test śrutu a wyniki przedstawiają co Kral lubi i co potrafi. Najlepiej smakuje mu Exact nadkalibrowy i Tomitex kula molet.
A to tarczka strzelona kilka dni temu u kumpla w piwnicy. 15 strzałów, 17 m z kocyka. Po korekcie lupki jest jeszcze ładniej.

Gamo Whisper IGT, Hatsan 85
-
- Ściepnik
-
-
Witam!Przymierzam się właśnie do kupna wiatrówki KRAL 4,5mm z dolnym naciągiem,ale wciąż jest za mało wiadomości o tych wiatrówkach.Interesuje mnie wewnętrzna średnica tłoka,ponieważ jestem ciekawy czy faktycznie można tam wsadzić mocną sprężynę z HATSANA 55 starszej produkcji.Wymiary sprężyny to długość 30,5cm,grubość drutu 3,55mm i średnica zewnętrzna 21mm.Gdyby można było zwiększyć jej moc z 14,2 J do 16 i więcej był bym o krok bliżej jej kupna.Borykam się między KRAL-em a HATSAN-em który jest fabrycznie niewiele silniejszy(w granicach 15J).Zniechęca mnie jednak to że trzeba z mety wymienić prowadnice i uszczelkę na zepto.Nie wspominam o sprężynie.Jak kto woli!Dodatkowo ten plastykowy spust,oraz slaba oksyda i do kitu przyrządy celownicze TROGLO.Ale mimo tego części zamiennych do HATSANA jest mnóstwo.Natomiast do KRAL-a nie spotkałem jeszcze nigdzie.Jeśli kupię powiedzmy HATSANA 85,czy 90 to przy ewentualnej awarji jestem wstanie przywrócić go do zdrowia.Natomiast KRAL jak po gwarancji odmówi posłuszeństwa to nie wiem jak z częściami do niego.Pomijając oczywiście sprężynę i prowadnicę która jest jak czytałem wystarczajaco długa.Mogłaby być minimalnie szersza jak czytałem.Chodzi mi o części typu elementy spustu,dobijacz tłoka,pierścienie uszczelniające,itd.Z tym częściami jest chyba jak na razie ciężko.Proszę o pomoc znawców i posiadaczy KRAL-a z dolnym naciągiem.POZDRAWIAM!!!!!!!!!! 
[/img]

blef16
-
Mogę powiedzieć tylko tyle że do Airmastera 300 da się wsadzić sporo większą sprężynę. W oryginale jej długość ogranicza plastikowy dystans. Swego czasu wyliczyłem że akurat by wlazła od jakiegoś HW nie pamiętam modelu. Była by dłuższa i odrobinę ciaśniejsza.
Tyle teorii bo już go nie mam.
Tyle teorii bo już go nie mam.
The South will rise again!
-
Dzięki za radę!Ktoś pisał na forum że pasuje z hatsana ale coś wydaje mi się że nie wejdzie do tłoka.Jej średnica wewnętrzna wynosi 21mm.Średnica wewnętrzna tłoka musiała by być ciutkę większa niż sprężyny.A co się stało z twoim kralem?Zepsuł się?Czy nie zdał egzaminu i go sprzedałeś?Na innych forach milczą na temat krala,a mi zależy na rzetelnych opiniach ludzi znających się trochę na wiatrówkach.Bo 2-gą chinkę bym nie chciał już kupić.Podoba mi się Kral,a co bardziej jego cena.Nie chcę wydawać więcej kasy na wiatrówkę i wybór pada na krala lub hatsana.Jeszcze poczekam.Może ktoś coś napisze jeszcze czym mnie zachęci do krala.Pozdro!!! 

blef16
-
No i w piątek po poludniu dokupiłem do besy Krala z dolnym naciągiem, kal.4,5, w polimerze. Na razie tylko wypchalem go gąbką, przesmarowałem molibdenem, podszlifowałem trochę zatrzask naciągu, żeby zaskakiwał, założyłem Hawke 4x32MD, którą otrzymałem jako bonus do besy. Jeszcze nie strzelałem, jedynie w domu do blachy ocynkowanej 0,5mm z ok.3 m czeskim diabolo - nie przebija. Dizluje jak stary Ikarus.
Czekam na ocieplenie, chciałbym go wyzerowac na 25 m i porównac do tych, ktore miałem.
Tru-glo na nim niespecjalne i szkoda, że bezpiecznik tylko manualny. Zakup w sklepie internetowym, odbiór osobisty i cena 325 PLN. Sprzedawca z dobrym kontaktem. Tyle na razie.
Pozdrowienia - Robert
Czekam na ocieplenie, chciałbym go wyzerowac na 25 m i porównac do tych, ktore miałem.
Tru-glo na nim niespecjalne i szkoda, że bezpiecznik tylko manualny. Zakup w sklepie internetowym, odbiór osobisty i cena 325 PLN. Sprzedawca z dobrym kontaktem. Tyle na razie.
Pozdrowienia - Robert
-
Witam!Zaczep w ogóle się nie domykał?Czyli niedoróbka ze strony producenta.No fakt za 325 zł.to i tak rarytas.W większości sklepach internetowych Kral czy Air master 300 jest za około 430 zł.w polimerze.Jak będę kupował to chyba w SKORPIO,bo to raczej solidny sklep internetowy.Też cena jest 325 zł.ale bez lupki.Masz na kostce napis Kral?Czy Air Master?To i tak to samo.Chyba bez znaczenia.Ja dopiero kupię jak tą moją starą chinkę złożę.Po 8 miesiącach 1 zwój odpadł ze sprężyny.Zostawiłem tą starą,tylko ją podgiołem i dorobiłem dystans na prowadnicę ze śruby mosiężnej.Aby zastąpić ten zwój i zwiększyć nie co napięcie wstępne.Jeszcze bolec na spust i wszystko.Złożę i zamawiam chyba Kral-a z dolnym naciągiem.Trzeba w niej wymienić sprężynę.Ktoś pisał że pasuje ze starego Hatsana,ta o grubości 3,55.Wtedy blachę 0,5 mm.powinno przebić.Przyjemnego strzelania życzę!Na razie.
blef16
-
Zaczep jest fabrycznie nie zaokrąglony. Może tak ma byc, żeby przy zamykaniu lekko ściągnąc go w dół, ja jednak wolę, żeby było jak w HW97k
Lupka w bonusie to była do BSA Lightning XL. Cena to właśnie ze Skorpio, tylko nie chciałem reklamowac, to sklep internetowy, ale w Zalesiu Górnym pod Warszawą, odebrałem osobiście, żeby się przejechac, bo to bardzo ładna miejscowośc (rekreacyjna).
Pozdrowienia - Robert
PS. Oczywiście, napis KRAL (dolny) średnicy drutu sprężyny nie mierzyłem, ale gruby, może byc 3,5mm, jednak składa się po rozłożeniu bez problemu.

Lupka w bonusie to była do BSA Lightning XL. Cena to właśnie ze Skorpio, tylko nie chciałem reklamowac, to sklep internetowy, ale w Zalesiu Górnym pod Warszawą, odebrałem osobiście, żeby się przejechac, bo to bardzo ładna miejscowośc (rekreacyjna).
Pozdrowienia - Robert
PS. Oczywiście, napis KRAL (dolny) średnicy drutu sprężyny nie mierzyłem, ale gruby, może byc 3,5mm, jednak składa się po rozłożeniu bez problemu.
-
Kral
Cześć!Może tak ma być z tym zaczepem.Poza moją chinką którą wczoraj złożyłem,nie miałem nigdy żadnej wiatrówki.Pękł 1 zwój,ale zamiast niego dołożyłem dystans na grubość 2,5 zwoja.Około 8,5 mm.Uszczelkę dałem krótszą o 5 mm.z GAMO i tym zwiększyłem skok tłoka i komorę sprężania.Poszedłem do piwnicy żeby wyregulować przyrządy celownicze a tu sąsiad się zjawił i po strzelaniu.Ciężko w blokowisku z takimi zainteresowaniami strzelniczymi.Po złożeniu jej miałem pietra że źle obliczyłem max naprężenie wstępne sprężyny,ale złamałem i pięknie zaskoczyło na samym końcu.Idealnie!Jedynie oleju silikonowego nie mogę nigdzie dostać w sklepach motoryzacyjnych.Nawet byłem w sklepie z wiatrówkami i też nie mają.Co ciekawe to że nikt nie słyszał w owych sklepach o oleju silikonowym.Mój znajomy ze sklepu z bronią powiedział że jak u niego kupię wiatrówkę to przez okres gwarancji 2 lata,mam sobie dać spokój z rozbieraniem i smarowaniem.W razie awarji na gwarancji jak dojdzie do tego że była rozbierana to nie uwzględni gwarancji i będę pokrywał koszty naprawy.Ja mu na to że każdą pukawkę trzeba nasmarować.Zaprzeczył i powiedział że jeszcze nikt z klientów nie przyszedł przez okres gwarancji do niego.Ja powiedziałem że u niego nie kupuję.To mi mówi żebym zamówił przez NET.Powiedziałem czemu nie i nawet taniej!Ale tak naprawdę kupno przez INTERNET mnie trochę przeraża.Na razie kupiłem 2 rzeczy i obydwie miały lekką skazę.Co do chinki to miała i ma dalej przekręconą muchę w lewo.Przekręciłem ją trochę ale chyba za słabo.Jak będzie dalej tak to ją rozetnę z dołu,ściągnę a później 1 kropelką cyjanopanu przykleję.Zamówił bym tego Kral-a,ale wolałbym w normalnym sklepie.Ale możliwości się wyczerpały u mnie w Raciborzu.Ceny kosmiczne!Wszystkie wiatrówki o 150 zł.droższe niż sklepie internetowym.Może zaryzykuję w SKORPIO.Ale najpierw muszę wypróbować chinola!!!Napisz jak Kral sprawuje się w terenie?Jak się dotrze to będzie mocniejszy i celniejszy.Trzymaj się!Na razie!DAREK
blef16
-
E tam. Wiatrówka to nie samochód, a szczeglnie te które my kupujemy. Olewaj gwarancję i kupuj w internecie. Skorpio czy Sharg, są to pewne sklepy i najtaniej. Przychodzi wiatrówka, sprawdasz czy wszystko jest w porządku. Jeśli coś ma defekt np kiepski gwint, to odsyłasz do wymiany. Jeśli jst OK to rozbierasz. Z gwarancji i tak już nigdy nie skorzystasz.
-
Maruda ma rację, ja też zbyt mocno gwarancją nie przejąłem się, a przecież Skorpio ją daje. Sam jestem ciekawy, jak zachowa się na dystansie w terenie. Kupiłem kiedyś na forum harrego 70, który miał obciętą lufę, bo poprzedni właściciel miał lupkę. Ja, zanim ją dokupiłem założyłem muszkę rozciętą na dole i całkiem dobrze trzymała się po ręcznym ustawieniu
Pozdrowienia - Robert

Pozdrowienia - Robert
-
Cześć!Ja tylko naśmiewałem się ze znajomego który nie dość że ma swój sklep z bronią to jeszcze głupoty opowiada. W ogóle się nie zna albo kompletnie głupa wali.Raczej jedno i drugie!Mniejsza z tym.Wiadomo że trzeba rozebrać i przesmarować.Mój chinol był tylko naolejony jakimś smrodem.Diesle jeden za drugim.Kral jest idealny ale ma pewne wady,takie że brak części zamiennych.Myślę że niebawem się to zmieni.Ja z mety musiałbym zamówić sprężynę tą 3,55 gr.Ponoć idealnie pasuje do tłoka.Nie wiem natomiast co z prowadnicą.Dystans można zdjąć,ale może być za luźna prowadnica.Wiem bo gdzieś czytałem.Wszystkie Krale mają sprężynę taką samą jak w B3.Aby zejść poniżej limitu.Tam jest dokładnie sprężyna dł.26,5cm,gr.3mm,zwojów 37.Chodzi mi o to aby zwiększyć moc.Koło 17J.Można dobrze popykać cięższym śrutem.Bo oryginalnie ma coś koło 14J.Hatsan ze sklepu po przesmarowaniu ma w granicach 15,5J.Hatsan ma tłok chyba cięższy.Można wtedy mocną sprężynę założyć.I tu się waham między Kralem z dolnym,a którymś Hatsanem 80,85,90?Od groma części.A co do Lidera po małym tuningu to jest spoko.W piwnicy do tarczy z 6 m.przy słabym oświetleniu wszystkie 10 strzałów w czarnym polu.9-tka,8-mka,7-mki i 6-szóstki.Wszystkie zwoje chowają się w tłoku.Max.napięcie.Dziś łopatę 0,5mm.z cynku przebiłem z 10m.Ale tylko raz.Tak duże wybrzuszenia tylko.Butelki kruszy.Diesli po przesmarowaniu nie było.Lekko pyka.Fajnie.Ale to mało.W butelkach mają być dziury.Ale się rozpisałem!ADHD!Nara. 

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez blef16, łącznie zmieniany 4 razy.
blef16