LOV 2 czyli coś dla wszystkich, którzy narzekają na chinki;)

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
hyena

Post autor: hyena »

To chyba nie ma komory sprężania tylko działa na zasadzie odrzutu masy.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Ur. »

Jest komora sprężania.
Lufa zakończona jest uszczelką dookoła niej i przed uszczelką ma dziurę.
Kiedy naciskasz spust lufa leci do przodu a powietrze znajdujące się między nią, a otaczającym ją cylindrem jest wpychane przez dziurę do środka - karkołomne rozwiązanie.
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
Awatar użytkownika
onichimor

Post autor: onichimor »

Ech, panowie, dajta spokój tej pepiczkowej zabawce. Równie dobrze można by się rozwodzić nad pistoletem na przyssawki za pięć zyli z kiosku... :P
HW-80ksd + DOT 4-16x42AO, QB78 Deluxe - UKRADZIONY PRZEZ MACIEJA BAJKOWSKIEGO Z PSEUDO SERWISU WIARUS, Crosman 1077 + Leapers Mini 4x32, a Swawolna uber alles!
virus

Post autor: virus »

karkołomne a duża masa poruszająca powoduje, że o zjawisku jakim jest celność nie można tutaj zbyt wiele powiedzieć ;)
HW97K by Hogan + DOT 6x24x42 MD
IŻ-38
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

onichimor pisze:Równie dobrze można by się rozwodzić nad pistoletem na przyssawki za pięć zyli z kiosku... :P
Nie kuś...
Awatar użytkownika
hyena

Post autor: hyena »

Pistolet można zastosować jako eksponat, ewentualnie Wielka Pomyłka i błąd konstuktorski na Światową skalę. :P
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
Awatar użytkownika
dzienciol007

Post autor: dzienciol007 »

Miałem to coś jak miałem ok 8-9 lat i cieszyłem sie z tego jak dziecko :mrgreen: . Był to szczyt marzeń i wszyscy kumple chcieli sie zamieniać za jakieś naklejki i obrazki z gum turbo. Inni mieli gany na plastikowe niby-pociski a ja miałem "prawdziwą" wiatrówke. Teraz jak bym kupił coś takiego 10-cio latkowi to by mnie chyba pobił, albo coś gorszego mi zrobił.
Gamo Whisper IGT, Hatsan 85
zpmq

Post autor: zpmq »

Próbowałem go rozebrać ale się nie da, wykręciłem boczną śrubkę i na tym koniec, śruba jest raczaj dla ozdoby. Jak zdjąć to coś na końcu lufy, żeby wyjąć tłok, sprężynę itp.?
Pozdrawiam
virus

Post autor: virus »

zpmq pisze:Jak zdjąć to coś na końcu lufy, żeby wyjąć tłok, sprężynę itp.?
utnij boshem :) mała strata, krótki żal :)
HW97K by Hogan + DOT 6x24x42 MD
IŻ-38
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

walnij to raz młotkiem od przodu - tak jak byś napinał sprężynę.
Potem oprzyj pistolet lufą do góry, oprzyj tę zakrętkę z tyłu o podłogę - tak, żeby lufa się nie mogła schować i odciągnij ten pierścień na końcu - powinno się zrobić tak, że on i osłona lufy się cofnie i odsłoni samą lufę - wtedy twoim oczom ukaże się pierścień zaciśnięty na wyżłobieniu w lufie - musisz go odgiąć śrubokrętem i zdjąć.
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

http://www.allegro.pl/item299663778_wia ... acji_.html
jest rysunek jak to działa i coś jeszcze
spójrzcie na cenę :D :shock: :lol: :/
Ciekawe czy ktoś to kupi...
zpmq

Post autor: zpmq »

Witam, udało się :) - oto lov2 w częściach:
Obrazek Obrazek
Niestsety nie udało się rozebrać mechanizmu spustu - obudowa jest zgrzana na amen, a ta śruba jest raczej dla ozdoby.
Mimo to naszła mnie ochota na tuning :). Ciekawe ile da się z tego wycisnąć. Najpierw wszystko dokładnie wypoleruję i zetrę rdzę z lufy (nie wiem czy widać na zdjęciu). Będę na bierząco informował o postępach prac. Sugestie mile widziane ;).
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Szycha

Re: LOV 2 czyli coś dla wszystkich, którzy narzekają na chinki;)

Post autor: Szycha »

Po małej przerwie wróciłem do strzelania z wiatrówek :) Pogoda słaba i przypomniałem sobie o starej zabawce schowanej w szufladzie. Nadal działa, choć trochę słabo dmucha, ale o tym za chwilę. Pięć strzałów na 4m, nie licząc próby wstrzelenia się w tarczę na dole. Dalej śrut nie przebija tarczy :mrgreen: Nawet idzie coś z tego trafić.

Obrazek

A teraz pytanko co do braku mocy. Na chrono wyszło 38m/s i zabójcze 0,35J. Tak mierzyłem to na chrono :)
Chyba trochę mało nawet jak na taką zabawkę? Cylinder nie wygląda najlepiej, uszczelka pewnie też. Czym to najlepiej wyrównać? Jakiś klej i przeszlifować papierkiem?
Uszczelkę pewnie trzeba z czegoś dorobić.

Obrazek

Wiem, że to pewnie strata czasu na taką zabawkę, ale lubię ją i fajnie byłoby ją przywrócić do sprawności :)
Awatar użytkownika
mc_iek
Ściepnik
Ściepnik

Re: LOV 2 czyli coś dla wszystkich, którzy narzekają na chinki;)

Post autor: mc_iek »

On oryginalnie był przeznaczony do strzelania lotkami (pędzelkami). O ile pamiętam, w latach 70-tych ubiegłego wieku, w pudełku z pistolecikiem było 5 takich lotek. Trafienie z niego w typową tarczę z 4 metrów to niezły wyczyn.
Gdy patrzę na niektórych ludzi stworzonych na obraz i podobieństwo boże, to cieszę się, że moimi praprzodkami były małpy...