Kral A02 (Air Master 300)
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
- Ściepnik
-
Kosztowało mnie to dokładnie 325 zł. Jest on nowy a cena niska sam nie wiem czemu. Widocznie dobry sklep. Normalnie kosztuje on 390-499 zł. Rozmawiałem ze znajomym w temacie i powiedział on, że to jest Gamo CFX, tylko tureckie. Nie strzelałem z Gamo więc nie moge ich porównać. Port obraca sie lekko (po naciągu sprężyny) i wydaje sie szczelny. Wystarczy wrzucić śrut i tylko wprowadzić go paluchem. Musze go jeszcze rozbebeszyć i nasmarować flaki.
Gamo Whisper IGT, Hatsan 85
-
- Ściepnik
-
Jak słyszę coś takiego "wentylowana stopka" to normalnie mam ochotę komuś lutnąć.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny.
-
- Ściepnik
-
Witam. Określenie"wentylowana stopka" nie ja wymyśliłem,mnie też śmieszy,jeśli możesz to napisz jak powinno się taką stopkę nazywać.Co do lutnięcia możemy się umówić
Wracając do tematu,jak będziesz rozbebeszał do przesmarowania,to może jakieś fotki:mechanizm spustowy ,tłok,i w ogóle wnętrzności?

Wracając do tematu,jak będziesz rozbebeszał do przesmarowania,to może jakieś fotki:mechanizm spustowy ,tłok,i w ogóle wnętrzności?
Hej Gerwazy,daj gwintówkę...
Z każdym dniem nieustannie zwiększa się grono osób, które mogą pocałować mnie w d**ę
H 100 stg-stg+alchemia+PP 3-9x40,ch-b4(?)+tasco4x20+genialne pomysły na tuning
Z każdym dniem nieustannie zwiększa się grono osób, które mogą pocałować mnie w d**ę
H 100 stg-stg+alchemia+PP 3-9x40,ch-b4(?)+tasco4x20+genialne pomysły na tuning
-
-
- Ściepnik
Witam.
Odświeżę nieco temat.
Droga wymiany (środki płatnicze na towar) zanabyłem od kolegi Pawła jego Air Mastera 300
Wiatrówka docelowo trafi w łapki mojego wujasa, zwalniając jego obecna fuzję, czyli Lidera 44 do rezerwy
Po rozpakowaniu robi pozytywne wrażenie. Kawał armaty. Pod spodem wstawiam dwa zdjęcia obok poczciwego Iżyka. Na drugiej fotce na Air Master-ku posadziłem Leapersa. Demontaż szczerbinki to wykręcenie dwóch śrubek (regulacyjna palcami i mocująca śrubśtakiem). Muszkę po prostu wysuwamy na bok. Szkoda, że szczerbinka nie jest cała metalowa

Jest składny, choć długi 116 cm. Strzela głośno, kop częściowo niwelowany gumową stopką, celnie. Spust dwustopniowy i przewidywalny. Paweł dorobił w nim regulację śrubką
Rozwiązanie portu ładowania chroni nasze palce, naciąga się średnio ciężko, ale nie ma z tym problemu.
Co w nim zmieniłem. Zmniejszyłem masę tłoka. Wyjąłem dociążnik, który był zbyt luźny i chyba to on głównie powodował hałas. Masa z tłoka z dociążnikiem 196 g, sam tłok 148 g, a z podkładkami 160 g. W tłok wsadziłem osłonę PET. Tak jak pisał Paweł w swoim poście na iwebie prowadnica jest ciut za luźna. Założyłem na nią rurkę termokurczliwą i jest O.K.

Kolejnym krokiem było dociążenie kolby (około 250 g) i wyciszenie wnętrza gąbką. Znikł efekt pudła rezonansowego i poprawiło się wyważenie.

Efekt tych prac to wyciszony strzał, mniejszy kop. Tarcza poniżej strzelana z Ligowych 7 metrów. Na górnej ustawiałem przyrządy, na dolnej 11 strzałów z wolnej ręki. Efekt zadowalający jak na puszkobujcę. Jak się uda to dam tarcze z lupką

Odświeżę nieco temat.
Droga wymiany (środki płatnicze na towar) zanabyłem od kolegi Pawła jego Air Mastera 300

Wiatrówka docelowo trafi w łapki mojego wujasa, zwalniając jego obecna fuzję, czyli Lidera 44 do rezerwy

Po rozpakowaniu robi pozytywne wrażenie. Kawał armaty. Pod spodem wstawiam dwa zdjęcia obok poczciwego Iżyka. Na drugiej fotce na Air Master-ku posadziłem Leapersa. Demontaż szczerbinki to wykręcenie dwóch śrubek (regulacyjna palcami i mocująca śrubśtakiem). Muszkę po prostu wysuwamy na bok. Szkoda, że szczerbinka nie jest cała metalowa

Jest składny, choć długi 116 cm. Strzela głośno, kop częściowo niwelowany gumową stopką, celnie. Spust dwustopniowy i przewidywalny. Paweł dorobił w nim regulację śrubką

Co w nim zmieniłem. Zmniejszyłem masę tłoka. Wyjąłem dociążnik, który był zbyt luźny i chyba to on głównie powodował hałas. Masa z tłoka z dociążnikiem 196 g, sam tłok 148 g, a z podkładkami 160 g. W tłok wsadziłem osłonę PET. Tak jak pisał Paweł w swoim poście na iwebie prowadnica jest ciut za luźna. Założyłem na nią rurkę termokurczliwą i jest O.K.

Kolejnym krokiem było dociążenie kolby (około 250 g) i wyciszenie wnętrza gąbką. Znikł efekt pudła rezonansowego i poprawiło się wyważenie.

Efekt tych prac to wyciszony strzał, mniejszy kop. Tarcza poniżej strzelana z Ligowych 7 metrów. Na górnej ustawiałem przyrządy, na dolnej 11 strzałów z wolnej ręki. Efekt zadowalający jak na puszkobujcę. Jak się uda to dam tarcze z lupką

Uczę się strzelać od nowa

-
- Ściepnik
-
-
- Ściepnik

Joulików nie zmierzę, ponieważ nie mam chrono. Muszę napisać do naszego kolegi z forum lub poczekać na kolejną aukcję.
Jestem ciekaw efektów z lupką i podpórką. Na niedzielę zapowiadają ładną pogodę to może.
Wymiary zapodam

-
Ja mojego Krala przekazałem znajomemu Panu rusznikarzowi, który z ciekawości chciał go "zbadać" i przetestować. Po przesmarowaniu i podłożeniu podkładek pod sprężyne Kral działa jak powinien. Kiedyś urywał śrut i dziwne brzęczał. Teraz spokojnie i bez problemów trafia w dyche. Fajny karabinek za małą kase.
-
-
- Ściepnik
Witam.
W odpowiedzi na pytanie Piotra:
-średnica cylindra 25 mm
-skok tłoka 100mm
Niedzieli prawie koniec, to trzeba wstawić tarcze.
Pogoda dopisała, towarzystwo też, to i troszkę postrzelałem.
Najpierw kilka fotek z planu strzeleckiego
Po kolei stanowisko i kolega z pracy, potem widok na "strzelnice" i zbliżenie.

Na drugim zdjęciu zaznaczyłem cele rekraacyjne
Odległość to 33m, strzelane z podpórki. Amunicja Exacta 4,52. Tomitex Szpic Gładki niestety zawiódł

Czwarta tarcza, gdyby nie odskok byłaby całkiem niezła.
Na usprawiedliwienie, było to pierwsze strzelanie plenerowe po zimowej przerwie.
Giwerke trzymałem na poważnie drugi raz w łapkach.
Podsumowując, jak dla mnie to fajna wiatrówka, mogąca być przy odrobinie nakładów alternatywą dla Hatsana, notabene też wymagającego odrobinę nakładów.
Mam Harnasia 90 w wersji bez "s" (po dużych nakładach) to mam porównanie.
W odpowiedzi na pytanie Piotra:
-średnica cylindra 25 mm
-skok tłoka 100mm
Niedzieli prawie koniec, to trzeba wstawić tarcze.
Pogoda dopisała, towarzystwo też, to i troszkę postrzelałem.
Najpierw kilka fotek z planu strzeleckiego

Po kolei stanowisko i kolega z pracy, potem widok na "strzelnice" i zbliżenie.

Na drugim zdjęciu zaznaczyłem cele rekraacyjne

Odległość to 33m, strzelane z podpórki. Amunicja Exacta 4,52. Tomitex Szpic Gładki niestety zawiódł

Czwarta tarcza, gdyby nie odskok byłaby całkiem niezła.
Na usprawiedliwienie, było to pierwsze strzelanie plenerowe po zimowej przerwie.
Giwerke trzymałem na poważnie drugi raz w łapkach.
Podsumowując, jak dla mnie to fajna wiatrówka, mogąca być przy odrobinie nakładów alternatywą dla Hatsana, notabene też wymagającego odrobinę nakładów.
Mam Harnasia 90 w wersji bez "s" (po dużych nakładach) to mam porównanie.

-
No to teraz i ja mam porównanie. Wczoraj na grillu troszeczke postrzelałem i pewnie efekt był by podobny, ale celem była puszka po wodzie mineralnej
i odległość 28 m. Prawie za każdym razem puszeczka podskakiwała na sznureczku. No ale to było po kilku wypitych kiełbaskach a podpórka to dach autka. Po kilkudziesięciu strzałach "przesiadłem" sie na Chinke. Łojezuuu
, ale jazda. Cel przeniosłem na 15 m i było ok.