Karabinek rewolwerowy Crosman 357

Wszystko co dotyczy wiatrówek CO2

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
gufi-74

Post autor: gufi-74 »

Tylko naczytałem się, że kolimator musi mieć jak najmniejszą plamkę. A te z małą są przeważnie już droższe. A jaki byś polecił do 3576?
Artemis CR600W+Diana 3-9x32AO
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Powiem tobie tak. Jak byś chciał mistrzem polski zostać to żeczywiście taki z małą plamką by się przydał ale wtedy i pistolet troszkę lepszy musiał by być. A tak do zabawy to i ten cros wystarczy a kolimator każdy zamknięty się sprawdzi. Widziałem na allegro za 65 zł.
Diablik + Waver v10 2-10x38
Awatar użytkownika
gufi-74

Nie czekałem do jutra, poszedłem, znalazłem "ołówek" i tak się prezentuje na Crosie:
http://images38.fotosik.pl/479/86f8bfd42a37b0fem.jpg
Jutro pójdę postrzelać.
Już myślę o zamkniętym kolimatorze. 65 zł to nie tak dużo. A nawet jak się nie sprawdzi na rewolwerze to przyda się w arsenale.
Dzięki maximus za rady.
Awatar użytkownika
maximus

Ja tam za dużego doświadczenia z pistolami nie mam ale coś tam miałem i strzelałem i do takich wniosków doszedłem. Starałem sie pomóc.
Awatar użytkownika
gufi-74

Będziesz strzelał dżentelmeńsko sylwetki na beżowym?
Awatar użytkownika
maximus

Nie nie mam czasu. Ale kompletuje sobie niedrogi sprzecik na nadchodzacy sezon.
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

gufi-74 pisze:Ciekawe czy w takiej pozycji:
http://www.pilkguns.com/ssdsc_0268e_std.jpg
można by zastosować do 3576 pseudo lunetkę 4X20 (popularny ołówek)?
Na sprzęcie CO2 powinna wytrzymać? Tylko czy do Silhouette się nada?
Jak myślicie? Czy warto wydać te ok 15 zł i wypróbować, czy ktoś już może próbował i doradzi?
Zwróć uwagę, że ten dystyngowany pan z fotografii celuje przy pomocy dioptera i zamkniętej muszki.
Oko musi być dość blisko blendy (tak jak przy karabinku) i stąd pewnie ten sposób trzymania pistola.

Nie wiem czy byłbyś w stanie utrzymać w takiej postawie stabilnie cel w lunecie, nie dostając przy tym oczopląsu.
Takie mam niestety doświadczenia ze strzelania z lunetek pistoletowych, trzymając zestaw w obu wyprostowanych dłoniach.
Nawet na powiększeniu x2 widać wszelkie drgania mięśni, przy klasycznym układzie mucha/szczerbinka tego aż tak nie widać.
Za to lunetka fajnie sprawdza się przy strzelaniu z pistola na większe dystanse ze stabilnej podpórki.

Wszędzie tam gdzie do tej pory strzelałem sylwetki z pistola, organizator dbał o to, by za belkami było jasne kontrastowe tło.
Nie ma wtedy problemu z dostrzeżeniem zwierzaków i można się skupić na zgrywaniu przyrządów.

Uczę się strzelać od nowa 8-)
Awatar użytkownika
gufi-74

Cześć.
Dzisiaj nie miałem czasu postrzelać z założoną lunetką, ale jutro znajdę chwilę i opiszę wrażenia. muszę wypróbować kilka wariantów (luneta, kolimator, otwarte) bo chcę Crosa strzelać sylwetki na beżowym u Spinnera i Hexera.
Jak mi się nie spisze Cros, to mam w odwodzie Zorakiego z którego strzelam PPN40 u Hexera.
Myślę tylko jak tu się zmieścić w 10 minutach z pompowaniem Kebaba :mrgreen:
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

gufi-74 pisze:Myślę tylko jak tu się zmieścić w 10 minutach z pompowaniem Kebaba
A w czym problem ?? ... niedalej jak dwa tygodnie temu , na Bemowie strzelałem z Zoraki na 1 pompce do puszki po wspomagaczu , zawieszonej poziomo na 50m. Jedno pompnięcie z załadowaniem śrutu to około 6-7 s ... więc czasu jest dosyć by i wycelować , strzelić i nacieszyć się trafieniem (albo znudzić :P ) ... 10 minut , to w sumie kupa czasu ....
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
peyalo

Post autor: peyalo »

Z kolimatorkiem mi sie dobrze sprawuje niestety w słoneczny dzień jest ciężko,znajdę potem zdjęcie i tarczki.Teraz zimą jest fajnie znak widoczny.

:P Obrazek
Niewielka Zbrojownia
Awatar użytkownika
gufi-74

Hiszpan63 pisze:
gufi-74 pisze:Myślę tylko jak tu się zmieścić w 10 minutach z pompowaniem Kebaba
A w czym problem ?? ... niedalej jak dwa tygodnie temu , na Bemowie strzelałem z Zoraki na 1 pompce do puszki po wspomagaczu , zawieszonej poziomo na 50m. Jedno pompnięcie z załadowaniem śrutu to około 6-7 s ... więc czasu jest dosyć by i wycelować , strzelić i nacieszyć się trafieniem (albo znudzić :P ) ... 10 minut , to w sumie kupa czasu ....
Bo se :mrgreen: tak kombinuję: pierwsze dwa rzędy 1 pompnięcie, drugi i trzeci rząd 2 pompnięcia to razem 30 pompnięć + załadunek + namierzenie celu... może miczasu nie styknąć :oops: :lol:
a w rewolwerku 2 magazynki po 10 śrucików to by mi tylko czas na złożenie uciekał... :?
i nie wiem czy se :mrgreen: tak kombinuję dobrze :?
Muszę popróbować i 3576 i Zorakim, ciekawe co z tego wyjdzie?
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

gufi-74 pisze: tak kombinuję: pierwsze dwa rzędy 1 pompnięcie, drugi i trzeci rząd 2 pompnięcia
Jeżeli dla jednego pompnięcia, osiągasz w Zorakim +/_ 120m/s, a przyrządy ustawisz na 10m , to tzw. drugie zero wyjdzie Ci na około 20-21m. Tym samym ostrzelasz cały dystans sylwetkowy , bo te dalsze są ciut wyższe ... wielce prawdopodobne , że pompując dwa razy będziesz strzelał sporo ponad cel ... ale to tylko moje "misianie" :oops: ... jak nie ostrzelasz sobie sam i nie wypróbujesz co Ci pasi , to żadne cudze gdybanie nie pomoże ...
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
peyalo

Post autor: peyalo »

Nie licz na celność Crosa porównywalna z Zoriakim ,ale pompowanie też wpływa jednak na celność .A celowanie z kolimatorka wcale takie łatwe nie jest punkt lata jak pchla po psie :P
Niewielka Zbrojownia
Awatar użytkownika
gufi-74

Czy robiłeś koronę w 3576? Czy dużo taka korona może wnieść do celności w tym modelu?
Czytałem,że w QBietach dużo to daje, ale to długie wiatrówki. Czy w krótkich też jest wyraźna poprawa? Czy w sylwetkach da się zrobić 357 fajny wynik i czy jest to na tyle rekreacyjny sprzęt, że nawet bardzo dobrym strzelcom wywinie psikusa?

[ Dodano: 2010-12-27, 22:06 ]
Jeszcze jedno pytanie czy Rewolwer SMITH&WESSON 586 to tylko lepiej wykonany a pod względem celności podobny do Crosmana pistolet? Jak myślicie?
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

gufi-74 pisze:Czy dużo taka korona może wnieść do celności w tym modelu?
gufi-74 pisze:Czy w krótkich też jest wyraźna poprawa?
Prawidłowa korona skutkuje poprawą celności tak w "długich" jak i "krótkich" wiatrówkach ...
gufi-74 pisze:Czy w sylwetkach da się zrobić 357 fajny wynik i czy jest to na tyle rekreacyjny sprzęt, że nawet bardzo dobrym strzelcom wywinie psikusa?
Jak się ostrzelasz ze sprzętem , to na pewno da się z tego rewolweru zrobić naprawdę dobry wynik. Tu musisz brać pod uwagę rodzaj pędnika ... co2 jest stosunkowo niestabilne i z tego wynikają pewne ograniczenia , ale tez każdy pistol i karabin potrafi wywinąć "numer" najlepszemu strzelcowi , w najmniej odpowiednim momencie ... grunt , to nie stresować się , mieć dobrą zabawę z dystansem do osiąganych wyników . Żaden sprzęt sam nie strzela ( będę to powtarzał ile się da :P) , wiele zatem zależy od Twoich umiejętności , predyspozycji fizycznych , nastawienia , wypitej kawy , wypalonych papierosów , kłótni z żoną , szefem , zdarzeniem na drodze na zawody, scysji w sklepie itp. itd. ... :mrgreen: