Regulowany spust do Krala 001/002
Moderator: Hiszpan63
-
Regulowany spust do Krala 001/002
Przeglądając w necie strony związane z tuningiem wiatrówek natrafiłem na takie opisy:
http://www.charliedatuna.com/GRT-III%20 ... %20New.htm
https://www.airgunsofarizona.com/GTX.htm
Przyszło mi na myśl aby taki spust wykonać samodzielnie (nie płacąc niemałą kwotę) za zestaw.
Pod drugim linkiem , na stronie są wyszczególnione modele wiatrówek z jakimi zestaw współpracuje.
Od siebie dodam że można go montować do wiatrówek Gamo i pochodnych opartych na budowie tego systemu, czyli BMK19/20 , Crosman Quest i pochodne jemu (XXX), AirMastr 300/400, Krall 001/002 itp.
Z racji tego że niedawno skończyłem prace nad tym spustem postanowiłem wrzucić to na forum, może kogoś zmobilizuję do zastosowania pomysłu w swoim sprzęcie.
A więc zaczynamy:
Parę rysunków (szkicy) na podstawie starego języka.
szablon , trasowanie, piłka do metalu i pilniki I efekty
poprawki i szczegółowe dopasowanie
pierwsze pasowanie w systemie i poprawki
pierwsza regulacja , ustawienie 1-wszego i 2-gigo stopnia
karabinek gotowy do testów.
Pierwsze wrażenia , niesamowite to już nie ten sam karabinek , spust miękki , można ustawić na przysłowiowe pie.......e muchy , efekty przekroczyły moje oczekiwania
Życzę miłej lektury
Filmik obrazujący montaż [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1nmrEIqZ ... re=related[/youtube]
http://www.charliedatuna.com/GRT-III%20 ... %20New.htm
https://www.airgunsofarizona.com/GTX.htm
Przyszło mi na myśl aby taki spust wykonać samodzielnie (nie płacąc niemałą kwotę) za zestaw.
Pod drugim linkiem , na stronie są wyszczególnione modele wiatrówek z jakimi zestaw współpracuje.
Od siebie dodam że można go montować do wiatrówek Gamo i pochodnych opartych na budowie tego systemu, czyli BMK19/20 , Crosman Quest i pochodne jemu (XXX), AirMastr 300/400, Krall 001/002 itp.
Z racji tego że niedawno skończyłem prace nad tym spustem postanowiłem wrzucić to na forum, może kogoś zmobilizuję do zastosowania pomysłu w swoim sprzęcie.
A więc zaczynamy:
Parę rysunków (szkicy) na podstawie starego języka.
szablon , trasowanie, piłka do metalu i pilniki I efekty
poprawki i szczegółowe dopasowanie
pierwsze pasowanie w systemie i poprawki
pierwsza regulacja , ustawienie 1-wszego i 2-gigo stopnia
karabinek gotowy do testów.
Pierwsze wrażenia , niesamowite to już nie ten sam karabinek , spust miękki , można ustawić na przysłowiowe pie.......e muchy , efekty przekroczyły moje oczekiwania
Życzę miłej lektury
Filmik obrazujący montaż [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1nmrEIqZ ... re=related[/youtube]
Ostatnio zmieniony 2009-11-19, 20:31 przez januszmariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
-
- Ściepnik
Słowa uznania za dużo samozaparcia przy rękodziele
Wiem ile to dłubania, żeby zrobić język spustu przy pomocy ręcznych narzędzi.
Dorabiałem swego czasu dwustopniowy, z mosiądzu do Hatsana
Zobaczymy tylko, czy znajdą się chętni naśladowcy.
Uważam jednak, że wszelki innowacje mające na celu poprawę pracy spustu są warte włożonych wysiłków.
Wiem ile to dłubania, żeby zrobić język spustu przy pomocy ręcznych narzędzi.
Dorabiałem swego czasu dwustopniowy, z mosiądzu do Hatsana
Zobaczymy tylko, czy znajdą się chętni naśladowcy.
Uważam jednak, że wszelki innowacje mające na celu poprawę pracy spustu są warte włożonych wysiłków.
Uczę się strzelać od nowa
-
-
- -#Złoty Dobromir
-
-
- -#Srebrny Dobromir
-
Mi by się nie chciało po prostu...
Niedziela wieczór w oddali Taniec z Gwiazdami a Nelo siedzi i piłuje jedne sreberko:D.... nie dla mnie zajęcie.
Próbowałem zrobić kiedyś kolczugę... ale to też za nudne... zostało mi tylko 11kg kółek z drutu.
A prace Janusza podziwiam!
Niedziela wieczór w oddali Taniec z Gwiazdami a Nelo siedzi i piłuje jedne sreberko:D.... nie dla mnie zajęcie.
Próbowałem zrobić kiedyś kolczugę... ale to też za nudne... zostało mi tylko 11kg kółek z drutu.
A prace Janusza podziwiam!
Hatsan85 + PP 4x32AO
Qb78 + Hawke Eclipse 4x32
Qb78 + Hawke Eclipse 4x32
-
- -#Srebrny Dobromir
-
- Ściepnik
-
-
bonzoo pisze:A możesz dać porównanie z oryginalnym spustem?
Na podstawie tego schematu masz wszystko jak na dłoni.
Kral i Air master jest w ogóle pozbawiony jakiejkolwiek regulacji poz.3 , kostka + śrubka regulacyjna która jest montowana w Gamo i Queście a która w zasadzie skraca lub wydłuża drogę spustu. Jego twardość jest zależna od sprężyn poz.1/2
Działanie spustu z nowym językiem jest pokazane w końcowej fazie filmiku, wyraźnie widać działanie 1-wszego i drugiego stopnia i jest podobne jak w rekordzie.
Jak pisałem to tak jak niebo a ziemia.
[ Dodano: 2010-01-09, 23:10 ]
Może komuś pomoże
pozdrawiam Janusz
-
- Ściepnik
Chylę czoła.
Może ktoś ze "smykałką w łapkach" podjąłby się zrobienia sztuk kilku celem poratowania kolegów owej smykałki pozbawionych?
Sam mam od niedawna gamonia 440 i pewnie (jeśli cena nie zbliżałaby się do wartości karabinka) byłbym chętny do nabycia, bo stopień trudności wykonania mnie przerasta.
Może ktoś ze "smykałką w łapkach" podjąłby się zrobienia sztuk kilku celem poratowania kolegów owej smykałki pozbawionych?
Sam mam od niedawna gamonia 440 i pewnie (jeśli cena nie zbliżałaby się do wartości karabinka) byłbym chętny do nabycia, bo stopień trudności wykonania mnie przerasta.
-
Nie żartuj sobie, wiadomo że robota ręczna ale koszt da się przełknąćwiteg pisze:(jeśli cena nie zbliżałaby się do wartości karabinka)
a efekty niewspółmierne (tak jak w stopce)
pozdrawiam Janusz
-
Witam
Może zbyt szybko czytałem, ale nie znalazłem informacji z czego ten spust jest zrobiony. Kolor wskazuje na aluminium, ale mogę się mylić. Jeżeli tak to czy nie zostaje czarny paluch po sesji strzelanej?
Mam Air Mastera i niestety mechanizm spustowy jest całkowicie nieprzewidywalny. Rozebrałem, dorobiłem podkładki kasujące luzy, nasmarowałem i niewiele się poprawiło. Pojawił się wyraźniejszy 2 stopień ale twardość nadal jest pod młotek a nie muchę. Po lekturze tego postu, chyba się pokuszę na większe ingerencje w mojej wiatrówce.
Może zbyt szybko czytałem, ale nie znalazłem informacji z czego ten spust jest zrobiony. Kolor wskazuje na aluminium, ale mogę się mylić. Jeżeli tak to czy nie zostaje czarny paluch po sesji strzelanej?
Mam Air Mastera i niestety mechanizm spustowy jest całkowicie nieprzewidywalny. Rozebrałem, dorobiłem podkładki kasujące luzy, nasmarowałem i niewiele się poprawiło. Pojawił się wyraźniejszy 2 stopień ale twardość nadal jest pod młotek a nie muchę. Po lekturze tego postu, chyba się pokuszę na większe ingerencje w mojej wiatrówce.
AirMaster po amputacji lufy, ale opatrzony zgrabnym tłumniczkiem.
-
Nie nie mylisz się , wykonany został z twardszego stopu (duraluminium) i w żadnym stopniu nie brudzi palców. Kwestia materiału do wyboru , mosiądz , stal nierdzewna, aluminium które najłatwiej się sprawuje podczas obróbki ręcznej . Oryginale są wykonywane z odlewów aluminium.Jaras61 pisze:Kolor wskazuje na aluminium, ale mogę się mylić. Jeżeli tak to czy nie zostaje czarny paluch po sesji strzelanej?
pozdrawiam Janusz