QB AR2079A
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
-
-
O tym pierwszym też słyszałem i być może nawet gdzieś to jakoś udowadniałem, ale czegoś więcej oprócz przytaczania zasady działania CO2 w urządzeniu pneumatycznym, która, jak rozumuję, nie jest identyczna jak w PCP i oba tę sprzety są tylko ideologicznie do siebie zbliżone, to nie pamiętam.
Ja bym postawił na lufy Lothara Walthera (o ile ich do HW nie robi). Czemu:
- pełna paleta wymiarów zewętrznych,
- kalibrów,
- różne długości,
- opcje typu czok.
Tyle że z dostępnością w Polsce to tak średniawo, było kiedyś klikane o tym na iwebie, nawet wysłałem parę maili do polskich dystrybutorów - zero odzewu. LW detaliście nie sprzeda, tylko rusznikarzowi lub na sklep.
Ja bym postawił na lufy Lothara Walthera (o ile ich do HW nie robi). Czemu:
- pełna paleta wymiarów zewętrznych,
- kalibrów,
- różne długości,
- opcje typu czok.
Tyle że z dostępnością w Polsce to tak średniawo, było kiedyś klikane o tym na iwebie, nawet wysłałem parę maili do polskich dystrybutorów - zero odzewu. LW detaliście nie sprzeda, tylko rusznikarzowi lub na sklep.
-
Jeżeli chodzi o prędkości śrutu w zależności od długości lufy, to wiem już wszystko
.
Przeprowadziłem krótki teścik.
Serie 10-o strzałowe
Lufa chińska, nominalna średnia prędkość - 196,3 m/s
Lufa skrócona do długości 30 cm prędkość - 171,4 m/s
Nie wiem, może to przypadek, ale w mojej QBiecie 1 cm lufy = 1m/s
[ Dodano: 2009-04-18, 13:12 ]
Właśnie wczoraj ciemną nocą rozbroiłem lukę od Iża 38 i spróbuję zaadoptować ja do QBiety.
W założeniach ma to poprawić skupienie (mam nadzieję,że stara komunistyczna technologia okaże się doskonalsza od bratniej równie komunistycznej, ale współczesnej).
Liczę się ze spadkiem prędkości, bo lufka Iża jest około 12 cm krótsza od chińskiej i jeżeli moja formuła (1cm - 1m/s)się sprawdzi, to na wylocie powinno pojawić się około 180m/s.
Napiszcie proszę dlaczego końcówka lufy Iża (2-3cm) nie ma gwintu?
Czy i jak może to wpływać na skupienie, bo może należy ten kawałek odciąć?
[ Dodano: 2009-04-18, 22:47 ]
Kolejne pytanie.
Czy są przeciwwskazania do zamontowania lufy Iż38 odwrotnie tzn. zamienienie wylotu w port ładowania?
Kombinuję taki manewr, aby zachować jak najdłuższą lufkę.
[ Dodano: 2009-04-23, 07:56 ]
Tak wyglądają obie lufki.

Trza będzie troszkę podtoczyć, troszkę powiercić, a na koniec uszczelnić i może coś z tego wyjdzie.
Jak uda się skończyć wyniki będą na tarczy (mam nadzieję, że lepsze)
Wierzę w radziecką technologię

Przeprowadziłem krótki teścik.
Serie 10-o strzałowe
Lufa chińska, nominalna średnia prędkość - 196,3 m/s
Lufa skrócona do długości 30 cm prędkość - 171,4 m/s
Nie wiem, może to przypadek, ale w mojej QBiecie 1 cm lufy = 1m/s
[ Dodano: 2009-04-18, 13:12 ]
Właśnie wczoraj ciemną nocą rozbroiłem lukę od Iża 38 i spróbuję zaadoptować ja do QBiety.
W założeniach ma to poprawić skupienie (mam nadzieję,że stara komunistyczna technologia okaże się doskonalsza od bratniej równie komunistycznej, ale współczesnej).
Liczę się ze spadkiem prędkości, bo lufka Iża jest około 12 cm krótsza od chińskiej i jeżeli moja formuła (1cm - 1m/s)się sprawdzi, to na wylocie powinno pojawić się około 180m/s.
Napiszcie proszę dlaczego końcówka lufy Iża (2-3cm) nie ma gwintu?
Czy i jak może to wpływać na skupienie, bo może należy ten kawałek odciąć?
[ Dodano: 2009-04-18, 22:47 ]
Kolejne pytanie.
Czy są przeciwwskazania do zamontowania lufy Iż38 odwrotnie tzn. zamienienie wylotu w port ładowania?
Kombinuję taki manewr, aby zachować jak najdłuższą lufkę.
[ Dodano: 2009-04-23, 07:56 ]
Tak wyglądają obie lufki.

Trza będzie troszkę podtoczyć, troszkę powiercić, a na koniec uszczelnić i może coś z tego wyjdzie.
Jak uda się skończyć wyniki będą na tarczy (mam nadzieję, że lepsze)

Wierzę w radziecką technologię

-
Podbijam temat, bo padło parę pytań, a dzięki automatycznemu łączeniu postów nikt ich nie zauważył.
W Hammerlaku też tak jest - lufie brak gwintu na odcinku jakiegoś centymetra, może dwóch. To zabieg celowy. Jak zamienisz jedną stroną z drugą, to idę o zakład że będziesz masakrował śrut o "stopień" pomiędzy odcinkiem z gwintem i bez.goliard pisze:Czy są przeciwwskazania do zamontowania lufy Iż38 odwrotnie tzn. zamienienie wylotu w port ładowania?
-
W końcu zsynchronizowały się wolne chwile tokarza i moje.
Udało się zaadaptować lufkę Iża do QB.
zdjęcia później bo fotosiik się zbiesił
Trzeba jeszcze będzie zobaczyć jak to pracuje z popychaczem, dorobić może dosyłacz śrutu i znaleźć jakąś tuleję na część lufy za blokiem.
Ale najważniejsze to strzelić przez nową rurkę:mrgreen:
[ Dodano: 2009-07-03, 17:02 ]
I zaczęły się schody.
Otóż po zmontowaniu okazało się, że popychacz nie chce wchodzić w lufę, trze o jej górną część, pewnie przewód jest niecentryczny.
cdn.
[ Dodano: 2009-07-04, 00:38 ]
brakujące fotki

[ Dodano: 2009-07-18, 19:46 ]
Podmianka luf zakończona całkowitą porażką. Okazało się, że oś popychacza nie pokrywa się z osią lufy, nie można załadować śrutu i zamknąć zamka.
Rozgoryczony niepowodzeniem postanowiłem przerobić kanał dolotowy. Zamiast gumowej uszczelki zastosowałem uciętą łuskę od KBKS-u i oring. Efekt to 210 m/s, przy strzelaniu z butli 20oz podłączonej do karabinka przez mambę całkiem stabilne.
Teraz w pogoni za skupieniem zacznę rozglądać się za tłumikiem lub separatorem.
cdn.
Udało się zaadaptować lufkę Iża do QB.
zdjęcia później bo fotosiik się zbiesił
Trzeba jeszcze będzie zobaczyć jak to pracuje z popychaczem, dorobić może dosyłacz śrutu i znaleźć jakąś tuleję na część lufy za blokiem.
Ale najważniejsze to strzelić przez nową rurkę:mrgreen:
[ Dodano: 2009-07-03, 17:02 ]
I zaczęły się schody.
Otóż po zmontowaniu okazało się, że popychacz nie chce wchodzić w lufę, trze o jej górną część, pewnie przewód jest niecentryczny.
cdn.
[ Dodano: 2009-07-04, 00:38 ]
brakujące fotki

[ Dodano: 2009-07-18, 19:46 ]
Podmianka luf zakończona całkowitą porażką. Okazało się, że oś popychacza nie pokrywa się z osią lufy, nie można załadować śrutu i zamknąć zamka.
Rozgoryczony niepowodzeniem postanowiłem przerobić kanał dolotowy. Zamiast gumowej uszczelki zastosowałem uciętą łuskę od KBKS-u i oring. Efekt to 210 m/s, przy strzelaniu z butli 20oz podłączonej do karabinka przez mambę całkiem stabilne.
Teraz w pogoni za skupieniem zacznę rozglądać się za tłumikiem lub separatorem.
cdn.
-
-
-
-
- -#Srebrny Dobromir
-
-
- Ściepnik
-