Kral A02 (Air Master 300)

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
blef16

Luneta

Post autor: blef16 »

blef16
Awatar użytkownika
DoktorPio

Post autor: DoktorPio »

JR pisze: Zauważyłem, że w późniejszych modyfikacjach naszego ordynatora ;) podkładka z brązu została zastąpiona stalową. Czyżby brąz nie wytrzymywał uderzenia stalowej sprężyny? Obawiam się że podkładka może się zacząć kruszyć a drobiny metalu uszkodzą uszczelkę. Pio, zaobserwowałeś u siebie coś takiego? Nie wiem czy strzelać bez obaw czy jednak natychmiast rozkręcić i wymienić podkładkę na stalową :/
Witam
Tak podkładka z brązu została zastąpiona stalową ponieważ w podkładce z brązu zaczęła się robić bieżnia od sprężyny. Krótko mówiąc podkładka się wycierała w miejscu styku ze sprężyną, i niebyła to wina bynajmniej źle obrobionej końcówki sprężyny :)
Tak wiec polecam stalowe podkładki pod sprężynę oczywiście wszystko spasowane i wypolerowane na lustro :))
Jeśli ktoś chcę stosować brąz to tylko Fosforobrąz B101 lub ewentualnie Brąz krzemowy BK31

Co do lunetek to z własnego doświadczenia stawiam na Leapersa lub z tańszych ja osobiście stosowałem na karabinkach które strzelały 22J te lunetki i wytrzymują :)

http://www.allegro.pl/item622778544_lun ... l_dot.html

http://www.allegro.pl/item617245921_lun ... _wawa.html

http://www.allegro.pl/item617246350_lun ... szawa.html
HW 100S FSB 4-16X50
HW 97K 3,5-10x40
AirArms ProSport 4-12x40
BSA Lightning XL 3-9x40
koruss89

Post autor: koruss89 »

a ja do swojego kralla kuplem sobie gamo 3-9x32 i jak dla mnie :lol: wystarczy wiecej jak 30 metrow nie strzelam :lol:
Dyszka i do przodu ;)
Kral 02 Wood 4.5 Tuning GAMO 9X32
Sharp Innova 5.5 Leapers 3-9x32 AO
Crosman 357, BLOW POWER AIR 4.5
Chineczka 4.5
Awatar użytkownika
DoktorPio

Post autor: DoktorPio »

A ja do swojego AirMastera mam DYNORE lub jak kto woli Gamo 3X9-50 i wale nią na 50-60m perfekcyjnie aż huczy i wali no chyba że dam zbliżenie na X9 to gubi zero :))))
HW 100S FSB 4-16X50
HW 97K 3,5-10x40
AirArms ProSport 4-12x40
BSA Lightning XL 3-9x40
koruss89

Post autor: koruss89 »

:cry: POMOCY !!!! co moglo sie stac naciagnalem sprezune dolny naciag i chcalem strzelic ale spust lekko chodzi tak jak by wiatrowka nie byla naladowana co moglo sie stac .mam jeszcze gwarancje czy mam ja wyslac
Dyszka i do przodu ;)
Kral 02 Wood 4.5 Tuning GAMO 9X32
Sharp Innova 5.5 Leapers 3-9x32 AO
Crosman 357, BLOW POWER AIR 4.5
Chineczka 4.5
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Pewnie nie łapie zaczep tłoka, jeśli masz na gwarancji to wysyłaj.
guntuning.com
Awatar użytkownika
JR

Post autor: JR »

DoktorPio pisze:A ja do swojego AirMastera mam DYNORE lub jak kto woli Gamo 3X9-50 i wale nią na 50-60m perfekcyjnie aż huczy i wali no chyba że dam zbliżenie na X9 to gubi zero :))))
Co do gubienia to wygląda na cechę fabryczną i lunetka powinna mieć oznaczenie 3-7,5 :) Jeżeli w związku z powyższym ww. Dynorę od Gamo nic nie różni to raczej podziękuję. No chyba że jakość wykonania. Po półtora tysiąca strzałów moje Gamo się rozklekotało, choć w sumie działa. Z Dynory oddałeś więcej strzałów? Tak czy siak, zapewne na koniec lata będę musiał coś kupić.
To ostatecznie co wybralibyście z tego:
http://www.allegro.pl/item617246350_lun ... szawa.html
http://www.allegro.pl/item622653241_lun ... mocja.html
http://www.allegro.pl/item616862220_cel ... ontaz.html

??
Pozdro,
JR
AirMaster 300 DrPio mod. V1.0, PP 3-12x42AO
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Mając na uwadze gwarancję, ja wziąłbym PP. W porównaniu z Leapersem

+ 3 - 12 x (ciekawe, jakie to 12 jest)
+ ostrzy od ~10m
+ wygodna źrenica wyjściwa (dość indywidualna sprawa)

Jeśli już to musiałby być Blog, spróbuj poszukać modelu bez podświetlenia - wg mnie nieprzydatny bajer, podwyższający tylko cenę sprzętu.
Ostatnio zmieniony 2009-05-03, 21:33 przez Rlyeh, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
daidu

Post autor: daidu »

Posiadam taka lupke jak podales w 2 linku. Kosztuje nie dużo, ostrzy już od małych odleglosci. Ma calkiem czysty obraz, wywaliłem już z niej troche. Smialo moge powiedziec, ze to najlepsza lupka z w tym przedziale cenowym.
KRAL A01+PP 3x12x42
Awatar użytkownika
Robber

Post autor: Robber »

Witam wszystkich serdecznie. Od niedawna jestem posiadaczem Krala A02 z ta właśnie lunetką:

http://www.allegro.pl/item622176652_lun ... ecial.html
symbol tej lunetki jeśli link wygaśnie: RM BL 2-8x32 AO Paralaksa Diamond Special.

Lunetę wyzerowałem Exact’em 4,50mm na dystansie 30m, po wyzerowaniu, 5 strzałów mieści się pod monetą 1 zł. Zadowolony z wyników postanowiłem przetestować pozostałe śruty jakie posiadam: Gamo Destructor, Crossman Ultra Magnum, Tomitex Kula Molet, Diablo Power.
Każdy z śrutów wymagał korekcji na krzyżu lunetki. Trafienie Exactem było bezproblemowe, Tomitex i Ultra Magnum wymagał niewielkiej korekty, z 5 strzałów tymi śrutami 4 trafiły w kapsel. Diablo Power jest bardziej nieprzewidywalny tylko 3 na 5 trafiały. Gamo Destructor 1 na 5 trafiał w kapsel, wniosek: śrut na „słonia” cel musi być duży, twardy i godny trafienia tak wyrafinowanym śrutem :mrgreen: . Zadowolony z wyników udałem się na spoczynek. Następnego dnia (to samo miejsce, ciągle 30 m, pozycja leżąca) trafiałem w tarczę ale nastawy korekty dla poszczególnych śrutów z dnia poprzedniego do niczego. Exact też do korekcji. Lunetki nie zerowałem. Po ponownym przestrzelaniu i „złapaniu” nastawów korekty na krzyż dalsza część zabawy jak poprzednio kapselek padał aż do znudzenia. Kolejne 3 dni i okazuje się, że każdego kolejnego dnia muszę „łapać” nowe nastawy. Nowe nastawy na Exact minimalne jakies pół dota dla innych śrutów to już różnie. Ktoś wcześniej już miał podobny problem ale nie potrafię znaleźć tego posta a ponadto o ile dobrze pamiętam nie było jakiegoś konkretnego rozwiązania nie było. Kral z pudełka więc brzęczy itd. zamontowałem tylko lunetkę, chciałem sprawdzić czy warto się brudzić smarem. Powiększenie x8 na 60m to za mało, na 30m wystarcza. Mój pierwszy wniosek był taki, że winna jest temu luneta ale dlaczego Exact wymaga minimalnych korekt natomiast inne śruty „dużych” np. nie o pół Dota w prawo bądź w lewo ale o 2 doty w dół i w lewo? Nie mam dużego doświadczenia więc proszę bardziej doświadczonych wyjadaczy o jakieś sugestie. Pozdrawiam.
Hatsan AT44-10+RM 4-16x50.
Awatar użytkownika
daras
-#Złoty Dobromir
-#Złoty Dobromir

Post autor: daras »

Pewnie wina montażu przesuwa sie na szynie. Do sprężynówek radziłbym stosować montaż jednoczęściowy.
guntuning.com
Awatar użytkownika
Robber

daras tak też pomyślałem kiedy stało się to po raz pierwszy więc zaznaczyłem markery na lunecie i korpusie wiatrówki aby sprawdzić czy tak się dzieje. Niestety zdziwiłem się ale markery nie zmieniły położenia względem siebie, dodałem jeszcze stoper. Lunetę zamontowałem w ten sposób, że ostatni montaż opiera się na końcu frezu szyny. Nic to nie zmieniło. Czy może się to zmienić niejako po "dotarciu" lufy. Kończą się mi już pomysły.
Awatar użytkownika
daidu

Post autor: daidu »

Kumpel jakiś czas temu kupił podobny wynalazek na allegro co Ty. Tej samej firmy ale inne parametry. Przedewszystkim zmień montaż na jednoczęsciowy, najlepiej średni lub wysoki. Montaże delty są całkiem dobre i w przystępnej cenie. Kral mocno kopie. Domniemam, że strzelasz z nowego egzemplarza, tzn. nic jeszcze przy nim nie robiłeś. Tam nie ma ani krzty smaru, sprężyna lata na prowadnicy jak chce i wszytsko to powoduje, że powstają tam niepotrzebne drgania. Dochodzi do tego nieprzeciętna energia tego karabinka. To bardzo niszczy optykę. Kupiłeś kiepską lunetę ale nie przejmuj się, człowiek uczy się na błędach. Całkiem prawdopodobne, że pokrętła zwyczajnie sie przestawiają. Pozdrawiam
KRAL A01+PP 3x12x42
Awatar użytkownika
JR

Post autor: JR »

Hmm, koniec frezu szyny jest zaokrąglony, więc nie ma końca jako takiego! Może właśnie udzieliłeś sam sobie odpowiedzi? Co do mniejszego rozrzutu Exacta zapewne bierze się stąd, że ten śrut sam w sobie ma mniejszy rozrzut. Gorszy śrut zwielokrotnia ten sam błąd. Ogólnie te dywagacje to dla mnie trochę dzielenie włosa na czworo. Kupiłeś słabą lupkę i masz tego efekty. Nie wchodząc w szczegóły, winna jest niska jakość wykonania i już.
Pozdro,
JR
AirMaster 300 DrPio mod. V1.0, PP 3-12x42AO
Awatar użytkownika
Robber

W zamierzeniach miał to być puszkobójca ogrodowy, zestaw kosztował zaledwie 400 zł i w tym sprawdza się doskonale, z 60m puszki padają. Z 30m Exact przechodzi na wylot przez korek i gwint butelki po napoju CC, szklane butelki pękają nawet przy użyciu lekkich śrutów. Zachęcony wynikami postanowiłem więc sprawdzić jak będzie z tarczami, jednak zmienność nastawów na kolejny dzień spowodowała u mnie powstanie idee fix, więc albo znajdę rozwiązanie albo przyczynę może komuś się to przyda. Mam w garażu wyposażony warsztat lubię takie zabawy więc zobaczymy jakie będą tego efekty. Frez na korpusie wiatrówki rozchodzi się rozbieżnie więc w pewnym momencie montaż skręcony tuż pod koniec oprze się o rozchodzące bruzdy i tak się stało - wcześniej montaż jeździł. Dodałem stopper jako kontrę, zrobiłem markery dla sprawdzenia i montaż został unieruchomiony. Zrobię ponowne próby po przejściu Krala przez warsztat i zobaczę efekty. Lunetkę zawsze mogę wymienić, jednak dam jej jeszcze jedną szansę. Kiedyś czytałem, że nie produkowano broni snajperskiej. Na karabinki snajperskie wybierano po przeprowadzeniu testów co lepsze egzemplarze z produkowanej serii skoro więc w serii mogą być lepsze i gorsze egzemplarze to może mój Kral jest takim który nie nadaje się do strzelania tarczowego tylko jest zwykłym kulomiotem. Karabinek jest składową wielu elementów więc drobne zmiany (nawet minimalne) mogą się nakładać na siebie w taki sposób, iż deklasują karabinek. W produkcji seryjnej badanie i poprawianie jest czasochłonne i nieopłacalne. Ja mam trochę czasu i lubię dzielić włos na czworo więc zobaczymy. Pozdrawiam wszystkich dziękuję za sugestię i czekam na kolejne.