Kral A02 (Air Master 300)

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
DoktorPio

Post autor: DoktorPio »

Jako że kolega Kuba nosił się z zamiarem zakupu Krala - AirMastera postanowiłem pokazać wyniki dzisiejszego strzelania na 30 i 50 metrów.
Warunki pogodowe super pozycja klęcząca karabinek podparty.
Nie jest to rewelacja ale jak na możliwości mojego dopieszczonego AirMastera 300 i moje umiejętności a co najważniejsze lupki która siedzi na tym karabinku a jest padnięta totalnie i co jakiś czas zero ucieka z prawa na lewo i odwrotnie :mrgreen: to wynik naprawdę super !!!
Boże ile ja się musiałem napocić żeby to w miarę wyzerować :-?
Oczywiście wsadziłem najlepsze tarcze :)

Obrazek

Obrazek

Reasumując i biorąc pod uwagę moją padniętą lupkę :/ myślę że jestem w stanie poprawić nieco celność karabinka, poprzez skrócenie lufy o 15cm ! i koronowanie lufy. No i do tego jeszcze jak zmniejszę moc i spadnie z blisko 17J na około 15J.
AirMaster to długi karabinek z długą lufą, on nie wybacza błędów i trzeba dużej wprawy i koncentracji przy strzale. Lekkie bujniecie, nie przerobiony zbyt twardy spust zła faza oddechu zbyt mocno bijące serce ! kiepski śrut i niestety ale mamy pudło :mrgreen:

Na koniec dnia wziąłem moją HW97k i odreagowałem męczarnie z AirMasterem a w sumie z jego lupką :D
HW 100S FSB 4-16X50
HW 97K 3,5-10x40
AirArms ProSport 4-12x40
BSA Lightning XL 3-9x40
Awatar użytkownika
daidu

Post autor: daidu »

Gratuluje, świetny wynik. To co napisałeś z tym oddechem:), koncentracja to święta prawda. Ja w swoim Kralu mam spust średnio-twardy, taki mi odpowiada. Trzeba go delikatnie sciagac wtedy sa najlepsze efekty. Dobre są te dwa stopnie. Nie potrafie teraz strzelać np. ze slavi. Za miękko i za krótko.
KRAL A01+PP 3x12x42
Awatar użytkownika
DoktorPio

daidu pisze:Gratuluje, świetny wynik. To co napisałeś z tym oddechem:), koncentracja to święta prawda. Ja w swoim Kralu mam spust średnio-twardy, taki mi odpowiada. Trzeba go delikatnie sciagac wtedy sa najlepsze efekty. Dobre są te dwa stopnie. Nie potrafie teraz strzelać np. ze slavi. Za miękko i za krótko.
Nie no z tymi gratulacjami to lekka przesada dziękuje ale szczerze powiem że pewnie wiele lepszy wynik to nie wyciągnę nawet jak skrócę lufę :)
trochę się napociłem żeby to osiągnąć :)
To jest turek i tyle :P nawet pierwowzór czyli GAMO CFX pewnie lepiej nie strzela :)
Mój przynajmniej ma pełen tuning :D
Którego opis zamieszczę na forum w kontynuacji mojego tematu odnośnie tuningu AirMastera 300
Co by nie było to AirMaster 300 jest moją pierwszą wiatrówką (mam sentyment) i jej nie sprzedam do końca i mimo wszelkich kosztów będę ją ulepszał :)
pozdro
HW 100S FSB 4-16X50
HW 97K 3,5-10x40
AirArms ProSport 4-12x40
BSA Lightning XL 3-9x40
Awatar użytkownika
januszmariusz

Post autor: januszmariusz »

DoktorPio pisze:(mam sentyment) i jej nie sprzedam do końca i mimo wszelkich kosztów będę ją ulepszał :)
I to jest to, godne pochwały !!!
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
Kuba

Post autor: Kuba »

ładnie doktor...w końcu widze jakieś wyniki czy coś...ale ciekawe jakby to strzelało jakbyś nie przesiedział z nią w warsztacie 10 godzin...:) twoja fuzja to armata...fabryczna na pewno tak nie poleci hehe
na zło odpowiadaj dobrem...
Awatar użytkownika
blef16

Rurka termokurczliwa

Post autor: blef16 »

Witam! Mam kilka pytań- Jakie stosujecie rurki termokurczliwe, do swoich krali A02? Szukałem wymiarów podzespołów, które zamieścił gdzieś w tym dziale, Doktor Pio, ale nie mogłem tego znaleźć. Czy allegro-we uszczelki zepto, mają jakiś certyfikat? Chciałbym mieć pewność, że są to na pewno zepto. Macie, może namiary, na całe zestawy tuningowe, ze sprężyną 3,55 dł.28cm? Dziękuję! Pozdrawiam!
blef16
Awatar użytkownika
DoktorPio

Re: Rurka termokurczliwa

blef16 pisze:Witam! Mam kilka pytań- Jakie stosujecie rurki termokurczliwe, do swoich krali A02? Szukałem wymiarów podzespołów, które zamieścił gdzieś w tym dziale, Doktor Pio, ale nie mogłem tego znaleźć. Czy allegro-we uszczelki zepto, mają jakiś certyfikat? Chciałbym mieć pewność, że są to na pewno zepto. Macie, może namiary, na całe zestawy tuningowe, ze sprężyną 3,55 dł.28cm? Dziękuję! Pozdrawiam!
Co do uszczelki Zepto to niestety ja kupowałem u rusznikarz2005 i pewności nie mam że to Zepto !!! certyfikatu ani nic takiego nie dostałem ale wyboru nie miałem bo moja oryginalna była uszkodzona.Tak więc zastosowałem co było :) Widać uszkodzenia w opisie mojego tuningu:

Obrazek

Obrazek

Sprężynę też kupiłem u rusznikarza2005 i ja nawet chwaliłem ale totalnie siadła po jakiś 1000 strzałów na 13J :( więc zamówiłem i zastosowałem OTEVA70 3,2mm dł. 305mm, 36 zwoi teraz super myka pod limit 17J ;)
HW 100S FSB 4-16X50
HW 97K 3,5-10x40
AirArms ProSport 4-12x40
BSA Lightning XL 3-9x40
Kuba

ty to doktor masz kopnięcie w tym kralu :D
Awatar użytkownika
DoktorPio

Kuba pisze:ładnie doktor...w końcu widze jakieś wyniki czy coś...ale ciekawe jakby to strzelało jakbyś nie przesiedział z nią w warsztacie 10 godzin...:) twoja fuzja to armata...fabryczna na pewno tak nie poleci hehe
Fabrycznie karabinek strzelał na poziomie 7-11 J to cieniutko jak na ten karabinek :/ no może jakiś 1J uciekał przez uszkodzoną uszczelkę od nowości ?
Powiem tak prawie jestem zadowolony z dopracowania karabinka, szczególnie ostatnio po zrobieniu spustu dwustopniowego według podsuniętych pomysłów kolegi januszmariusz choć ja spust zrobiłem jeszcze inaczej :)

[ Dodano: 2009-04-05, 11:30 ]
Kuba pisze:ty to doktor masz kopnięcie w tym kralu :D
No wiesz kopnięcie jest teraz w limicie :) ale testowo wyciągałem na nim 26J !!! i myślę że mógł bym maksymalnie wyciągnąć ciągłej energii 28 J !!!

Ale po co ?
Celności wtedy brak :D
HW 100S FSB 4-16X50
HW 97K 3,5-10x40
AirArms ProSport 4-12x40
BSA Lightning XL 3-9x40
Awatar użytkownika
blef16

Dzięki za info, Doktorze Pio! Z tymi uszczelkami, może to być kolejny wałek. Oczywiście że chodzi o kasę! Mogą to być zwykłe tańsze uszczelki, nazywane, i sprzedawane jako zepto. Ale niekoniecznie? Interesowała by mnie oteva 70, ale 3,55 dł.28cm. U kogo zamawiałeś sprężynę? I czy dostałeś certyfikat? Jeśli chodzi o moc mojego Krala, to chyba jest przeciwieństwo Twojego przed tuningiem. W tym miesiącu minął 1 rok, i miesiąc strzelania, bez rozbierania. Nasmarowałem najdokładniej, jak tylko umiałem, pędzelkiem, wszystkie ruchome części na zgięciach, odpowiednimi smarami. Zamek, sprężynę i prowadnicę, molibdenem. Sprężynę smaruje, częściej od spodu. Ogólnie razem wystrzeliłem około 2500 tys.sztuk śrutu. Wczoraj ponad 200 sztuk. Podsumowanie- sprężyna już tak nie dzwoni, jak na początku, pomimo smarowania. Albo przyzwyczaiłem się już? Kopie, ale nauczyłem się z niej strzelać w ten sposób, że przyciskam kolbę, barkiem do głowy, a później celuje i jak strzelam to jest stabilna i celna. No np. flakon z perfumu, prostokątny, wielkości pudełka zapałek, z 15m. Jeśli chodzi o moc, to mi wystarcza. Udało mi się wczoraj z otwartych, trafić butelkę 2l. z szampana z 40m. Przednia ściana stłukła się. Ale to było grube szkło. Według mnie, po tym przebiegu, raczej nie straciła mocy. Nie odczuwam tego. Może dlatego, że dbam o nią powierzchownie? Z równomierną siłą, w odpowiedniej pozycji naciągam ją, tak żeby się z nią nie siłować, co w konsekwencji mogłoby doprowadzić do luzów na drążkach. Nie dopatrzyłem się żadnych luzów, jak na razie. Przebijalność sprawdzałem kiedyś, ale dokładnie nie pamiętam? Wiem że były 2 książki, wsadzone jedna w drugą. Jedna miała chyba 127 kartek z gr.okładkami z papieru, a druga nie pamiętam. Po między nimi były 1 czasopismo komp.enter. A na końcu 2-i enter. Śrut zatrzymał się na końcowych kartkach ostatniego ENTERA. Przestrzeliłem też 1 zwój wykładziny, zwinięty w rulon, stojący w rogu ściany. Przymierzam się do tuningu, ale z braku kasy na optykę, moc jaką posiadam jest na te 25,30m wystarczająca dla mnie. nie lubię bez optyki, większych odległości, np.40m. max. Można zapomnieć o oddychaniu! Kral nie uszkodzony fabrycznie, nie może mieć 7 Jouli! To moja chinina ma z 8J. Pozdrawiam!
blef16
Awatar użytkownika
DoktorPio

Jeśli miała by to być sprężyna z Otevy 70 to drut mógł by być albo 3,4 albo 3,6.
Ja zamawiałem partię sprężyn w pewnej fabryce 20 sztuk długich i 20sztuk krótkich prawo i lewo zwitych do HW97, ale doskonale one pasują do AirMastera. Certyfikatu mi nie przysłali ale jeśli będę potrzebował to przyślą. Zresztą i tak nie potrzebuję teraz certyfikatu bo sprężyny które sprzedałem chłopakom z różnych forów do różnych karabinków spisują się doskonale :D !
Tylko zastanawia mnie czemu chcesz sprężynę z drutu 3,55mm skoro moja 3,2 mm jak była bez skracania przekraczała 18J ! to na 3,55mm było by sporo ponad 20J
Jeszcze tak myślę że gdyby te sprężyny które mam miały nie 36 a np 42 zwoje to energia tez by przekroczyła 20J.
Co do mocy mojego AirMastera to na fabrycznej sprężynie i po wymianie uszczelki oraz drobnych poprawkach moc kształtowała się następująco

-szpic turecki z 11J na 14,2J
-Gamo ciężki z 8,5J na 12,3J
-słowacki czarny z 8,8J na 11,8J
-Umarex płaski z 7J na 12,3J
-Tomitex kula molet z 9J na 11,9J
-Crosman pointed z 8,8 J na 11,0J
HW 100S FSB 4-16X50
HW 97K 3,5-10x40
AirArms ProSport 4-12x40
BSA Lightning XL 3-9x40
Awatar użytkownika
blef16

sprężyna

Chciałem sprężynę z drutu 3,55, ponieważ skróciło by to cykl strzału, który mimo wszystko jest za długi. Ja też mam założoną fabrycznie sprężynę o gr.3,2mm, bez dystansu na prowadnicy. Jak już kupić, to od razu z grubszego drutu, a nie o tej samej grubości. Nie wiem ile moja ma zwojów, i jakiej jest długości? Być może że jest dłuższa, co przekładało by się na moc. Z 10m.przebiłem łopatę cynkową o gr.0,5mm chyba? Ale padły 2 strzały. Pierwszy śrut się wtopił w łopatę, a drugi fuksem trafił w to samo miejsce, i przebił ten pierwszy tworząc dziurę. Wydaje mi się, że mam około 14J, na szpicu tureckim. Ty na słowackim miałeś 8,8J, przed tuningiem, a ja strzelam z niego tłukąc flachy z 35m i więcej. Gdybym strzelał 35 m z 8,8J, chyba nie poczuł bym ani tej mocy wylotowej, a flacha by chyba się nie rozprysła? Wydaje mi się że, chrono Ci zaniża. Pozdro!
blef16
Awatar użytkownika
DoktorPio

Chciałbym pokazać porównanie celności (skupienia ) AirMastera 300 jakie kilka tematów wyżej napisałem i pokazałem.
Dziś dla porównania wsadzę tarczki z dzisiejszego strzelania Weihrauch HW97k na odległość 13, 30, 50, 70 metrów
Warunki pogodowe gorsze niż wczoraj przy strzelaniu z AirMastera, wiał boczny wiatr z porywami. Pozycja klęcząca karabinek podparty.

Najpierw strzelałem na 13 i 50 metrów następnie odwróciłem pozycję i strzelałem na 30 i 70 metrów.

13m 10 strzałów

Obrazek

30m 10 strzałów

Obrazek

50m 11 strzałów

Obrazek

70m 9 strzałów

Obrazek

Wiem że wyniki na 70metrów mogły być lepsze ale dochodzi fakt bocznego wiatru i zmęczenie, no i moja optyka ma max przybliżenie x10. W przeciwieństwie do AirMastera te tarczki wystrzelane z HW97 są tarczkami pierwszymi i nie wybieranymi. Strzelanie z HW jest o wiele łatwiejsze i nie wymaga tyle uwagi skoncentrowania itd co przy strzelaniu z AirMastera
Ktoś powie że jak na HW97k wyniki mogły by być lepsze ale jak na razie to ja jeszcze nie wykorzystałem pełnego potencjału mojej HW97 dopiero się uczę go wykorzystać :)
HW 100S FSB 4-16X50
HW 97K 3,5-10x40
AirArms ProSport 4-12x40
BSA Lightning XL 3-9x40
Kuba

ładnie....celność ładna...miałeś boczny wiatr
Awatar użytkownika
daidu

Post autor: daidu »

Doktorze..., na 50 m. bardzo ładnie. W sobote jade na strzelanie. Mam nadzieje, ze bedzie ladnie. Wstawie jakies tarczki, porównamy:)
KRAL A01+PP 3x12x42