Kral A02 (Air Master 300)

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

KWP

Post autor: KWP »

Może, paluchy grabieją jak cholera i spustu nie czuć.
Pozdrawiam
KWP
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Może to być zjawisko wspomniane w tym temacie. Prywatnie wydaje mi się, że po prostu metal sprężyny zmienia ciut swoje właściwości wraz z temperaturą (klasyczny przykład drutów wysokiego napięcia na mrozie).
KWP

Rozmawiałem z chłopakami, którzy strzelali w bardzo zimne dni ze swoich dmuchawek. Wszyscy, bez względu na sprzęt twierdzili, że wyniki są zdecydowanie gorsze. W CO2 to "oczywista oczywistość", w sprężynkach może to być inna charakterystyka sprężyny w niskich temperaturach oraz zgęstniały smar. W pecepach tylko grabiejące łapy. Tak w ogóle co za przyjemność strzelać na mrozie lub w 0-3 stopniach Celsjusza? Wtedy na strzelnicę zamkniętą i ćwiczyć postawę stojącą na 10m.
Pozdrawiam
KWP
Awatar użytkownika
daidu

Post autor: daidu »

Strzelanie na zamknietym terenie w zaden sposob nie umywa sie do strzelania w terenie. Druga sprawa jest to, ze w moim miescie(Malbork) nie ma strzelnicy, po trzecie taki rodzaj rekreacji sprawia mi najwiecej przyjemnosci. Lubie sie nachodzic.
KRAL A01+PP 3x12x42
KWP

Ja niezbyt lubię łazić, co nie zmienia faktu, że nie cierpię strzelać do tarczy. Najlepiej wali mi się do trenażerków lub spinerków. Do zwierzaczków też, tylko te sznurki...
Pozdrawiam
KWP
michal0384

Post autor: michal0384 »

Witam ponownie chciałbym jeszcze raz zapytać czy ktoś z kolegów nie mógłby zmierzyć tego plastiku przy komorze ładowania śrutu, bo bez niego nie można strzelać i weiatrówka leży jak złom. Tak naprawde chodzi mi o jeden najważniejszy wymiar który musi być spełniony azeby tłok mógł udeżyć w śrut przy zamkniętej komorze. Chcących pomóc prosze o kontakt na maila.
KWP

Od kiedy tłok uderza w śrut :shock: ? Jeżeli masz wiatrówkę z obrotowym portem ładowania (dolny naciąg), to jutro prześlę Ci wymiary na PW. Rozumiem, że chodzi ci o plastikowy element do obracania portu ładowania.
Pozdrawiam
KWP
PS. Ja mam w kalibrze 4,5 , ale raczej to nie ma znaczenia.
michal0384

Post autor: michal0384 »

Oj w temacie wiatrówek jestem raczej początkujący, mój air master jest z dolnym naciągiem, takwięc raczej wymiary tego plastiku będą takie same, co w 4,5 mm. Takwięc będew naprawde wdzięczny tobie KWP za pomoc. Pozdrawiam Michał
fredi

Kral A02

Post autor: fredi »

Witam,mam w planach zakup aimastera lub krala .Wygląda na to że to te same karabinki.
Ale zauważyłem że różnią się długością lufy.Ai Master ma krótszą o 45mm,ale cały jest dłuższy.Zaznaczam że chodzi mi o łamańce.Czy ktoś mógłby mi doradzić którego kupić.[/b]
fredi
Awatar użytkownika
daidu

Post autor: daidu »

Na pewno wyczytałeś na forum, że Krale i Airmastery mają wiele wad, począwszy od tych konstrukcyjnych, typu: niedorobiony zaczep tłoka, przez co karabiek sam strzelał, czy nieszczelności w porcie ładowania w modelu z dolnym naciagiem. Większość osób nie jest zadowolona z tego sprzetu i zdecydowanie go odradza. Co prawda ja mam Krala klasycznie łamanego i sprawuję się bez zarzutu. Nigdy nie odmówił mi posłuszeństwa. Stwierdzam tez, że to dobry karabinek do tuningu. Dodam, że jak na karabinek do rekreacji jest nadto celny. Ale trzeba w niego wlożyć parę złoty. Na forum jest więcej osób niezadowolonych z tego sprzetu, wiec nie mozna sugerowac się moja opinią. Prawda jest to, że te tureckie wynalazki są awaryjne dlatego zakup sobie coś innego, bo po co masz się wnerwiać i reklamować co miesiąc. POzdrawiam
KRAL A01+PP 3x12x42
KWP

Powiem krótko, nie kupuj Kraala/AirMastera. I już. Tyle od posiadacza.
Pozdrawiam
KWP
KWP

michal0384, Dzisiaj pomierzę, niestety nie znalazłem ani grama czasu do tej pory. Teściu robi remont mieszkania i zabiera mi każdą wolna chwile. Sorry za opóźnienie.
Pozdrawiam
KWP
Awatar użytkownika
JR

Post autor: JR »

Strasznie krytyczne te Wasze wypowiedzi nt. tego karabinka. Ciekawi mnie co innego proponujecie za te pieniądze. Bo moje wrażenia, choć przyznam, że strzelca z małym doświadczeniem i porównaniami, są jak najbardziej pozytywne. Nie wiem jaka jest żywotność wiatrówki, ja swoją mam 3 miesiące, wystrzeliłem sporo ponad tysiąc różnych śrucin. Nie doświadczyłem ani żadnego niekontrolowanego wystrzału ani żadnej technicznej awarii. Strzela poprawnie, wygląda efektownie, jak dla amatora - super.
Natomiast miło się czyta, że sprzęt jest "podatny" na upgrade, bo właśnie to planuję zrobić zimą :)
Pozdro,
JR
AirMaster 300 DrPio mod. V1.0, PP 3-12x42AO
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Ur. »

Czy ja wiem... przez te 21 stron tematu pojawiło się dużo różnych opinii, pozytywnych i negatywnych. W tego typu karabinkach (z tej półki cenowej) ogromnie dużo zależy od danego egzemplarza - podobnie jest w przypadku Hatsanów.
Osobiście w tej cenie wolałbym chyba Łucznika, a jeszcze chętniej jakiegoś Haenela, ale to żadna alternatywa dla lubiących duże E0.
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
Awatar użytkownika
DoktorPio

Post autor: DoktorPio »

Co do opinii ze te karabinki potrafiły same strzelać to prawda ! ale to dotyczy starszych modeli które były produkowane przez innego producenta niż obecnie produkuje dla Koltera, takie informacje przekazał mi przedstawiciel koltera.

Osobiście posiadam Air Mastra 300 i powiem tak miałem pewne zastrzeżenia i chciałem bardziej powtarzalnego i precyzyjnego strzelania i właśnie dziś skończyłem Tuning poprawiający fabrykę :) zmiany dotyczyły następujących rzeczy :

-polerowanie cylindra na lusterko
-polerowanie tłoka
-dołożenie korka z poliamidu PA6 na koniec sprężyny
-dołożenie podkładki z brązu fosforyzowego na korek
-złożenie koszulki termokurczliwej na prowadnicę sprężyny
-dołożenie podkładki z brązu fosforyzowego od strony prowadnicy sprężyny
-dołożenie podkładki z teflonu od strony prowadnicy sprężyny
-polerowanie końcówek sprężyn na lusterko
-polerowanie spustu
-wymiana uszczelki tłoka na uszczelkę Zepto
-dociążenie kolby ciężarkiem 750gram
-wyciszenie kolby pianką i gąbką
-smarowanie elementów smarami molibdenowym, silikonowym i miedzianym

Do tego tuningu przygotowywałem się z miesiąc czasu dorabiałem wszystkie potrzebne elemęty kupiłem uszczelkę i sprężynę tuningowa .
Zbudowałem chronometr żeby sprawdzić wyniki przed i po tuningu !
Efekt tuningu przerósł moje oczekiwania !
Najpierw złożyłem całość z oryginalna sprężyna i wykonałem strzelania żeby układ się oczyścił przed pomiarami.

Strzela się o wiele lepiej karabinek nie ma takiego kopa strzał jest szybki i krótki, do tego jest o wiele cichszy. Ma lepsza nośność śrutu poprawiła się celność i skupienie teraz strzelam bez problemów na 60 metrów z podpórki jak i z kolanka do puszki od piwa. Strzelam też ze śrutu z którym wcześniej miałem problem trafić w tą puszkę z 60m.
Co do pomiarów na ochrono to wzrost mocy na fabrycznej sprężynie tylko ze wcześniej opisanymi zmianami wynosi średnio o 4J chodzi o wielkość rzędu bo jeszcze nie wiem czy moje chrono robi prawidłowe wyniki czy nie zaniża, w tej sprawie czekam jeszcze na odpowiedz od kolegi "Radecek" nie mniej wyniki są takie np.
-szpic turecki z 11J na 15J
-gamo ciężki z 8,5j na 12,3J
-słowacki czarny z 8,8J na 11,8J
-umarex płaski z 7J na 12,3J

Następnie rozebrałem karabinek i założyłem sprężynę tuningową !!!
To już było przerażenie :shock: Fakt strzelałem z bliskiej odległości 15-20metrów ale siła była duża nie widziałem większych problemów ze skupieniem celnością czy kopem.
Na 60 metrów nie strzelałem poszedłem robić pomiary :>
Wykonałem pomiary:
-szpic turecki z 11J na 21,5J !!!
-gamo ciężki z 8,5J na 14,2 J
-umarex płaski z 7J na 20,6J !!!
No i łup pękną korek z poliamidu będę musiał przerobić korek na podkładkę z poliamidu i na to podkładkę z brązu.
Zastanawia mnie jeszcze jedno że sprężyna tuningowa kupiona na allegro u rusznikarza 2005 niby czeska z certyfikatem :-? po oddaniu jakiś 25-30 strzałów z 285mm skróciła się na 270mm !!!
Na razie wróciłem do firmowej sprężyny i po tych przeróbkach karabinek strzela naprawdę super :)

Jeszcze myślę o dociążeniu tłoka bo wydaje mi się za lekki waży 150gr ?

Wszystko mam sfotografowane i przygotuję fotki to założę nowy temat o moim tuningu :)

Polecam AirMastera ale po małych przeróbkach :lol:

A tutaj fotka pękniętego korka o którym pisałem wcześniej :)
Obrazek
Ostatnio zmieniony 2008-11-11, 23:04 przez DoktorPio, łącznie zmieniany 1 raz.