Kral A02 (Air Master 300)
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Witam,
dzięki za Wasze odpowiedzi. Jeśli kupię już Krala lub Air Mastera to i tak będę strzelał tylko z lunetą także nie będę się raczej przejmował kiepskimi przyrządami tru-glo.
Możecie mi jeszcze powiedzieć coś na temat tego jak wyważone jest łoże drewniane w porównaniu z polimerem? Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Marcin
dzięki za Wasze odpowiedzi. Jeśli kupię już Krala lub Air Mastera to i tak będę strzelał tylko z lunetą także nie będę się raczej przejmował kiepskimi przyrządami tru-glo.
Możecie mi jeszcze powiedzieć coś na temat tego jak wyważone jest łoże drewniane w porównaniu z polimerem? Z góry dzięki.
Pozdrawiam
Marcin
-
Nie strzelałem z Krala w drewnie, mam model w polimerze. Kolba jest pusta w środku i strasznie rezonansuje przy strzale, przez to jest tez kiepsko wyważona. Posiadace polimeru dociążają kolbę ołowiem i stabilizują go żeby nie grzechotał np. pianka montażową. Natomiast drewno też mozna dociązyc, odkrecasz stopke, nawiercasz otwory w kolbie i ladujez tam np. olowiany pret. Wiem, ze matchowe karabinki mają już gotowe otwory pod dociazenie.
KRAL A01+PP 3x12x42
-
Witam
Chciał bym nieco dopracować swojego AirMastera 300 i mam pytanko czy ktoś mógł by mi podać wymiary jakie powinien mieć korek z Poliamidu zakładany na koniec sprężyny która wchodzi w cylinder. I czy jest też potrzeba zakładania miedzy korek a sprężyne podkładki z brązu lub mosiądzu i czy jescze wkładamy tam podkładke z teflonu ?
Proszę o podanie wymiarów podkładki z brązu lub mosiądzu oraz teflonu zakładanych na prowadnicę sprężyny.
Dzięki pozdrawiam
Chciał bym nieco dopracować swojego AirMastera 300 i mam pytanko czy ktoś mógł by mi podać wymiary jakie powinien mieć korek z Poliamidu zakładany na koniec sprężyny która wchodzi w cylinder. I czy jest też potrzeba zakładania miedzy korek a sprężyne podkładki z brązu lub mosiądzu i czy jescze wkładamy tam podkładke z teflonu ?
Proszę o podanie wymiarów podkładki z brązu lub mosiądzu oraz teflonu zakładanych na prowadnicę sprężyny.
Dzięki pozdrawiam
-
Ten korek musi się dać łatwo wyciągnąć z tłoka, jak toczyłem swój to zostawiłem 4 mm luzu, Długość całego korka ma u mnie 5 cm z czego 4 cm to sam trzpien który wsuwa się w spręzyne, ten trzpien u mnie ma 0,5 mm luzu(sprezyna ma sie na nim skrecac swobodnie). Sam grzybek korka ma 1 cm czyli musisz pamietac o tym, ze zestaw bedzie dluzszy i moze byc klopot z zaczepem tloka ale na pewno sobie poradzisz. A podkladka z brazutez nie moze byc za ciasno spasowana, teflonu juz wtedy nie dajemy bynajmniej ja tak mam. Ertalit ma dobre wlasciwosci slizgowe nie tak dobre jak teflon ale nie powinno byc klopotów.
KRAL A01+PP 3x12x42
-
Re: GAMO czy KRAL
Po pierwsze chciałbym się przywitać, to mój pierwszy wpis na forum. Od miesiąca jestem posiadaczem Airmastera 300. Porównania nie mam bo to moja pierwsza wiatrówka kupiona po to by sprawdzić, czy strzelectwo to nie chwilowa zachciewajka. Na razie mi się nie znudziłoblef16 pisze:Tu bardziej rozchodzi się o celność, ustawianie miękkości spustu, elementy celownicze. Tu KRAL odstaje od GAMO CFX. Ma nie dokładnie wykonane przyrządy celownicze, co uniemożliwia celne strzelanie z otwartych na większych odległościach. Dlatego większość użytkowników ma optykę i z nią strzela, co umożliwia KRAL-owi dosyć celne strzelanie. GAMO to GAMO i już!!! Cena mówi sama za siebie.

Do rzeczy, czyli powyższego cytatu. Na celności się nie znam, ale ostatnio osiągnąłem następujący rezultat: z odległości _60_ metrów 4 razy _z rzędu_ trafiłem w 1,5-litrową butelkę PET. Śrut Premier Ultra Magnum, heavy. Lunetka Gamo 3-9x40. Czytając opisy, to chyba nie najgorszy rezultat jak na tę odległość i świadczy chyba o przyzwoitym skupieniu. Kopia niekoniecznie musi bardzo odbiegać od oryginału.
Pozdro
JR
PS. Michał, czy będziesz strzelał w czasie jazdy przez szyberdach swojej szwedzkiej cegły?

Pozdro,
JR
AirMaster 300 DrPio mod. V1.0, PP 3-12x42AO
JR
-
Re: GAMO czy KRAL
JR pisze:ty do mnie to pisałes...? :-)blef16 pisze:
PS. Michał, czy będziesz strzelał w czasie jazdy przez szyberdach swojej szwedzkiej cegły?
Jak tak, to cię zmartwię...nie mam szybra :-P ale chętnie bym pomacał twój...karabinek
Pozdroofka
Michał vel cruenzo
===
GAMO CFX + GAMO 3-9x40WR - jeszcze nie ochrzczony
w planach:
- Walther CP-99 i/lub Crosman 357
Michał vel cruenzo
===
w planach:
-
KWP: Spróbuję.
Na dłuższą metę nie chcę strzelać z ciężkich śrutów, bo się naczytałem jak zły wpływ maja na wiatrówkę. Jednak przy strzałach na tym dystansie różnica pomiędzy Premier Ultra Magnum a zwykłym grzybkiem Umarex była nadspodziewanie duża. Umarexem trafić było trudniej, opad na dystansie 60 metrów miał większy. Wniosek: śrut zauważalnie lepszej jakości i _znacznie_ cięższy okazał się tez znacznie lepszy. Tylko czemu to zawdzięczał: ciężarowi czy jakości wykonania? Ktoś potrafi odpowiedzieć na to pytanie?
Pozycja oczywiście ułatwiona: siedząca, lewa ręka oparta o drzewo.
Michał: być może 25-26 października w mojej obecnej miejscowości - Lubawie (200 km od W-wy) - odbędą się zawody strzeleckie. Zupełnie amatorskie, bez napinania. Przyjedź, pomacaj. Przy okazji obejrzymy nasze V
Na dłuższą metę nie chcę strzelać z ciężkich śrutów, bo się naczytałem jak zły wpływ maja na wiatrówkę. Jednak przy strzałach na tym dystansie różnica pomiędzy Premier Ultra Magnum a zwykłym grzybkiem Umarex była nadspodziewanie duża. Umarexem trafić było trudniej, opad na dystansie 60 metrów miał większy. Wniosek: śrut zauważalnie lepszej jakości i _znacznie_ cięższy okazał się tez znacznie lepszy. Tylko czemu to zawdzięczał: ciężarowi czy jakości wykonania? Ktoś potrafi odpowiedzieć na to pytanie?
Pozycja oczywiście ułatwiona: siedząca, lewa ręka oparta o drzewo.
Michał: być może 25-26 października w mojej obecnej miejscowości - Lubawie (200 km od W-wy) - odbędą się zawody strzeleckie. Zupełnie amatorskie, bez napinania. Przyjedź, pomacaj. Przy okazji obejrzymy nasze V

Pozdro,
JR
JR
-
Zwykły grzybek jest na dystanse do 20m. Na dalsze odpowiedni jest półokrągły. Możesz także wypróbować H&N Field Target Trophy. Niestety jest on droższy od exacta. Szpic jest niecelny, jedynym jego plusem jest większa zdolność penetracji. Omijaj wszelkie wynalazki (teflony, plastiki i stalowe pędzelki) bo zniszczysz sobie gwint w lufie.
Pozdrawiam
KWP
Pozdrawiam
KWP
-
-
To teraz może trochę dokładniej :
1.Śrut z płaskim "łebkiem" - dystanse do 20m - wycina ładne dziurki w tarczy, na większe odległości niecelny (duży opór powietrza)
2.Śrut z "łebkiem" półokrągłym - na duże odległości - w zależności od umiejętności strzelca i możliwości wiatrówki
3.Kulki - niecelne
4.Szpice - niecelne
5.Cała reszta - omijaj szerokim łukiem
Jest jeszcze coś pomiędzy 1. a 2. taki "łebek" lekko wypukły, widziałem to, ale nie miałem przyjemności używać.
Pozdrawiam
KWP
1.Śrut z płaskim "łebkiem" - dystanse do 20m - wycina ładne dziurki w tarczy, na większe odległości niecelny (duży opór powietrza)
2.Śrut z "łebkiem" półokrągłym - na duże odległości - w zależności od umiejętności strzelca i możliwości wiatrówki
3.Kulki - niecelne
4.Szpice - niecelne
5.Cała reszta - omijaj szerokim łukiem
Jest jeszcze coś pomiędzy 1. a 2. taki "łebek" lekko wypukły, widziałem to, ale nie miałem przyjemności używać.
Pozdrawiam
KWP
-
Dzięki, rozumiem. Trochę źle się wyraziłem, waliłem z półokrągłego Umarexa, a z płaskiego jak Bozia kazała - na krótkie dystanseKWP pisze:To teraz może trochę dokładniej :
KWP

Pozdro,
JR
JR
-
qrcze...trochę daleko :-(JR pisze:KWP:
Pozdroofka
Michał vel cruenzo
===
w planach:
Michał vel cruenzo
===
w planach:
-
śrut
Witam! Doszedłem do wniosku że tak naprawdę mój KRAL lubi najtańszy i najgorzej oceniany przez strzelców śrut. Np.w plastykowych pudełkach taki chiński śrut z dobrze zaokrąglonym czołem (0,60g). U mnie był celny chociaż z metra cięty, na średnie dystanse (do 35m). Dzisiaj strzelałem z 15,20 i 25m.(bez optyki) ze śrutu LOGO CLUB. Totalna porażka. Z 25m.w ogóle nie trafiałem w puszki. Ostatnio było lepiej. Nie wiem co jest grane? Jedyny dobry jak na razie śrut to ten czarny słowacki (półokrągły). Strzelam z niego celnie na max. 35m. Na razie brak optyki. Dzisiaj chwyciło mnie ździwko, kiedy postanowiłem wypróbować turecki OZTAY szpic. Ale są 2 rodzaje. Jeden jest mniejszy,lżejszy i gorzej wykonany. Tego nie kupuje bo to kicha. A ten drugi jest większy i lepiej wykonany (szerokie kielichy) i dłuższy szpic, chociaż pakowane są w tych samych opakowaniach. Tym tureckim szpicem trafiałem z 20m.za każdym razem w butle czy puche po piwie. Turek szpic okazał się celniejszy do 20m.od Niemca (LOGO CLUB). Na razie na prowadzeniu jest słowacki (gryb). LOGO odpadł. Pozdro!
blef16
-
No i oddali mi AirMasterka po naprawie gwarancyjnej. Ch... by ich strzelił. Wymienili zespół spustowy, ale nie wyprostowali dźwigni naciągu i nie ruszyli miejsca zaczepu przy tłoku. Efekt jest taki, że bije pół metra poniżej krzyża na 30m. Przed naprawą bił w punkt. Przeprowadziłem więc próbę i nie zaczepiając dźwigni naciągu (przymocowałem ją taśmą klejącą do lufy) oddałem strzał. W punkt. K... mać! Debile jakieś czy co? Stwierdziłem co następuje: sram na gwarancję. Mam już ertalit, więc kapelusik i prowadnica będą jak ta lala. Dźwignię jakoś naprostuję, byle tylko swobodnie dawała się zaczepić w miejscu do tego przeznaczonym. Oczywiście polerki mechanizmu spustowego i wszystkiego, co jeszcze takowego działania potrzebuje. Postaram się zrobić opis ze zdjęciami przeprowadzonych modyfikacji. Ma strzelać, trafiać i nie kopać. Mam całą zimę przed sobą...
Pozdrawiam
KWP
Pozdrawiam
KWP