Kral A02 (Air Master 300)

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
pg.25

Post autor: pg.25 »

blef16 pisze:Kiedyś ją przetestuje w jakimś imadle
Wsadzanie Krala w imadło nic ci nie da,za mocno kopie.Lepiej weź go połóż na zrolowanym kocu żeby miał miękko i dopiero strzelaj.W imadle przesunie ci się nieznacznie za każdym strzałem i tak zostanie,wyniki na tarczy będą do d... ;) Imadło jest dobre do słabych,bezodrzutowych karabinków
Hatsan 75s+Alchemik+wojtanowy tłumik
sharp inova+ chiński Leupold :)
Awatar użytkownika
daidu

Post autor: daidu »

Miałem ten sam problem z kralem. Strasznie chwiało go na boki przy strzale i siał w prawo i lewo. Ale to wina kiepsko spasowanego środka. Co do gipsu i bandazy to nie jest dobry pomysl. Zbyt duzej masy on nie ma a i w kolbie zbyt duza miejsac nie ma. Najlepsze olowiane ciezarki wedkarsie, u mnie wsadzilem ich 750 g. Owinąlem ciasno bardzo w folle babelkowa, ciasno zwinalem tasma malarska. Nawalilem troche pianki montazowej wlozylem pierwszy woreczek potem jeszcze troche i drugi. Nie przesadzać z iloscia pianki a jak polimer tym upiepszysz to tragedia. Poczekaj az psychnie , Obetnij to co wystawalo i skrec. A wracajac do strzelania to bardzo duze powinowactwo ma srut. Kiedys strzelalem z badziewnej norici i inncyh wynalazkow i chyba celniej bym trafil kamieniem. Moj kral lubi crosmana szpic, tomitexa szpic i kule molet tomitexa. Walilem niegdys z ciezkiego gamo, nie polecam. Sprezyna strasznie dostaje po dupie. Uzbieraj na jakas lupke. Wiem jak to jest z kasa jak sie nie pracuje, trudno cos uskrobac. Ale juz za 150 zl kupisz dobrego simonsa. Ja mam takiego na kralu i mam wrazenie, ze moglym te lupke posadzic na mozdzierzu i nic by sie z nia nie stalo. Tylko ona jest stałoogniskowa. I koniecznie solidny jednoczesciowy wysoki montaz. Hassan na allegro ma calkiem dobre za grosze, sa dobrej jakosci. Pozdrawiam i trenuj, kidys bedziesz sie smial, ze strzelales z takiego badziewia:)
KRAL A01+PP 3x12x42
Awatar użytkownika
blef16

kral

Post autor: blef16 »

Cześć! Nie wiedziałem że w kolbie jest tak mało miejsca. To z tymi ołowiowymi ciężarkami będzie trafne, ale dla mnie 750 g, to za dużo. Góra 500 g. To i tak dla mnie za dużo. 3,2 kg + 500g= 3,7 kg. HW 90 i AK-47, ważą po 3,5 kg. Z takim ciężarem celować, to potrzeba kawał chłopa! Tak niestety jest jak człowiekowi szwankuje zdrowie. Kiedyś w wojsku potrafiłem za karę celować z pozycji stojącej z PK/PKS 7,62x54m. Wytrzymałem i tak góra 15s. Dobrze że kapral nie kazał mi pociągnąć za spust, bo by mi chyba ramię wyrwało, he! Z imadłem oczywiście żartowałem. A jeśli o śrut chodzi to za każdym razem kupuje inny. Z krala strzelałem jedynie: diabolo sport (niemiecki płaski) , diabolo standart, TOMITEX szpic, Kula (czeska), Chiński półokrągły (ciężki 0,60gr.cięty na wymiar), DIABOLO (słowacki-czarne opak.) i LOGO CLUB (zaokrąglony). Z tych 7 rodzajów, kula czeska odpadła. Rozrzut był taki że nieraz 10m.nie mogłem trafić w dekiel po słoiku. DIABOLO standart mógł by mieć szersze kielichy, bo często wpadał do komory. TOMITEX szpic to samo. 1/3 opakowania wpadała do komory. Chiński ciężki (0,60), chociaż też wpadał często , to okazał się najtańszym i jednym z najcelniejszych śrutów. Tłukłem nim twarde szkło z 35m. Wtedy czułem że mam szmoc. Jednak najcelniejszymi nie wpadającymi do komory okazały się SŁOWACKI i LOGO CLUB. Wybieram z tych 2 SŁOWACKI, bo ma solidne czoło, a LOGO jest lekko zaokrąglony. Następnym razem kupię może inny. Co do lupki to nie zdążyłem jeszcze zobaczyć jak wygląda ten SIMONS. Właśnie interesowało by mnie coś w tym przedziale cenowym. Będę trenował jak teren wyschnie po ostatnich ulewach. Dzięki za pozdrowienia! Ja też Cię pozdrawiam, jak i Wszystkich na forum. :)
blef16
Awatar użytkownika
daidu

Może to nie tarczka na 50 m. Może nie jest ładnie sfotografowana bo robiłem fotki telefonem siostry ale jestem zadowolony. Strzelałem dziś w piwnicy z 11 m. śrutem tomitex szpic gładki. Nie zaznaczyłem tego na tarczy ale te trafienia najniżej były celowe, próbowałem poprawiać poprzednie strzały. Strzelałem z wolnej ręki. Kral na exportowej sprężynie, napisali, ze czeska:) Rozpracuje jeszcze tylko jak można ładnie wstawiać fotki i nie będe już smiecil takimi linkami. Pozdrawiam. A oto link: http://img384.imageshack.us/my.php?imag ... 116zy4.jpg
Zapomniałem dopisać, strzałów oddałem 11.
KRAL A01+PP 3x12x42
Awatar użytkownika
Ur.
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Ur. »

daidu pisze:ale jestem zadowolony.
... i o to chodzi.
Gratuluję.
... z warzyw najbardziej lubię tytoń.
Awatar użytkownika
daidu

hheheh i wszystko jasne.
KRAL A01+PP 3x12x42
Awatar użytkownika
blef16

dobre strzelanko

Witam! Nie pisałem nic , bo nie miałem wczoraj sieci wcale. Gratulacje daidu za te skupienie. Jeśli te niższe otwory są celowe, to podwójne gratulacje. Naliczyłem z 8 przestrzelin. Ładnie! Trafiłeś 3 śrutami w to samo miejsce. Napisz czy strzelałeś z lupką, czy bez? Spróbuję za jakiś czas na dworze siebie przetestować na tym dystansie. Jak to mała tarcza to bez lupki z 11-ki może być ciężko. Znalazłem lupkę SIMONSA. Ale nie znam się na optyce do wiatrówek. Jedynie tyle co wyczytałem z NET-u. Napiszcie czy jest dobra i opłaca się ją kupić? Tu jest link http://www.artbron.pl/index.php?a=opis&id=353&k=0
blef16
Awatar użytkownika
daidu

Tak, waliłem z lupki właśnie z tego samego simmonsa tylko o innym przyblizeniu. Na prawde szczerze polecam te lupkę na taki sprzet jak królik. Ładnie trzyma zero. Na exportowce wywaliłem juz z 5 tys, srucin i żadnych problemów. Nawet kupiłem z tego samego sklepu co masz w linku. Dostajesz 25 lat gwarancji na papierku ale mysle, ze predzej ja sprzedasz niz sie popsuje. Wkrótce pokusze sie o dalsze dystanse i wyniki na tarczy, mój teść ma ogromne przedszkole i tak samo gigantyczny strych. Pozdrawiam.

[ Dodano: 2008-10-01, 21:23 ]
Oto tarczki z dzisiejszej sesji w piwnicy. 11 strzałów z wolnej ręki, pozycja stojąca, 11 m., śrut szpic tomitex. Link 1: http://img222.imageshack.us/my.php?imag ... 133ua5.jpg
Oto druga: http://img527.imageshack.us/my.php?imag ... 132hs9.jpg
Jest pare odskoków bo chwyt dzisiaj niepewny miałem z powodu pracy jaką wykonywałem ale nie będe sie tłumaczył. Przepraszam za słabą jakość zdjeć.

[ Dodano: 2008-10-01, 21:26 ]
Co do drugiej tarczy to padło tam 7 strzałów. Ciągle trenuje..")
KRAL A01+PP 3x12x42
Awatar użytkownika
cruenzo

Post autor: cruenzo »

Witajcie
To mój pierwszy post na forumie, więc na początku się przedstawię. Na imię mam Michał i mieszkam w mieście wielkiego korka...warszawie.
Dokopałem się do tego wątku, gdyż chcę sobie kupić karabinek GAMO CFX, a czytam sobie o tym kralu(airmasterze) i widzę że jest on sporo tańszy od oryginalnego Gamonia.
I teraz tak....czy dla osoby takiej jak ja, czyli nie mającej obeznania z bebechami karabinka i nie chcącej za bardzo się babrać coby niczego nie popsuć warto kupić tego Airmastea czy lepiej dozbierać i kupić gamo CFX?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdroofka
Michał vel cruenzo
===
GAMO CFX + GAMO 3-9x40WR - jeszcze nie ochrzczony
w planach:
- Walther CP-99 i/lub Crosman 357
Awatar użytkownika
daidu

Zdecydowanie dozbierać do gamonia. Chyba, że jesteś w gorącej wodzie kąpany i nie lubicz czekac to wtedy kral.
KRAL A01+PP 3x12x42
Awatar użytkownika
blef16

Kral czy GAMO?

Jasne że GAMOŃ! Tak czy inaczej będziesz się babrał z bebechami GAMO CFX. To Cię i tak nie ominie , obojętnie czy to GAMO, czy KRAL. Wszystkie trzeba przesmarować po krótkim strzelaniu. Ja np. gdybym miał coś zepsuć to wybrał bym tańszy egzemplarz. ;)
blef16
Monsu

Post autor: Monsu »

Witam Wszystkich,
to mój pierwszy posta na tym forum.

Ja również zamierzam niebawem kupić Air Mastera 300 lub Krala 02 z tym że nie zdecydowałem na chwilą obecną, czy będzie on w łożu drewnianym czy z czarnego polimeru. Wielokrotni w tym wątku poruszano temat dociążenia kolby w polimerze, a jak to się ma do drewnianej kolby? Ma ktoś takowego Air Mastera lub Krala? Czy drewno jest lepiej wyważone?

@Blef16 - proponujesz GAMO, mimo iż następnie dodajesz, że i tak będzie "babrał się z bebechami". Jaki sens ma w związku tym kupno droższego GAMO od Krala? W moim mniemaniu raczej sensu nie ma. Ponadto, w wielu wcześniejszych wypowiedziach pojawiały się informacje, iż Kral (Air Master) ma trochę lepiej zrobione "bebechy" od GAMO.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam
Marcin
KWP

Post autor: KWP »

Nie sądziłem, że kiedyś to napiszę, ale nie kupuj AirMastera. Ja mam właśnie model z dolnym naciągiem, który odmówił posłuszeństwa (puścił zaczep tłoka). Ja wiem, że dla wielu dłubanie się w sprzęcie to wielka radocha, lecz ja nie mam na to czasu. Znajduję czas na strzelanie raz w tygodniu, a teraz zamiast strzelać, będę się babrał z systemem. Jak tylko wróci z naprawy gwarancyjnej. Jak chcesz posmakować celnego strzelania, bez kopania, skręcania karabinka, awarii i innych nie będących strzelaniem rzeczy, kup solidną firmową wiatrówkę. Pozbieraj przez zimę, weź kredyt, pożycz. Nie rób tego co ja błędu. Nie napalaj się. Na koniec dodam, że duża ilość użytkowników tegoż karabinka skarży się na tę właśnie usterkę. Wygląda mi to na wadę fabryczną.
Pozdrawiam
KWP
Awatar użytkownika
blef16

GAMO czy KRAL

Widocznie nie zrozumiałeś mnie do końca. GAMO proponuje z oczywistych racji. To oryginał chyba całkiem dobrej firmy. A jeśli chodzi Ci o wyrazy wyrwane z kontekstu, o tych bebechach. To tak czy inaczej czy kupisz KRAL-a, czy za kilka patoli jakiegoś dobrego sprężynowca. Musisz go przestrzelić, eliminując fabryczny olej, a następnie rozłożyć i przesmarować części odpowiednimi smarami, żeby zapobiedz szybkiemu się zużyciu elementów. Być może że KRAL jest wykonany z lepszej stali. Tego nie wiem? Tu bardziej rozchodzi się o celność, ustawianie miękkości spustu, elementy celownicze. Tu KRAL odstaje od GAMO CFX. Ma nie dokładnie wykonane przyrządy celownicze, co uniemożliwia celne strzelanie z otwartych na większych odległościach. Dlatego większość użytkowników ma optykę i z nią strzela, co umożliwia KRAL-owi dosyć celne strzelanie. GAMO to GAMO i już!!! Cena mówi sama za siebie.

[ Dodano: 2008-10-04, 22:09 ]
Współczuję Tobie KWP, że trafił Ci się taki egzemplarz z feralnej serii. Mi się na szczęście udało. Nie zawiódł mnie jeszcze, ani raz. Zobaczysz że jak przyjdzie z naprawy to będzie ok. W ostateczności dostaniesz nowy, mam nadzieję że już z dobrej serii. Widocznie w zakładach tureckich KRAL-a nie mają odpowiedniej kontroli jakości i części np. spustu które miały iść do śmieci z powodu braku odpowiednich wymiarów, wsadzili do sprzętu co z powodowało go ułomnym. Trzeba trafić na taką serię gdzie większa część będzie wymiarowa jak na rysunku technicznym, zakładając że rysunek jest dobrze wykonany. W dzisiejszych czasach całą technologię produkcji z symulacją naprężeń włącznie, mają pod kontrolą komputery, ale dotyczy to szczególnie chyba renomowanych firm. Z wiadomych przyczyn. Kapitał i co za tym idzie najlepszy sprzęt i materiał. Dlatego dobrze radzisz że raczej lepiej dozbierać i kupić coś z dobrej stajni, niż zakładać za którym razem dotrze do mnie prawidłowo wykonany KRAL A02? Niestety ale takie rzeczy dzieją się też jak wiadomo i w renomowanych firmach i w każdej branży, ale rzadziej. KRAL to podobno też dobra firma broni palnej. Może dopiero startują w pneumatykach i dlatego jest tyle wadliwych serii? Będzie dobrze! Pozdrawiam!
blef16
Awatar użytkownika
daidu

U mnie kral sprawuję się badzo dobrze. Nie miałem z nim nigdy problemu, no może jeden raz ale wsadziłem zbyt długa spręzynę i kiepsko się to skończyło. Kral to tureckie gamo, bez regulacji spustu, z kiepskimi przyradzami tru-glo. Osobiście nie żałuję tego zakupu, gdyż trafił mi się świetny egzemplarz i powiem szczerze, że nigdy bym nie pomyślał, ze wiatrówka za 300 zl może być tak celna, nawet na exportowej spręzynie. Przymierzałem się swojego czasu do gamo ale mam teraz nową miłość urzekł mnie nowy hatsan pcp i jego właśnie chce zakupić, tylko musze zacisnąć pasa:) Pozdrawiam
KRAL A01+PP 3x12x42