Kral A02 (Air Master 300)
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Niektórzy to kupują:
http://www.allegro.pl/item411704347_kra ... _30cm.html
Tyle, że po założeniu takiej sprężyny raczej na pewno przekroczy limit 17J. Wtedy musisz zarejestrować bo to już będzie broń pneumatyczna. Nie warto...
Za pomocą tej sprężyny na pewno nie wyciszysz karabinka. Wręcz przeciwnie, kop wzrośnie...
http://www.allegro.pl/item411704347_kra ... _30cm.html
Tyle, że po założeniu takiej sprężyny raczej na pewno przekroczy limit 17J. Wtedy musisz zarejestrować bo to już będzie broń pneumatyczna. Nie warto...
Za pomocą tej sprężyny na pewno nie wyciszysz karabinka. Wręcz przeciwnie, kop wzrośnie...
-
Dzięki, właśnie o to mi chodzi, żeby była jak najcichsza i celna. Jak zachoruję na dziurawienie szpadli, to kupię hatsana i założę sprężynę od zawieszenia w hummerze
Teraz tak brzęczy, że sąsiedzi z działki obok mówią, że im dziecko budzę. Mają rację, więc chowam plujkę do pokrowca i otwieram piwko.
Pozdrawiam
KWP

Pozdrawiam
KWP
-
sprężyna
Witam! Właśnie szukałem tej hatsanowskiej sprężyny. Dzięki za link! Zadałem gostkowi pytanie o średnicę wewnętrzną tej sprężyny i ilość zwojów. Niestety na razie czekam na maila. Max.liczba zwojów która zmieści się w tłoku o gr.drutu 3,55mm, to 36 zwojów. Zostanie jakieś 2mm. z groszem wolnego miejsca. Ta o długości 30,5 cm, ma chyba 35 zwojów jak się nie mylę. Byłaby w sam raz. Pozdro! 

blef16
-
-
Jeśli kogoś interesują wymiary sprężyny z linku to:
"długośćok. 30 cm.
drut 3,55 mm
zwoi 41
szer. zwn21 mm."
Ja się zastanawiam jak prawidłowo dobrać średnicę zewnętrzną sprężyny do średnicy wewnętrznej tłoka? Ile tam prawidłowo luzu trzeba pozostawić? Śr. wewn, tłoka to 21,7 mm a ta sprężyna ma 21 mm, czy nie będzie za ciasno podczas napinania?
Ona jest akurat za długa do tłoka, nie załapie zaczep.
41x3,55=145,55
"długośćok. 30 cm.
drut 3,55 mm
zwoi 41
szer. zwn21 mm."
Ja się zastanawiam jak prawidłowo dobrać średnicę zewnętrzną sprężyny do średnicy wewnętrznej tłoka? Ile tam prawidłowo luzu trzeba pozostawić? Śr. wewn, tłoka to 21,7 mm a ta sprężyna ma 21 mm, czy nie będzie za ciasno podczas napinania?
Ona jest akurat za długa do tłoka, nie załapie zaczep.
41x3,55=145,55
-
sprężyna
Jeśli piszesz że ma 41 zwojów o tak małej długości 30cm, to jest do kitu. Ona na wyobraźnię ma małe odległości pomiędzy zwojami i będzie przez to słabsza, bo od nowości jest klapnięta. Przy takiej liczbie zwojów musiałaby mieć z 40 cm długości co najmniej. Facet na ALEGRO robi na wymiar. Podałem mu średnicę prowadnicy i już chciał robić 36 zwojową sprężynę. Niemiecki drut, mówił. Cena 39 zł. Ale zrezygnowałem na razie, bo nie dowierzam w ich wytrzymałość. Wolałbym markową do hatsana 55 z przed 2004. Tu masz link http://www.allegro.pl/item407190549__24 ... 5_135.html 36 zwojów wejdzie i ponad 2mm luzu zostanie. Jak będzie z dobrej stali to tak szybko nie siądzie, chyba? Tam u faceta jest błąd na stronie. Podaje że ma dł.38cm, ale ma 30cm. Myślę że właściwy wymiar to 30,5cm(35 zwojów). Albo może zrobić 36 zwojów i proporcjonalnie dłuższą np. na 32 cm. Ja chyba spróbuję, jak nie znajdę gdzieś OTEVY o zbliżonych wymiarach.Pozdro!
[ Dodano: 2008-08-08, 18:08 ]
Nie wiem jaka powinna być odległość między zwojami a ścianą tłoka, ale myślę że niewielka. Ja do chińskiej wsadziłem sprężynę z 0,5 mm. luzem między ścianą tłoka i na razie jest wszystko w porządku.

[ Dodano: 2008-08-08, 18:08 ]
Nie wiem jaka powinna być odległość między zwojami a ścianą tłoka, ale myślę że niewielka. Ja do chińskiej wsadziłem sprężynę z 0,5 mm. luzem między ścianą tłoka i na razie jest wszystko w porządku.
blef16
-
-
- -#Złoty Dobromir
-
Witam wszem i wobec. Mam sobie krala łamańca. Zrobiłem taki amatorski tunig, mianowicie zalozylem do niego sprezynke o dlugosci 30 cm, z drutu 3,55 o 41 zwojach. Na koniec sprezyny korek ertalitowy. Napiecie sprezyny bylo bardzo duze wiec wymagalo ode mnie duzej sily przy zamontowaniu jej na swoim miejscu. Po wystrzeleniu paczki srutu rozebralem jeszcze raz karabinek z ciekawosci jak wyglada nowa sprezyna. Z 30 cm zrobilo sie 27,5 czyli tyle co ma miala poprzednia sprezyna a 4 pierwsze zwoje od strony prowadnicy ulegly jakby lekkiemu skreceniu i wyboczeniu. A teraz kilka pytan. Czy to normalna kolej rzeczy, ze spezyna produkcji czeskiej tak szybko klapnela? Co moglo spowodowac jej wyboczenie? Czy wiele energi stracilem? I na koniec jaka sprezyna jest lepsza: krótsza z wieksza iloscia zwoi czy dluzsza z mniejsza lub taka sama? Pozdrawiam i wielki szacunek dla tych ktorzy doczytaja to od konca:)
KRAL A01+PP 3x12x42
-
- -#Złoty Dobromir
Skręcenie sprężyny mogła spowodować mała ilość miejsca, bo przecież przy naciąganiu gdzieś te zwoje muszą się upchać, a że nie mogły więc się wyboczyła. Normalne jest to że musiała klapnąć, wszystkie klapią nawet te osławione nie wiem dlaczego otewy. Czy dużo straciła? na pewno kilka Jouli, ale tego na oko nikt Ci nie powie. Pytasz która sprężyna lepsza, na to nie ma recepty sam musisz do tego dojść. Moim zdaniem to taka sprężyna jest dobra która nie powoduje zbyt dużego odrzutu, i przy tym ma odpowiednią energię.
guntuning.com
-
Jeśli już jesteś takim fanatykiem śmocy, to zastosuj sprężynę o tej samej długości, mniejszej liczbie zwojów i grubszym drucie. Tylko zwróć uwagę, że im większa energia, tym większy kop i mniejsza celność...ale coś za coś
pozdrawiam, Cezar

pozdrawiam, Cezar
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...
żyj , a nie istniej
PS+GS
żyj , a nie istniej
PS+GS
-
Zapomniałem dodać, że nie zalezy mi na niewiadomo jakiej mocy. Poprostu experymentuje z karabinkiem, chciałbym dojsc do optymalnej mocy zachowujac przyzwoita powtarzalnosc. Co jest wlasciwie kluczem do powtarzalnosci przy zwiekszaniu mocy? Przeciez sa extra silne sprezynowki ktore dorownuja powtarzalnoscia karabinkom PCP. A teraz z innej beczki, te podkładki lozyskujace miedzy prowadnice a sprezyne, to z czego mozna zrobic?
P.S bardzo fajnie na tym waszym forum, dziekuje za wszystkie odpowiedzi
P.S bardzo fajnie na tym waszym forum, dziekuje za wszystkie odpowiedzi
KRAL A01+PP 3x12x42
-
-
- Ściepnik
Jeśli masz jeszcze oryginalną sprężynę, to wróć do niej, tylko wyjmij dociążnik tłoka (powinien takowy być, bo poza sposobem naciągania A01 nie powinien się różnić od A02, ale mogę się mylkić, bo rozbierałem tylko A02).
Po zmontowaniu powyższego zestawu porównaj swoje wrażenia.
Kilkanaście postów wyżej jest opis takiego eksperymentu, z podana mocą około 12,5 J i wstawionymi tarczami.
Resztę wniosków wyciągnij sam, co lepiej jak rozwala ramie, czy jak trafiasz tam gdzie chcesz.
Co do silnych wiatrówek dorównujących powtarzalnością PCP, to owszem są, ale to inny sposób wykonania (myśl techniczna), inne reżimy jakościowe i co za tym idzie inna cena gotowego karabinka.
Po zmontowaniu powyższego zestawu porównaj swoje wrażenia.
Kilkanaście postów wyżej jest opis takiego eksperymentu, z podana mocą około 12,5 J i wstawionymi tarczami.
Resztę wniosków wyciągnij sam, co lepiej jak rozwala ramie, czy jak trafiasz tam gdzie chcesz.
Co do silnych wiatrówek dorównujących powtarzalnością PCP, to owszem są, ale to inny sposób wykonania (myśl techniczna), inne reżimy jakościowe i co za tym idzie inna cena gotowego karabinka.
Uczę się strzelać od nowa

-
No i stało się. Zostałem zmuszony rozebrac karabinek bo nie chciał zalapac przy naciaganiu. Korek ertalitowy kktory nalozylem na koncu sprezyny rozgniotl się<wow> nie mam pojecia jak to mozliwe, sprezyna wyoboczyla sie a na dodatek z zespolu spustu posypalo sie pare wiekszych opilkow metalu:( Wku..... się okrutnie, sprezyny wywalilem od razu do smieci ale z zalozeniem starej zaczekam do jutra. Pisaliscie Panowie, ze podkladki zaklada sie po obu stronach sprezyny. Podkladki od strony prowadnicy musza miec taka sama srednice jak pierscien prowadnicy? A te od dystalnej strony srednice tloka? Musza ciasno wchodzic to tloka? Gdzie szukac teflonu albo ertalitu? A co do dociaznika to nie miałem takowego od poczatku. Nic tylko sie załamac:(...
KRAL A01+PP 3x12x42