" Polski " Kałasz

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

" Polski " Kałasz

Post autor: Filo »

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
" Zagrzaliśmy " się z Gebim do karabinka , który wyglądał na jakiś dawny zaczątek polskiej produkcji , sygnowanej marką Strzelec . Gebi " zapalił się " pierwszy , a karabinek trafił do mnie dla oceny , przeglądu i smarowania . Szybko okazało się , że to kolejna chińska wariacja na temat , przypominająca chińską odmianę Kałasznikowa . System z centralnym zaczepem tłoka typu Slavia i zębatkową listwą zabezpieczającą tłok przed przypadkowym " odstrzeleniem " podczas naciągania . Materiały twarde , hartowane , ale jakość wykonania zupełnie różna w różnych miejscach . Świetna muszka regulowana w pionie i poziomie mogąca śmiało pochodzić z oryginału . Znakomicie działający zatrzask składanej kolby . Zupełnie nie do przyjęcia jakość szczerbiny , dającej się trwale przestawiać w lewo i prawo . Chińskim konstruktorom coś się pomerdało , albo adoptowane elementy do siebie nie pasowały , toteż mimo regulacji muszki i najniższego położenia szczerbiny karabinek ciągle strzelał zbyt wysoko . Chińczycy częściowo zaradzili problemowi ---- zginając lufę w dół !!!! . Po usunięciu ewidentnych wad , smarowaniu , a przede wszystkim unieruchomieniu szczerbiny , ja , ślepy okularnik , z otwartych przyrządów na 15 - 20 m ( powiedzmy 17,5 ) , uzyskałem zadziwiające ( mnie !!! ) rezultaty widoczne na zdjęciach . Poprzedni użytkownik zakupił tłumik na allegro i usiłował go zaadoptować przy pomocy gwintownicy do rur hydraulicznych . Na szczęście , po obejrzeniu rezultatu , nie próbował sprawdzić tłumienia , bo tłumik okazał się cały . Przekazany mi przez Gebiego , w " wieczyste użytkowanie " do momentu gdy znajdzie większą ścianę na swoje zbiory , wisi karabinek na honorowym miejscu wśród innych chinek , wcale nie rzadko zdejmowany dla utylizacji nadmiaru puszek .
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Filo pisze:wyglądał na jakiś dawny zaczątek polskiej produkcji , sygnowanej marką Strzelec .
... to jakaś nowa wielobranżowa firma , bo optykę też sygnowali ... :lol:

Obrazek

... tu celownik optyczny Strzelec 3-12x56 ... :mrgreen:

Jak będę chciał , czy tez ktokolwiek by chciał , to Chińczycy zrobią mi nadruk na swoich wyrobach np . SS super Sniper Urban Hiszpan Magnum ... :mrgreen:

Natomiast jest wiele tych karabinków w użytkowaniu . Niestety nie powalają jakością wykonania , a także doprowadzanie ich do używalności , to właśnie tylko we własnym , hobbystycznym zakresie . Nikt nie wie jaka lufa się trafi oraz z jakiej partii stali zostały wykonane elementy . Generalnie warto kupić dla samej kolby , bo faktycznie jest solidna .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Gajowy

Post autor: Gajowy »

Hiszpan63 pisze: Chińczycy zrobią mi nadruk na swoich wyrobach np . SS super Sniper Urban Hiszpan Magnum ... .
Przemku!
Zapomniałeś dodać: DESANT

SS super Sniper Urban Hiszpan Magnum Desant brzmi bardziej profesjonalnie:)
Bez Desantu bym nie kupił ;););) :D
"Myślenie nie jest trudne, trzeba się tylko do niego przyzwyczaić!"
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Gajowy pisze:Bez Desantu bym nie kupił ;) ;);) :D
... słusznie ;)
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Cortez

Post autor: Cortez »

Gajowy pisze:...Bez Desantu bym nie kupił...
...wystarczy samo SS 10x42 ....i byś kupił... :P Wiem coś o tym. ;)
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42