Walther CP2 napełnianie kartusza i dobór srutu

Wszystko co dotyczy wiatrówek CO2

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Bystry

Walther CP2 napełnianie kartusza i dobór srutu

Post autor: Bystry »

Cześć.
Koledzy sprawa przedstawia się następująco.
Niebawem będę posiadaczem Walthera CP2 na kartusze.
Chciałbym już teraz kupić do niego butle z CO2 i śrut aby korzystać od razu jak przyjdzie.
Jaką butle mam kupić?
Nada się na przykład taka
https://damtry.pl/pl/p/Butla-CO2-pelna- ... KLdvGUzTdA
?
Jeśli chodzi o śrut to o średnicy 4,48 czy 4,52 lub coś między nimi?
HN czy kupić na przykład RWS R10 dla pewności a potem próbować z tańszymi?
Awatar użytkownika
Yurko

Re: Walther CP2 napełnianie kartusza i dobór srutu

Post autor: Yurko »

Cześ!

Jeśli chodzi o wielkość butli to zależy jak chcesz ją wykorzystywać i jakie masz możliwości napełniania. Jeśli nie będziesz miał problemów z napełnianiem i częste napełnianie małej butli nie będzie generować dodatkowych kosztów to taka mała butelka będzie wygodniejsza. Ale jeśli do "źródełka" jest daleko a miejsce do strzelania blisko wtedy lepiej mieć coś sporo większego. Ale muszę przyznać, że z CO2 miałem mało do czynienie i opieram się trochę na doświadczeniach z butlami na powietrze. Myślę, że jest podobnie, ale coś mi może umykać... ;)

Co do śrutu to rozumiem, że pomysł z dziwnymi kalibrami bierze się z takich karteczek:

Obrazek

które Walther dodaje do pistoletów. Ja bym się tym za bardzo nie sugerował. Możesz śmiało kupić nominalny Econ, co będzie najtaniej. W większości sensownych sklepów poniżej 20zł https://kolba.pl/product/7998,srut-diab ... mm-500-szt

Albo jak ma być na bogato (prawie 3x drożej) to niezły jest JSB Match Light https://kolba.pl/product/61114,srut-dia ... 5-g-7-33-g JSB jest miękki więc nawet nieco większy kaliber przechodzi przez lufę lżej. Z JSB można trochę zaoszczędzić kupując zaniast Match Shak albo Target, ale są one gorzej lub wcale nie sortowane i jest mniejszy wybór. Moim zdaniem ważniejszy jest tu dobór ciężaru niż "kalibru". Przynajmniej jeśli chodzi o JSB. Ja staram się kupować jak najlżejszy tzn 0,47 lub 0,50g. Z 0,52 też się oczywiście da postrzelać, ale tego unikam.

Gdybyś jednak miał inne zdanie, to wielu ludzi chwali sobie tani HN Sport (0,53) https://srut.pl/pl/45-mm/30-haendlernat ... 02361.html
ale do pistoletów lepszy jest H&N Finale Match Light (0,51) https://srut.pl/pl/45-mm/1091-srut-hn-f ... 19260.html Który niestety tani już nie jest i jak widać po tym linku, ciężko go kupić.

Co do śrutów RWS to osobny temat.
Bystry

Dziękuję za odpowiedź.
Zacznę więc od śrutu w średniej cenie, lekkiego i średnicy 4,5mm.

Co do butli i napełniania zastanawia mnie jak się to odbywa.
Przy pcp się pompuje do właściwego ciśnienia w kartuszu.
Tu w CO2 jak to wygląda?
Przykręca się kartusz do butli, odkręca zawór, czeka aż się przeleje (bo ciekły), jak się przeleje to zakręcamy zawór, odkręcam kartusz i gotowe?

Wygląda tak banalnie że się zastanawiam jaka jest przewaga wiatrówki na pcp od CO2.
Awatar użytkownika
Yurko

Co do tego przelewania, to pewne rzeczy zgaduję. Nie jestem pewny jak kontroluje się kiedy skończyć. Bo ważne jest że nie wolno zalewać butli pod sam korek. Teoretycznie kartusz do pistoletu mógłby mieć jakieś zabezpieczenie by z nim nie zrobić podobnie. Ale ja tego nie wiem. :nieznaju: Będziesz musiał poczekać na odpowiedź kogoś lepiej zorientowanego.

Co do przewagi PCP to przede wszystkim uzupełnianie sprężonego powietrza, mimo wyższego ciśnienia jest prostsze. A druga sprawa to pistolet na PCP ma mniejszą wrażliwość na zmiany temperatury oraz możliwość pracy przy wyższym ciśnieniu co przekłada się bezpośrednio na większą prędkość pocisku. I można to sobie regulować - co wcale nie musi być opcją udostępnianą przez fabrykę... ;)
Awatar użytkownika
mc_iek
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: mc_iek »

Przede wszystkim, ciśnienie CO2 zmienia się w zależności od temperatury. Zaletą jest to, że dopóki masz w zbiorniku choć trochę płynnego gazu, przy typowym, tarczowym strzelaniu ciśnienie, a więc i powtarzalność parametrów będzie powtarzalne. Jednak zimą, na mrozie nie postrzelasz zbyt ambitnie. PCP bez reduktora ciśnienia będzie mniej powtarzalne, ale warunki otoczenia nie mają wpływu na wydajność.
Gdy patrzę na niektórych ludzi stworzonych na obraz i podobieństwo boże, to cieszę się, że moimi praprzodkami były małpy...
Bystry

Będę strzelał w domu, zawsze ta sama temperatura (no może +-1 stopień ale to chyba różnicy nie robi).
Bardziej mnie interesuje samo napełnianie kartusza.
Gdzieś widziałem, że po napełnieniu się go waży.
Skąd jednak wiadomo, kiedy zakręcić zawór?
Słychać że przelewa się z butli do kartusza a gdy przestanie to znaczy że pełny?
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Ślubek »

Bystry pisze: 2026-05-03, 20:24 Co do butli i napełniania zastanawia mnie jak się to odbywa.
Przy pcp się pompuje do właściwego ciśnienia w kartuszu.
Tu w CO2 jak to wygląda?
Przykręca się kartusz do butli, odkręca zawór, czeka aż się przeleje (bo ciekły), jak się przeleje to zakręcamy zawór, odkręcam kartusz i gotowe?
Dokładnie tak. Przed napełnieniem kartusza wypuść z niego resztki gazu i wstaw na chwilę do zamrażarki/zamrażalnika w lodówce - ciężko będzie go napełnić, jeśli nie będzie zmrożony.
Zważ pełną butlę, żeby wiedzieć ile CO2 zużyłeś.

Nie wiem, czy butla z odnośnika w Twoim pierwszym wpisie ma syfon (rurkę sięgającą dna) - przelewasz płyn, nie może to być butla pobierająca pędnik ze swej górnej części. Nie wiem również, czy nie taniej kupić butlę pustą i ją napełnić w punkcie sprzedaży gazów technicznych - ta w odnośniku ma CO2 spożywczy, a ten jest droższy. Punkt sprzedaży gazów technicznych w okolicy i tak będziesz musiał znaleźć. :mrgreen:
Wygląda tak banalnie że się zastanawiam jaka jest przewaga wiatrówki na pcp od CO2.
Wyższe ciśnienie robocze. CO2 to 50-60 bar, w PCP jest to 200-300 bar. A to oznacza dwie rzeczy - możliwość uzyskania wyższych prędkości wylotowych śrutu, oraz większą gęstość zgromadzonej w kartuszu energii (więcej strzałów z tej samej wielkości kartusza). Zaletami CO2 jest bezpieczniejsza obsługa (niższe ciśnienie) i niezależność od temperatury zewnętrznej. Wyczynowo nie strzela się jednak na mrozie, więc nie ma to aż takiego znaczenia.

PS. Śrut weź najtańszy - i tak przez pewien czas będzie lepszy od początkującego strzelca. H&N Econ w zupełności wystarczy, kupowanie drogiego śrutu (np. RWS) zanim nie osiągniesz wyników na poziomie 90/100 nie ma ekonomicznego sensu. Ja np. strzelam z H&N Sport - pistolet wkręcony w imadło robi nim (serią 10 strzałów) dziurkę niewiele większą od kalibru. Strzały 7-8 to wina mojej słabej techniki. :^)

PS2. Wyczynowo strzela się ze śrutu z płaskim łbem (tzw. wadcutter) - lepiej wycina dziurki w tarczy. Warto zainwestować w tarcze z dobrego papieru (np. Kruger). No i musisz mieć śrutochwyt, żeby drobinki śrutu nie latały po całym pomieszczeniu.
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Bystry

Ślubek pisze: 2026-05-05, 14:31
Nie wiem, czy butla z odnośnika w Twoim pierwszym wpisie ma syfon (rurkę sięgającą dna) - przelewasz płyn, nie może to być butla pobierająca pędnik ze swej górnej części. Nie wiem również, czy nie taniej kupić butlę pustą i ją napełnić w punkcie sprzedaży gazów technicznych - ta w odnośniku ma CO2 spożywczy, a ten jest droższy. Punkt sprzedaży gazów technicznych w okolicy i tak będziesz musiał znaleźć. :mrgreen:
Punkt z gazami technicznymi znalazłem.
Kwestia tylko zakupu butli takiej aby była dobra.
Chciałbym możliwie małą aby była lekka i poręczna.
Myślę że max 3kg.
Czy nie muszę być bez syfonu i obrócić ja do góry nogami podczas napełniania kartusza?
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator
Kontakt:

Bystry pisze: 2026-05-05, 15:19 Czy nie muszę być bez syfonu i obrócić ja do góry nogami podczas napełniania kartusza?
Bez syfonu to jedną ręką będziesz trzymał butlę odwróconą do góry nogami, drugą - kartusz, trzecią - odkręcał zawór... :mrgreen:

W sumie - da się, ale skoro można wybrać butlę z syfonem? *)

PS. Skoro planujesz strzelać tylko w domu, to może lepiej kupić większą butlę, a zakup 2l zostawić sobie na później, gdy zaczniesz jeździć na zawody?

*) doczytałem, że w opisie tej butli jest napisane "butla bez syfonu"
Bystry

Okazało się, że ten adapter oryginalny walthera to można sobie wkręcić...
Potrzebne coś takiego
https://serwiswiatrowy.pl/pl/p/Koncowka ... CPM-1/1687
lecz trzeba czekać aż wyprodukują bo teraz nie mają.
Jakieś pomysły poza adapterem na naboje 12g?
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator
Kontakt:

Bystry pisze: 2026-05-11, 11:50 Okazało się, że ten adapter oryginalny walthera to można sobie wkręcić...
Potrzebne coś takiego
https://serwiswiatrowy.pl/pl/p/Koncowka ... CPM-1/1687
lecz trzeba czekać aż wyprodukują bo teraz nie mają.
Jakieś pomysły poza adapterem na naboje 12g?
To nie jest rocket science, tylko kawałek mosiądzu z dwoma gwintami. Ogarnięty tokarz powinien dać sobie radę.
Kol. @Yurko ma, zdaje się, tokarkę. :^)

Można również pójść na lokalną strzelnicę pneumatyczną i tam się doładować. Nie napisałeś, skąd jesteś, ale jeśli z Warszawy lub okolic, zajrzyj na Ursynów, na Strzelnicę Chrobry.
Bystry

Olsztyn.
Tu nic nie ma i oczywiście dzwoniłem i pytałem na jedyna strzelnicę pneumatyczną.
Poszukam więc na fixly jakiegoś tokarza.
Bystry

Sytuacja wygląda następująco.
Poczytałem, poszukałem, popytałem (także na forach) i wiatrówka CO2 nie ma przede mną tajemnic.
Szukałem rozwiązania z małą butla i oto udało się znaleźć.
207572a53361b.jpg
Da się taniej ale według moich obliczeń butla taka wystarczy na grubo ponad 3000 strzałów a koszt nabicia 20zl. Wygodnie, szybko i blisko.
Co do nabijania samego kartusza to wystarczy trzymać go w lodówce, gdy jest w zamrazarniku nabija się za dużo.
W kwestii przewagi pcp nad CO2 ze względu na prędkość to gdzieś info znalazłem, że powinno być około 150m/s i moja wiatrówka tyle ma. W razie czego jest regulacja i można przyspieszyć.
Jeśli chodzi o śrut to kupiłem kilka (czy tam kilkanaście) paczek różnego. Nie testowałem ale H&N Econ kupiłem kilka paczek, trzymając oburącz daje radę wycinać koniczynki. Gdy uda się tak z jednej ręki to będę myślał nad otwarciem paczki z lepszym śrutem.
Awatar użytkownika
Yurko

Nie rozumiem co robi ten oring... :nieznaju:

A butelka może być. 20zł to może nie jest najtaniej przeliczając na ilość pędnika, którą w ten sposób uzyskujesz ale i tak jest ponad 2x taniej niż u tych któzy mają pistolety na takie naboje:

Obrazek
Bystry

Yurko pisze: 2026-06-26, 14:02 Nie rozumiem co robi ten oring... :nieznaju:
Już tłumaczę.
Był problem z zakupem poliuretanowego oringa do kartusza (FKM strzelał przy zdejmowaniu z pistoletu), znalazłem dopiero na chińskim portalu.
Musiałem więc uzyc dodatkowego aby gaz nie uciekał bokiem.
Teraz już po wymianie oringu w kartuszu na poliuretanowy jest elegancko i ten widoczny na zdjęciu można było zdjąć.
ODPOWIEDZ