SHARP INNOVA 1210 Wood 5.5

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
forestkorsze
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: forestkorsze »

citmaster, Jeżeli pisze ,że przy pompowaniu powietrze leci mu do lufy,to znaczy ,że ma przejście ze zbiornika powietrza do lufy,inaczej mówiąc jest drożne . Rozbierałem wielokrotnie sharpa i jestem prawie pewien,że wsadził zbijak odwrotnie,albo źle złożył tuleję aluminiową ,która ogranicza ruch zbijaka ,aby nie wysuną się zbyt mocno.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
[scroll]# GAMO FALCON # SLAVIA 634#[/scroll]
Awatar użytkownika
citmaster

Post autor: citmaster »

Może być i tak, nie zaprzeczam :mrgreen:
At 44 BP .177 & Leoś 4,5-14x50 SF
http://www.youtube.com/watch?v=K1t4pGxYG0o
Darson

Post autor: Darson »

Witam

Na razie rozebrałem to co budzi moje podejrzenia i oto wnioski.

Tu na foto widać jak to jest u mnie poskładane. Dodam że do tulejki włożyłem ten pojedynczy gruby oring z allegrowego zestawu. Niemniej tak jak pisałem jest on grubszy niż było to sugerowane na 1 stronie tego tematu.

Obrazek

Kolejna sprawa to spust. Myślę że wszystko ok poskładałem.

Obrazek

Moje podejrzenie pada na zbijak w miejscu w którym wchodzi do zasobnika powietrza. O tu:
Obrazek

Chodzi o to, że w zasobniku wymieniłem oring na grubszy ale po tej zmianie zbijak nie wsuwa się już tak łatwo w zasobnik tylko trzeba użyć trochę siły, właśnie przez mniejszą średnicę wew. oringu.
Domyślam się że po otwarciu pompki zbijak nie chowa się z powrotem do zasobnika tylko pozostaje nieruchomo czyli położeniu "do strzału" (otwarty zasobnik).

Ale to tylko moje przypuszczenia
Sharp Innova 1210 + HW 100T
Awatar użytkownika
forestkorsze
Ściepnik
Ściepnik

Może też być banalna sprawa,czy kręciłeś śrubką do regulacji spustu,może za mocno wkręcona i zbijak się nie zapiera o blaszkę spustową.
Darson

forestkorsze pisze:Może też być banalna sprawa,czy kręciłeś śrubką do regulacji spustu,może za mocno wkręcona i zbijak się nie zapiera o blaszkę spustową.

nie kręciłem
Awatar użytkownika
citmaster

Sprawa na pewno jest banalna bo diabeł tkwi zawsze w szczegółach :mrgreen: Może być tak jak Marcin powiada, może być że oring za ciasny. Na pierwszym zdjęciu nie widać sprężynki stożkowej co naciska na tą podkładkę na trzpieniu - no chyba że nie miała pozować do zdjęcia :)

PS to te kostki są już aluminiowe czy stalowe ? :shock: pytam bo dawniej były mosiężne
Darson

Sprężynka jest ale nie na foto. A kostka jest aluminiowa. Na razie zmienię oring na fabryczny i będę dalej myślał :)
Awatar użytkownika
citmaster

Teraz to ja się sam zacytuje :shock: bo mi się coś przypomniało że już dawno temu ktoś miał podobny problem
citmaster pisze:Ja długo się borykałem z tym problemem, wg mnie jest to kwestia tej mosiężnej nakrętki na końcu cylindra, bo jeśli ona jest wkręcona za głęboko trzpień będzie oddalony za bardzo od blaszki i będzie puszczał (nie zblokuje go w odpowiednim momencie). Jeśli jest na płytko to postrzale "zawiesi" spust. (ble..ble..)
Darson

Witam

Zmieniłem oring na ten oryginalny, skręciłem wszystko i jest ok, tzn. działa. Prawdę mówiąc mimo, że budowa tej wiatrówki jest dość prosta to trzeba uważać na każdą pierdółkę.

citmaster, pisałeś mi o osiowości tego otworu między zasobnikiem, osłoną a lufą. Więc u mnie żadnych przesunięć nie da się z nim zrobić. A to z tego powodu że od spodu jest to przykręcane śrubą, którą w zasadzie się w wkręca w zasobnik bez możliwości jakieś regulacji.
Awatar użytkownika
citmaster

Każdy ma taką śrube :P no ale ja nie miałem tyle szczęścia co Ty. Ja po wkręceniu owej musiałem kombinować.. bo otworek zasobnika był na skraju otworu w cylindrze - ale na szczęście na wszystko jest sposób :mrgreen:

Fajnie że naprawiłeś - teraz możesz tuningować :lol:
Awatar użytkownika
AdamWawa

Post autor: AdamWawa »

Witam. Od niedawna jestem posiadaczem Sharpa 1210 i mam pewien problem ( chyba ), a mianowicie osłona lufy nie jest do niej przyklejona, czy może można to tak zostawić, czy czymś to skleić? Sama lufa jest sztywno sklejona z korpusem i do tego ma ósemkę, rusza się tylko sama osłona przy korpusie- skok ok. 1mm . Co ciekawe Sharp jest celny i strzelając na 25m przestrzeliny można przykryć 2zł. Jeśli powinienem osłonę skleić z lufą to najlepiej czym?
Darson

citmaster pisze:Każdy ma taką śrube :P no ale ja nie miałem tyle szczęścia co Ty. Ja po wkręceniu owej musiałem kombinować.. bo otworek zasobnika był na skraju otworu w cylindrze - ale na szczęście na wszystko jest sposób :mrgreen:

Fajnie że naprawiłeś - teraz możesz tuningować :lol:

Pompować to już mogę i po 6 razy :) Ale generalnie muszę przeanalizować budowę tej pukawki i pomyśleć co mogę w niej poprawić.

Z ciekawszych rzeczy to to, że kolega Indian dał folię termokurczliwą na zbijak a u mnie po prostu nie da się tego potem zmieścić w zasobniku bo otwór mimo, że nieco szerszy niż średnica zbijaka to jednak i tak zbyt ciasny na jakiekolwiek uszczelnienia poza tym malutkim oringiem jaki dałem na zbijak od strony zasobnika.

Inna rzecz to mocowanie lufy w korpusie. U mnie była ona wklejona na jakiś dziadowy klej.
Ale w samym korpusie są jakby dwie średnice, tzn. korpus zwęża się na ostatnich 4 cm lufy tak, że nie sposób tego niczym uszczelnić poza jakimś klejem. Tam gdzie korpus jest szerszy można dać folię termokurczliwą ale zostaje jeszcze ciut luzu i też trzeba to potraktować klejem.
Ja użyłem jakiegoś uniwersalnego kleju z castoramy (w postaci wkładu do pistoletu).
Nie muszę dodawać, że trzeba uważać żeby nie zakleić sobie wlotu powietrza do lufy :)

Aktualnie jestem w trakcie montażu lunety. Dodam, że robię to pierwszy raz a na lunetach nie znam się w ogóle więc też będzie sporo zabawy z ustawieniem tego i nauką posługiwania się :)
Ostatnio zmieniony 2011-05-14, 22:13 przez Darson, łącznie zmieniany 1 raz.
Darson

AdamWawa pisze:Witam. Od niedawna jestem posiadaczem Sharpa 1210 i mam pewien problem ( chyba ), a mianowicie osłona lufy nie jest do niej przyklejona, czy może można to tak zostawić, czy czymś to skleić? Sama lufa jest sztywno sklejona z korpusem i do tego ma ósemkę, rusza się tylko sama osłona przy korpusie- skok ok. 1mm . Co ciekawe Sharp jest celny i strzelając na 25m przestrzeliny można przykryć 2zł. Jeśli powinienem osłonę skleić z lufą to najlepiej czym?
U mnie osłona też nie była przyklejona w żaden sposób i po odkręceniu śrubki od spodu (ta do mocowania fabrycznej ósemki) osłona zaczęła się obracać.
Wg mnie nie ma to żadnego znaczenia o ile będziesz strzelał z lunety, z otwartych to chyba już gorzej.
Awatar użytkownika
citmaster

Klepiąca osłona może tylko drażnić strzelca, nic więcej :P

Są na to różne sposoby - Rurka termokurczliwa na lufe, miejscowo taśma teflonowa lub izolacja itp itd

Co do wklejania lufy to ja wklejałem na poxipol , a co :mrgreen:
Awatar użytkownika
forestkorsze
Ściepnik
Ściepnik

Za groma nie mogę sobie tego wyobrazić.Mam sharpa ,rozbierałem go wielokrotnie,osłona lufy zawsze była osobno ,nie była wklejana .Ósemka fabryczna wchodzi na tą osłonę ,a dolna część ósemki wchodzi do rury pompki ,jak i na jej brzegi ,a ta mała śrubka ,którą się przykręca przez ósemkę osłonę lufy zapobiega obracaniu się jej i tylko takie ma zadanie .Ósemkę usztywnia śruba przechodząca przez jej dolną część poprzez rurę pompki i dźwignię .
Skąd wam przyszło do głowy przyklejać osłonę??
Powtarzam,u NIKOGO fabrycznie osłona nie była przyklejona do lufy.