Wiatrówka , ładna i zgrabna Baikal MP-61

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

zbisz41

Post autor: zbisz41 »

No masz racje w 100%
Pies jak nie ma co robić to... a ja ...zacznę szaliki robić :lol:

Z innej beczki nie będę spanować po forum :
Zestaw wiatrówka z bocznym naciągiem + dobra optyka .
Chodzi o takie minimum ale minimum konieczne, czyli coś co będzie już w średniej klasie.
Czy możecie podać ta wiatrówka z tą optyka będzie ok i tyle to kosztuje?
I tu następny problem czy każdy sprzęt trzeba po fabryce poprawiać?
Awatar użytkownika
Cortez

Post autor: Cortez »

Boczny naciąg najtaniej - opinia:
http://www.airguns.budu.pl/showme2.php? ... bmk_bmk-30

Ale i tak trzeba poprawić - jak każdą sprężynę.

Optyka po najmniejszej linii oporu: PP, DOC i wyżej.... ;)
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

zbisz41 pisze:Zaczyna się kwestia w której szanowny Hiszpan63 mógłby pewnie najwięcej oświecić mnie , być może ku obopólnej korzyści ;)
Tuning ...wzmocnienie itp przy czym tuning mechaniczny nie optyczny .
Czy tę moją piękność warto deczko wzmocnić , dodać kopa?
Oczywiście przed zadaniem tego pytania trochę poczytałem i jak to zwykle bywa nie ma jednej odpowiedzi.
Ktoś zmienił , sprężynę i chwali sobie osiągi ,ktoś twierdzi że nie warto bo traci się celność, ktoś twierdzi że bajkal nie wytrzymuje wzmacniania i sypie się itd.
Idzie zima , długie wieczory , może by coś ulepszyć? Może by tak oddać fachowcowi?
Rzecz w tym , że w przypadku MP61 generalne poprawki właściwości karabinka idą w parze również z tuningiem optycznym .

Ten karabinek zajebiście celnie strzela już od 2,5 J . Dobrze dotarty system , prawidłowa korona lufy , dociążnik na lufę (tłumik , separator , dociążnik) , to wystarczy , żeby wyklepać na prawdę dobre wyniki lub też mieć niesamowitą frajdę ze strzelania do celów wszelakich na sporych dystansach . W systemie nie ma co specjalnie grzebać . Można dołożyć dociążnik na tłok (niewielki przyrost energii , ale zdecydowanie większy kopniak ) można dorobić prowadnicę sprężyny (byle nie za ciasna ) i osłonę przeciwsmarową do tłoka (byle cieniutka , bo mało miejsca ). Wszystko z umiarem , bo ten karabinek nie lubi ciasnoty i zaczyna nieprzyjemnie wierzgać .

Do tego odpowiedni , przesunięty montaż (można nie szaleć , są dostępne w niezłych pieniążkach ) Niezbyt długa/ciężka optyka (ja używam kolimatora na praktycznie fabrycznym :lol: :lol: Bajkale i spisuje się świetnie .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
zbisz41

No super dzięki za informacje , jednak faktycznie Bajkał pozostanie w wersji dziewiczej (mam go już poprawionego deczko) , myślę że dokupię kolimator i będzie ok.
Co do BMK30 to przeczytałem ten artykuł i jeszcze jeden i niestety nie wygląda to najlepiej .
Pisze tam o Dianach ale ceny koło 2000 PLN plus optyka 400 , dla mnie deczko nie do przejścia .
Cos jeszcze z bocznym naciągiem między Diana a BMK?
Awatar użytkownika
Cortez

BMK nie jest złe po dopieszczeniu przez fachowca. Cena ok. 750 zł - to 1/3 Diany. Ja wiem, co bym zrobił z takim "pudełkowcem" - ale koszty wzrosną o kilkaset zł. :idea:
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Wystarczy BMK-30, miałem dwukrotnie i bawiłem się dobrze. Trochę ciężka, mało kopie w związku z tym, dobrze działający naciąg i zabezpieczenia. No, i masz całą zimę na zrobienie łoża - kolorystyka, faktura, olejowanie...są u nas fachowcy, wystarczy na PW poprosić, ew. z "szukaj" skorzystać...i żeby trafić na krzywo osadzoną lufę, to pecha trza mieć.
zbisz41

Doczytałem ile i co i widzę różnicę , w innym tekście jest BMK zmasakrowany , nie ma rzeczy którą nie miałby do poprawki .
Zrobić z niego coś dobrego pewnie osiągnęlibyśmy cenę Diany.
Mam pistolet , mam karabinek i teraz zastanawiam się czy nie dorzucić coś już normalnego wiatrówkowego.
Na pewno nie kupie tego jutro ale ...zima minie wiosna przyjdzie, słoneczko błyśnie kto wie co do głowy strzeli :D
Z bajkała jestem bardzo zadowolony ,poćwiczę, pobawię się i być może przyjdzie ochota na coś więcej.
Mam sprecyzowane wymagania( za dużo powiedziane) :
-nie złom :mrgreen:
-boczny naciąg
Juz z tego co napisaliście i co znalazłem muszę się liczyć z tym ze nie jest to tanie, ale dobre musi kosztować .
Awatar użytkownika
Cortez

zbisz41 pisze:...dobre musi kosztować...
...bo musi... Jak podejmiesz decyzję - napisz PW. Dam namiar na świetny tuning w Wielkopolsce. :P
Awatar użytkownika
green_thunder

No, zawsze można pogadać ze sprzedającym, jak by się udało, to zrezygnować z optyki, może być wtedy taniej...

http://olx.pl/oferta/wiatrowka-bmk-30-C ... bqgQn.html

...pewnie długo nie powisi...
Awatar użytkownika
Cortez

Łłłooo... ;) Działaj.
zbisz41

Cortez pisze:Jak podejmiesz decyzję
Żeby cokolwiek podejmować ,to to coś musi istnieć :D
Ja na razie nie mam żadnej wiedzy , ten BMK jakoś mnie odrzuca. na dzień dobry podpadł i już się nie poprawi.
Coś innego nie widzę, 2000 to dla mnie za dużo, z zasady za dużo.
Może ktoś coś gdzieś zobaczy podpowie... nadzieja umiera ostatnia :mrgreen:
Awatar użytkownika
green_thunder

zbisz41 pisze: ten BMK jakoś mnie odrzuca
...jasne...
zbisz41

green_thunder pisze:...jasne...
http://www.airguns.pl/test-bmk-30
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

zbisz41 pisze:Mam pistolet , mam karabinek i teraz zastanawiam się czy nie dorzucić coś już normalnego wiatrówkowego. (...)
być może przyjdzie ochota na coś więcej.
To, że się nad tym zastanawiasz to całkiem normalny objaw. Nie ma "być może" - na pewno przyjdzie ochota na więcej. :^)
Problem w tym, aby przechodzić na "coś więcej" dopiero gdy się wyczerpie możliwości obecnie posiadanego sprzętu, tzn. gdy zaczniesz mieć wrażenie, że "8" w tarczy to nie Twoja wina, ale sprzętu.
Jeśli zaczniesz wcześniej, będziesz mieć kupę sprzętu, o którym będziesz myślał, że jest niecelny tylko dlatego, że nie miałeś czasu potrenować.
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
zbisz41

Ślubek pisze:dopiero gdy się wyczerpie możliwości obecnie posiadanego
To świetne słowa , muszę sobie zapisać i pisze to powaznie .
Perspektywa zakupu czegoś więcej jest płynna może to być nigdy a może i jutro.
Podoba mi się strzelanie , wiem ze na jakiś czas będzie to moje hobby , jak długo ....?
Tak już mam ze jak coś robię to staram się o tym dowiedzieć jak najwięcej aby robić to dobrze.
Jak zauważyłeś ochota na więcej jest w zasadzie nieunikniona i wole przygotować się na nią, teoretycznie i finansowo :mrgreen: