No tak,właściwie to ciężko było by ustawić kulke nie w ośi lufy nawet,tak myślę
Jak tylko znajdę odpowiednią kulkę i chwilę czasu biorę się za "koronację" chineczki
Ja to robiłem tak - (może komuś będzie łatwiej)
Na ziemi kulka na niej pasek papieru trzymany palcami od nóg, coby nie latał; na to lufa i jak jaskiniowcy ogień rozpalali tak ja koronę zrobiłem.
Dacie wiarę, właśnie niby bezpieczną metodą na kulkę spaprałem lufkę.
Wszystko przez to, że jednocześnie oglądałem wyczyny Segala i kręciłem nie w osi lufy.
I co teraz?
Czy da się to jeszcze poprawić we własnym zakresie robiąc dalej kulką tyle, że już naciskając prostopadle?
Oglądało się parę odcinków Pomysłowego Dobromira, Adama Słodowego, McGyver`a itp. więc w ruch poszedł frez stożkowy z zestawu do pazurków mojej żoneczki i dalej kulka z, aby wycentrować tę wklęsłość.
Po tym zabiegu pokazała się mała koronka, ale czy jest prostopadła do osi lufy tego nie wiem.
I na deser wykończę to jeszcze wodnym papierkiem 800-1000.
Pierwszy przy oryginalnej długości, metodą na kulkę.
Kulka o średnicy 8mm, wklejona na koniec kołeczka z drewna.
Papier od 150 do 1200, zamiast wody pasta polerska.
Drugi raz po pierwszej obcince, wiertło fi 10 i potem kilka z papierem.
Przy trzeciej obcince sama kulka i na to tłumik.
Za każdy razem płaszczyznę ciętą szlifowałem pilnikiem i sprawdzałem kątownikiem.
Uważam, że to podstawa sukcesu przy jakimkolwiek wykańczaniu korony.
Chodzi mi po łepetynie co by dokupić do mojej QB diopter z tunel muchą,najlepiej orginalny ten chinski od mod. ARcoś tam .U chamerykanów maja takie na sprzedaż,u nas coś nie widać.Wie ktoś jak se taki "fotoplastikon" załatwić albo ma może ktoś na zbyciu.
Indian, widziałem Twoje ogłoszenie celem kupna przyrządów dioptryjnych. Sprawdź jednak czy na pewno będą pasować. Na tej stronie znajduje się oferta sprzedaży ponoć oryginalnych, znaczy setowych; nie to jednak jest interesujące. Jest tam fota szyny, do której przymocowany jest sprzęt. Jest inna? Na stronie jest też zaznaczenie, że nie będą pasować do zwykłego QB.
Natomiast w Radexie jest diopter, za ciężką sumę, ale na jaskółkę z tyłu i na otoczkę lufy z przodu. Z tego co wiem (gdzieś to jest zresztą tu na forum), powinno to pasować do naszych pięknych wiatrówek.
edit: i chyba faktycznie tak jest, przynajmniej tak mi się wydaje po pobieżnej analizie fotek z tematu Goliarda.
No faktycznie po przejżeniu fotek może się nie nadać .Ten z radexu powinien się nadać,chociaż cena jest do przemyślenia i nie wiem czy warto.
Dodam żę nie chodzi mi o zrobienie z tej chinki jakiegoś super matha,moje umiejetności tarczowe są na takim samym poziomie co możliwości tego karabinka albo nawet i duużo mniejsze .Jednak chciałbym mieć poprostu taki sprzęt tak dla zasady,skoro mam karabinki z otwartymi,lunetą to i diopterek by sie przydał do kolekcji i popykania od czasu do czasu