Jeżyk z piwnicy - IŻ38
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
-
Nie będzie za miękki? żeby "ubity" nie "wyszedł" bocznymi otworami... Myślałem o dociążeniu takim jak w gamo hunter 440 - taki metalowy korek zamiast ertalitowego, no i trochę dłuższy - cięższy. Przy takim rozwiązaniu odpowiednio krótsza sprężyna - od slavi ma ok. 220-225 więc pozostaje parę centymetrów do zagospodarowania. 
Ps. Naszła mnie taka refleksja po oględzinach tłoka żeby zrobić mu rowek na pierścień ślizgowy...? Ma ktoś może takie doświadczenia ew. uwagi.

Ps. Naszła mnie taka refleksja po oględzinach tłoka żeby zrobić mu rowek na pierścień ślizgowy...? Ma ktoś może takie doświadczenia ew. uwagi.
-
Co wy z tymi sprężynami od Slavii...? Kup dedykowaną sprężynę do Iż-a, która jest z drutu 2,8 i odpowiednią uszczelkę. Ta od Slavi się nie nadaje...ninalken pisze:Nie będzie za miękki? żeby "ubity" nie "wyszedł" bocznymi otworami... Myślałem o dociążeniu takim jak w gamo hunter 440 - taki metalowy korek zamiast ertalitowego, no i trochę dłuższy - cięższy. Przy takim rozwiązaniu odpowiednio krótsza sprężyna - od slavi ma ok. 220-225 więc pozostaje parę centymetrów do zagospodarowania.
Jak nie wiesz gdzie kupić to masz PW.
Co do ciężarków w Iż-ach to jest różnie, raz jest prowadnica podwójna , raz pojedyncza a czasami nie ma wcale. Z ciężarkiem energia jest zawsze trochę wyższa i jak masz taką to ją zostaw i nie kombinuj.
-
IŻ38
Eres napisał: "Z ciężarkiem energia jest zawsze trochę wyższa i jak masz taką to ją zostaw i nie kombinuj.[/quote]"
Tak jak pisałem wcześniej mam pojedynczą prowadnicę od strony tłoka. Tylko, że ona ma za małą średnicę i moim zdaniem oprócz funkcji dociążenia tłoka nie spełnia roli prowadnicy... Tak jak pisałem chciałem dorobić prowadnicę ertalitową od strony spustu a w tłoku ewentualnie dać lub nie metalowy korek...
Jeszcze raz zapytam o pierścień ślizgowy na końcu tłoka?
Tak jak pisałem wcześniej mam pojedynczą prowadnicę od strony tłoka. Tylko, że ona ma za małą średnicę i moim zdaniem oprócz funkcji dociążenia tłoka nie spełnia roli prowadnicy... Tak jak pisałem chciałem dorobić prowadnicę ertalitową od strony spustu a w tłoku ewentualnie dać lub nie metalowy korek...
Jeszcze raz zapytam o pierścień ślizgowy na końcu tłoka?
-
- Ściepnik
Korzyść z pierścienia nie jest duża , ani pod względem stabilności energetycznej , ani redukcji hałasu . Teoretycznie nie występuje tarcie tłoka o cylinder w jego tylnej części, skoro siła sprężyny działa idealnie poosiowo . Praktycznie może wystąpić jakaś siła poprzeczna , a więc generująca to tarcie , od wyboczonej sprężyny działającej na ściankę tłoka . W oryginalnych tłokach , na ogół nie ma miejsca na sensowny kanałek .ninalken pisze:Jeszcze raz zapytam o pierścień ślizgowy na końcu tłoka?
-
-
Złe wieści: mój tokarz na chwilę obecną niemobilny
także z nowej prowadnicy, kapelusza i pierścienia ślizgowego na chwilę obecną nici. Postanowiłem na bazie tego co mam złożyć Iża... w spadku po siostrze Slavii634 dostał uszczelkę, prowadnicę, sprężynę z kapeluszem. Wymytego, przesmarowanego, z nowymi krótszymi sprężynkami spustu, nakarmiłem Iżyka śrutem KTK grzybek. Nie będę oryginalny jak napiszę że powtarzalność trafień na 10m bardzo mile mnie zaskoczyła - utwierdziła w tym co napisali poprzednicy. Chcę dodać że napięcie wstępne sprężyny od S634 symboliczne, bo sprężyna 4cm krótsza od nominalnej.
Jedno co mi nie przypadło do gustu to jego "polimerowe" łoże
Generalnie chciałbym je zachować ze względu na jego oryginalność, jedynie chciałbym poprawić jego funkcjonalność.
Tutaj pytanie czy ktoś wypełniał osadę? jeśli tak to czym i jak?

Jedno co mi nie przypadło do gustu to jego "polimerowe" łoże

Tutaj pytanie czy ktoś wypełniał osadę? jeśli tak to czym i jak?
-
- Ściepnik
Mój Jeżyk dostał od Filo nową prowadnicę sprężyny z tworzywa sztucznego, za co jeszcze raz dziękuję, i sprężynę ze sklepu http://superwiatrowki.pl/sprezyna-do-wi ... -p-79.html.
Pasują do siebie idealnie.
Nowa sprężyna była dłuższa od tej krzywej ~3cm, miałem problemy z domknięciem żelastwa. Strzał jest szybszy niż przed wymianą. Nad celnością sam muszę popracować.
Drewno, przekładkę i stopkę planuję przeszlifować jeszcze raz i dać więcej lakieru na drewno, bo strasznie miękkie.

Nowa sprężyna była dłuższa od tej krzywej ~3cm, miałem problemy z domknięciem żelastwa. Strzał jest szybszy niż przed wymianą. Nad celnością sam muszę popracować.

Drewno, przekładkę i stopkę planuję przeszlifować jeszcze raz i dać więcej lakieru na drewno, bo strasznie miękkie.

-
-
- Ściepnik
-
- Ściepnik
Podpisuję się pod postem Daniela,FUJJJJJ ,BLLLEEE olejowanie by wystarczyło,no chyba że osadą gwoździe wbijasz,co i lakier nie da rady.Ale to takie moje widzimisie i dyrdymały. 

HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
-
- Ściepnik
Czy to przypadkiem nie kolega Eres?kejkej pisze:sprężynę ze sklepu http://superwiatrowki.pl
Zobaczyłem fotkę razem opracowanego i przez niego wykonanego zestawu do mojej beemki 40.
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... 

-
- Ściepnik
Bywają drewna tak miękkie , że całość trzyma się kupie głównie na lakierze, np. Sharp Innova i Crosman Summit . Dodatkowo , niektóre wykończenia lakierowane dają ciekawą imitację usłojenia . Tak jest to zrobione we wspomnianych karabinkach . W IŻ38 jest stosowane jakieś syberyjskie drewienko, które po olejowaniu, daje zupełnie zaskakujące efekty , Co ciekawe , przed olejowaniem jest równomiernie jasne , prawie białe .Michał pisze:Podpisuję się pod postem Daniela,FUJJJJJ ,BLLLEEE olejowanie by wystarczyło,no chyba że osadą gwoździe wbijasz,co i lakier nie da rady.Ale to takie moje widzimisie i dyrdymały.

Michał , jesteś zadowolony ze swojego olejowanego Summita . Tak szczerze .
-
- Ściepnik
Dokładnie tak.JesperKyd pisze:Czy to przypadkiem nie kolega Eres?kejkej pisze:sprężynę ze sklepu http://superwiatrowki.pl
Zobaczyłem fotkę razem opracowanego i przez niego wykonanego zestawu do mojej beemki 40.

Olejowanie osady odpuszczam ze względu na różne względy, jak mówi starosłowiańskie przysłowie.

-
- Ściepnik
Włodziu,jak najbardziej jestem zadowolony z olejowanej osady summita !!! Dodatkowo powiem że ta proteza nie wydaje się być aż tak miękka.Osobiście jakoś mam wstręt do lakierowanych osad,chociaż trzeba przyznać że w summicie warstwa lakieru kładziona była równiuteńko,ale jak dla mnie to jakieś takie "śtucne i badziewiarskie" było w dotyku,dlatego też poczyniłem kroki w kierunku olejowania protezy.Lakier nie uwydatnia tak pięknie usłojenia jak bejcowanie i olejowanie,ale to tylko moje skromne zdanie.
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22