Crosman 357 z OLX

Wszystko co dotyczy wiatrówek CO2

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Ta, nakup se kulek i oczekuj wyniku...nie mogę tego czytać :roll:
Z płaskich może pozytywnie zaskoczyć Cię polski Tomitex, może spróbuj też Geco.
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

green_thunder pisze:Ta, nakup se kulek i oczekuj wyniku...nie mogę tego czytać
Już od "wieki wieków " wiadomo , że w gwintowanych lufach wiatrówek najlepiej pod względem celności sprawdza się śrut " klasyczny " z główką / przesuwającą środek ciężkości do przodu / i płaszczem / stabilizującym śrut w locie i uszczelniającym w lufie / . Wszelkiego rodzaju kulki lepiej się sprawdzają w sprzętach wielowielostrzałowych :> lub strzelających seriami takimi jak na przykład elektryczne repliki Kałasznikowa .
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Gebi »

green_thunder Panie Komendancie, melduję, że kulki ołowiane nie mają na celu robienia okrągłych dziurek w tarczy (domyślnie - wyniku). Wyczytałem na forum, że tzw. "film ołowiany korzystnie" wpływa na lufę. Nie zamierzam strzelać z tego rewolweru stalowymi kulkami.
Przeczytałem ten artykuł:
http://www.airguns.pl/strzelectwo-pociski-do-wiatrowek
i to, co znalazłem w Kolterze.
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Tak, film ołowiowy dobrze robi, ale to dlatego chcesz tam kulki pchać ? Toż kula ma sferę i styka się z przewodem lufy w minimalnym stopniu, śrut diabolo ma więcej punktów stycznych i pozostawia więcej Pb...
Niedobrze, gdy początkujący zaczyna zabawę obładowany podręcznikami, katalogami, artykułami...po prostu zabraknie czasu na praktykę, straconego na potwierdzanie cudzych teorii...
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Gebi pisze: tzw. "film ołowiany korzystnie" wpływa na lufę.
Nie wiem czy ktoś doświadczalnie i wnikliwie przebadał wpływ filmu ołowianego na skupienie trafień na tarczy , ale chyba bym nie nie przeceniał tego wpływu podobnie jak " zaprawiania " śrutu cudownymi szuwaksami poprawiającymi celność . Wpływ tych czynników da się być może zauważyć na dalekich dystansach 50 m i więcej / dla karabinków oczywiście /, a więc tam gdzie bardzo wyraźnie zaznacza się już opad śrutu . Ja ich nie zauważyłem .
Awatar użytkownika
Ślubek
Administrator

Post autor: Ślubek »

Filo pisze:...Wpływ tych czynników da się być może zauważyć na dalekich dystansach 50 m i więcej / dla karabinków oczywiście /, a więc tam gdzie bardzo wyraźnie zaznacza się już opad śrutu.
Jeśli chodzi o wpływ na celność - opad to pikuś w porównaniu z losowym koziołkowaniem śrutu w locie na dalszych odległościach.
A co do dylematu "kulki czy diabolo" - gdy zaczynałem strzelać na 10m z Crosmana 357, nie było żadnej różnicy w skupieniu.
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

Szanowni Kamraci, problemem nie jest skupienie na tarczy w tym momencie, ale kształt przestrzelin, jakie pozostawia na nich śrut. Doskonale zdaję sobie sprawę, że najsłabszym ogniwem w łańcuchu "strzelec - wiatrówka - śrut - tarcza" jestem ja sam. Mam tylko jeden rodzaj śrutu (tą samą paczkę) do dyspozycji. Strzelałem nim z dwóch wiatrówek przedwczoraj i wczoraj: z Crosmana 357 i Pumpmastera 760. Odległość ta sama, około 6-7 metrów (mieszkanie). Różne typy wiatrówek, rożne długości luf, ten sam śrut, ten sam strzelec i warunki. Zauważyłem rzecz następującą:
- "szramy" na tarczy pojawiały się częściej przy strzelaniu rewolwerem, zdecydowanie częściej - przy P.760 były to wyjątki;
- w miarę upływu gazu w rewolwerze "szramy" robiły się coraz mniejsze, bardziej owalne, aż do okrągłych; pod koniec co2 w naboju pozostawiały już tylko okrągłe odciski na tarczy;
- strzelając z Pumpmastera sprężałem powietrze trzema ruchami dźwigni;
- przyjrzałem się wieczorem dokładniej śrutowi: opakowanie pogniecione, zaklejone "taśmą bezpieczeństwa", śruciny wewnątrz to chyba jakieś "zmiotki" - część ma na główce wyraźną kreskę po matrycy, inne jej nie mają i są bardziej szarawe, mają też jak gdyby nieco inaczej ukształtowany kielich w środku i na "oko" ma cieńsze ścianki;
Dziś postaram się posortować śrut i zobaczę jaki będzie efekt. podczas strzelania. Zastanawiam mnie tylko dlaczego dla "357" ma to aż takie znaczenie, a "760" ma to "gdzieś"? - długość lufy? - jej jakość? inne gwintowanie? Dodam tylko, że z Pumpmastera strzelałem wcześniej również kulkami stalowymi BB Blaster // 0.35G // 4.5MM // .177 // steel - to ponoć niszczy lufę.
Awatar użytkownika
blucas
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: blucas »

Ten śrut ze śladami po matrycach to prawdopodobnie Crosman.
Obrazek
TU masz jego porównanie z H&N Sport (strzelane z Diany 75). Jak widać sieje ;)
C.3576, Ka.CaP-1 - jeszcze się robi
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Michał »

Moimi zdaniem taki śrut nadaje się tylko do wywalenia,ewentualnie do strzelania w puchy,ale nie do tarczy. Potem wychodzą takie a nie inne kwiaty.Jeśli z dobrej paczki śrutu (nie pognieciony śrut) wychodziło by to samo to wtedy można dywagować co do przyczyny.
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
Awatar użytkownika
AdamWawa

Post autor: AdamWawa »

Jedno pytanie, tarcze drukowane samemu, czy oryginalne? Najładniejsze dziurki robi śrut płaski, ale nadaje siętylko na krótki dystans.
Zoraki HP 01, Sharp Tiger, IŻ 61 carbon design + M/S ...
---Przepraszam za swoje skandaliczne zachowanie na Bemowie i obiecuję, że to się więcej nie powtórzy.
Awatar użytkownika
Gebi
Ściepnik
Ściepnik

Tarcze ze sklepu mili.. .pl - kartonowe, dosyć twarde; śrut Crosman Competition Wadcutter Premium Grade cal. 4.5mm z tego samego sklepu.
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Gebi pisze:Tarcze ze sklepu mili.. .pl - kartonowe, dosyć twarde;
Przypomnieć należy , że równiuteńkie krawędzie dziurek uzyskuje się na tarczach wydrukowanych na specjalnym kartonie o podwyższonej sztywności z podwyższoną zawartością ścieru drzewnego dającego efekt tak zwanego " krótkiego włókna " . Przedzierając taki karton uzyskujemy ostre , nie strzępiące się krawędzie . Jarku , sprawdź jak przedziera się karton Twoich tarcz . Tarcze dodawane jako gratisy są zazwyczaj drukowane na każdym odpadzie jaki trafi się w drukarni .
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Filo pisze: Tarcze dodawane jako gratisy są zazwyczaj drukowane na każdym odpadzie jaki trafi się w drukarni .
Włodziu,ja takich używałem i dziurki po płaskim śrucie ładnie były "wykrojone",co prawda tarcze nie były dodawane jako gratis tylko zakupione.W tarczy chodzi chyba o to żeby była sztywna,bo było widać po tarczkach zamieszczanych w Naszej Lidze SKS że strzelane tarczki ze zwykłych kartek do drukarek nie były tak czytelne jak te zakupione w sklepie typowo dla danych konkurencji.Często porady kierowano w kierunku podklejenia drukowanych zwykłych kartek na tekturę,co się sprawdzało niejednokrotnie.
HW97 .177,Remington Summit .177,Lov2 .177,C 2240 .177-Walther 2x20,Colt 1911,Hatsan 135 .22,CP1-M .177,CP1 .177,SPA p10 .22
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Michał pisze:Włodziu,ja takich używałem i dziurki po płaskim śrucie ładnie były "wykrojone",co prawda tarcze nie były dodawane jako gratis tylko zakupione.W tarczy chodzi chyba o to żeby była sztywna,
No właśnie nie nie tylko sztywność decyduje . Jestem obeznany z drukarstwem i introligatorstwem , bo trafiło się mieć drukarnię , to cokolwiek wiem na temat tych materiałów . Karton o " długim włóknie " potrafi pół dziurki wyciąć a resztę odrywa , co widać z tyłu tarczy . Może o tym objawie pisał Gebi opisując kształt przestrzelin jako " szramy ".
Awatar użytkownika
Michał
Ściepnik
Ściepnik

Filo pisze:Jestem obeznany z drukarstwem i introligatorstwem , bo trafiło się mieć drukarnię , to cokolwiek wiem na temat tych materiałów .
Nie wątpię w Twoją wiedzę :D i być może trafił mi się właśnie "lepszy" karton (tarczki).