QB-78

Wszystko co dotyczy wiatrówek CO2

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
pj26

Post autor: pj26 »

Zgadzam się z Miłkiem. Pewnie że nie jest to jakiś super dokładnie wykonany sprzęt, daleko idące przeróbki też się raczej nie opłacą. Do niezbyt częstego strzelania to jednak świetna zabawka. Ot tak wyjść sobie w sobotę załadować 1 czy 2 naboje i je wypykać i to raczej nie do tarczy. Ja patrzę na to z trochę innej strony. W sumie to zamieniłem wielkiego, kopiącego Airmastera 300 na qb 78 i twierdzę że to była bardzo dobra zamiana. Fakt ze trochę straciłem ale warto było.
The South will rise again!
Awatar użytkownika
mmajstruk

Post autor: mmajstruk »

Ale ja nie mówię że to złom.
Porównując do Crosmana (też zresztą nie nadzwyczajnej jakości), wcale tak źle nie wypada.
Inny temat że wartość QB-78 moim zdaniem to jakieś 250-300 zł. Więcej nie warto dawać.
Miłek Majstruk
Awatar użytkownika
indian

Post autor: indian »

Witam,i mnie dopadło :shock: .Jako maniak sprężyn omijam z daleka wszelkie inne sprzęta,zwłaszcza te skośno okie ;) ale czasem mi odbija :mrgreen: Niedawno nabyłem i szybko zbyłem Crosa 2100.Wczoraj dotarła do mnie QB78 :) .Postanowiłem dożucić ją do szafki ze Slavią,HW97 i Hw90 jako taki dodatek dla urozmaicenia.Heh z 90tki jeszcze nawet nie strzelałem :( dotarła w poniedziałek,zamiast śrut 5,5mm kupiłem 4,5 :oops: chyba z nawyku.QB nie jest moją pierwszą chinką,po kilku strzałach o zmroku(czasu mi brakuje i to bardzo :/ ) i z grubsza oględzinach zrobiła na mnie pozytywne wrażenie,nawet bardzo.Budzi trochę mieszane uczucia po obcowaniu z Hw ale niewątpliwie jest w niej duuuuży potencjał na fajny sprzęt.Narazie powędruje do szafki a na zimę kiedy czasu więcej będzie czym się zająć :D W porównaniu do plastikowego Crosa 2100 mam wrażenie że dłużej u mnie zostanie ;)
PS. Drewno jest paskudne i wygląda jak z I wś. ale jest zaskakująco składne,jednak i tak pewnie pujdzie do pieca :)
Old Indian Never Die
Awatar użytkownika
goliard

Post autor: goliard »

indian pisze:wygląda jak z I wś.
genialne połączenie zaawansowanej techniki i historii...
Awatar użytkownika
indian

Wczoraj miałem w końcu okazję wystrzelić trochę śrutu z QB.Strzelanie z tej chinki naprawdę sprawiło mi rodość,a największą ....ładowanie śrutu :shock: :mrgreen: .
"Przyżondy" :D celownicze to porażka,spust jest tragiczny ale może dlatego że ostatnio strzelam głównie z HW ale w porównaniu do Slavi już nie wypada tak źle.
Na 100% się zgodzę ze wszystkimi że jest to napewno super sprzęt do rekreacji i bije na głowę inne zabawki w tej cenie i wszystkie plastiki Crosa.Do poważnej zabawy się nie nadaje,zresztą do poważnej zabawy sa poważne zabawki w poważnych cenach więc bądzmy poważni :lol: .
Jednak napewno będzie miejsce dla QB we mojej szafce :>
Old Indian Never Die
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Do poważnej zabawy się nie nadaje
Zrób koronę lufy, to aż się zdziwisz na 30 m. Ludzie z iwebu się zdziwili.
Awatar użytkownika
indian

Zdziwiły mnie w życiu już różne żeczy więc nie powiem że nie :) .Dodam tylko że NIE jestem wyznawcą zasady że wszystko poniżej np. tysiaka to szmelc,jeżeli sprzęt sprawia mi radość ze strzelania to reszta się nie liczy.Ludzie z iwebu to inna sprawa,im czasem coś trudno udowodnić i wszystko wiedzą najlepiej chociaż czasami nie wiedzą nic a tylko coś słyszeli lub czytali,ale to nie ten temat i miejsce ;) .
Old Indian Never Die
Awatar użytkownika
goliard

Post autor: goliard »

Rlyeh pisze:Zrób koronę lufy
Ludziska kochane uwierzcie, że naprawdę szukałem i czytałem, ale nie znalazłem instrukcji robienia korony kulką i papierem.
Jeżeli znalazłby się instruktor to chętnie skorzystam z wszystkich jego wskazówek.
Dzięki bardzo.
Awatar użytkownika
indian

goliard pisze:
Rlyeh pisze:Zrób koronę lufy
ale nie znalazłem instrukcji robienia korony kulką i papierem.
.
Gdzieś kiedyś mi się to rzuciło w oko,chyba ktoś to robił ale zabijcie nie powiem bo nie pamietam gdzie to było.
Ja poprostu użyłbym kulkowego frezu na wiertarce i wykończył papierem.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez indian, łącznie zmieniany 1 raz.
Old Indian Never Die
Rlyeh

Post autor: Rlyeh »

Z zasady żadna filozofia, papier na kulkę, kulka w wylot lufy i jedziem. Tak ja to widzę i chyba sam tak zrobię.
Awatar użytkownika
Maruda

Post autor: Maruda »

Wszystko było opisane. Pokrótce wygląda to tak: jeśli ucinamy fufę, to trzeba zrobić to idealnie prostopadle. Następnie można frezem, lub pogłębiaczem 120 zagłębiamy na 2-3 mm. Można od biedy użyć wiertła 12 mm. Następnie kulkę stalową ok 8-10 mm, przyklejamy do rurki. Tniemy wąskie paski papieru ściernego, które mocujemy na kulce przy pomocy gumki recepturki. Wiertarka o małych obrotach, raz w prawo, raz do tyłu mocząc co chwila papier wodą. I jak powiada Krystian: heja do skutku.
Awatar użytkownika
jarn
Administrator

Post autor: jarn »

A ja tak Harrego robiłem, papierek 1000 kulka od myszki i jazda.
AA EV2 + EB10x42
Awatar użytkownika
Maruda

Post autor: Maruda »

No to się napracowałeś. Trzeba zaczynać papierem o gradacji 180-240, potem coraz drobniejszy. 1000-2000, to już na wykończenie.
Awatar użytkownika
jarn
Administrator

Post autor: jarn »

W zasadzie się zdziwiłem bo w miarę szybko poszło i dobrze metal złaził.
AA EV2 + EB10x42
Awatar użytkownika
wonski

Post autor: wonski »

a jak wykonam sobie taką koronę może coś się zepsuć jak sie źle zrobi tz czy skupienie się może pogorszyć ?
Predom-Łucznik kl. 188