FWB 300s U i Leapers Golden Image 3-9x32 AO MD
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze, krzysztof
-
-
-
Oj, znając życie prędzej niż się spodziewaszpablorudnik pisze:następnym będzię jak tyko nazbieram kaski,mam nadzieję AA TX 200 HC,ale to nie prędko.
Proszę kontaktować się tylko na mail: slavek_t@interia.pl
Nie wchodzę na forum Darasa i nie odpisuję na PW
Nie wchodzę na forum Darasa i nie odpisuję na PW
-
- Ściepnik
-
-
Części zamówione jeszcze raz dzięki Marcin (Maximus) za namiar,jeszcze muszę się rozejrzeć za nowymi sprężynkami,wiem że Senio posiadał kiedyś takowe (które podnosiły energię karabinka do 11J).
Dzisiaj spróbowałem zmierzyć prędkość wylotową karabinka i dostałem szokujące wyniki .Robiłem to metodą dzwiękową,nagrywałem 5 kolejnych strzałów z 10m (mikrofon komórka na 5m) do żelaznego baniaka.Po analizie nagrania i wyliczeniach średnia prędkość (moment od oddania strzału do uderzenia w cel) wyniosła zaledwie 128m/s,co w przeliczeniu na wagę śrutu dało około 4,7J w co nie mogę uwierzyć.Strzelając z iża-61 (po pomiarach takich samych miał stabilne 4,2J) nie mogłem ubić butelki z 10m a co powiedzieć z 30m,z czym nie ma problemu z FWB.Czyżby mój Fwb był by aż tak słaby,czy technika pomiaru oszukuje.Nagranie było mniej czytelne niż w przypadku innych karabinków (mniej wyrazniej zaznaczony moment poczatku strzału).Na lufce mam tłumik,a karabinek i bez niego mało hałasował,może to jest problem.Powtórzę pomiar tylko bez tłumika.
Dzisiaj spróbowałem zmierzyć prędkość wylotową karabinka i dostałem szokujące wyniki .Robiłem to metodą dzwiękową,nagrywałem 5 kolejnych strzałów z 10m (mikrofon komórka na 5m) do żelaznego baniaka.Po analizie nagrania i wyliczeniach średnia prędkość (moment od oddania strzału do uderzenia w cel) wyniosła zaledwie 128m/s,co w przeliczeniu na wagę śrutu dało około 4,7J w co nie mogę uwierzyć.Strzelając z iża-61 (po pomiarach takich samych miał stabilne 4,2J) nie mogłem ubić butelki z 10m a co powiedzieć z 30m,z czym nie ma problemu z FWB.Czyżby mój Fwb był by aż tak słaby,czy technika pomiaru oszukuje.Nagranie było mniej czytelne niż w przypadku innych karabinków (mniej wyrazniej zaznaczony moment poczatku strzału).Na lufce mam tłumik,a karabinek i bez niego mało hałasował,może to jest problem.Powtórzę pomiar tylko bez tłumika.
Ostatnio zmieniony 2011-07-07, 14:59 przez pablorudnik, łącznie zmieniany 1 raz.
FWB 300s U + Leapers 3-9x40 TF2
-
-
-
Dzisiaj zdjąłem osadkę i uważniej się przyjrzałem systemowi anty-odrzutowemu.Z uwagi o delikatne przeciążenie systemu (lupka+tłumik),dodałem wycięty z ze zwykłej dętki rowerowej amortyzator (pasek z wybitymi otworami) pomiędzy szynę anty odrzutu,a blok lufy (pasek nałożony na bolce).Wcześniej przy strzale szyna uderzała o ziegery blokujące bolce (z powodu dociążenia lupką i tłumikiem) i system wolniej wracał do przedniego położenia (moment gdy dzwignia naciągu jest w maksymalnym tylnym położeniu i następuje ruch całego systemu do przodu).Po dołożeniu tego a'la amortyzatora ,system przy naciąganiu jest zawsze w górnym położeniu,przy strzale wystepuje tylko bardzo szybkie tłumienie odrzutu (ruch całego systemu do tyłu) i system natychmiast wraca do górnego położenia.Strzał i jego następstwa jeszcze bardziej złagodniały,nie charakterystycznego szczelęknięcia systemu uderzającego o szynę,jest tylko cichutkie puste "pam" i tyle.Nie wiem ile wytrzyma taki amortyzator zanim się rozleci,ale spróbuję znalezć podobną gumę tylko deko twardszą i co za tym idzie wytrzymalszą i po testować.
-
- Ściepnik
Patent o którym piszesz (gumowy amortyzator) swego czasu znalazłem w odniesieniu do Diany AirKing.
Temat do odkopania na poniższym forum:
http://www.network54.com/Forum/184474/
Zwróć tylko uwagę, że stosując gumowy amortyzator skracasz drogę całego systemu po strzale do tyłu.
Temat do odkopania na poniższym forum:
http://www.network54.com/Forum/184474/
Zwróć tylko uwagę, że stosując gumowy amortyzator skracasz drogę całego systemu po strzale do tyłu.
Uczę się strzelać od nowa
-
- Ściepnik
... tym samym , system nie zwalnia/wyhamowuje na pewnym odcinku , lecz zostaje gwałtownie zatrzymany ... optyka dostanie w kość ...SlaweQ pisze:Zwróć tylko uwagę, że stosując gumowy amortyzator skracasz drogę całego systemu po strzale do tyłu.
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
-
- -#Srebrny Dobromir
-
Po testowałem ten układ dzisiaj (poszła ponad paczka śrutu),i co do negatywnego oddziaływania anty-odrzutu na optykę na razie nie zauważyłem (lupka Leapers 2-3x40 TF2),co do skrócenia drogi to,amortyzator ma 0,5mm gr.Co do samego cyklu strzału,to sprawdzając wcześniej metodą ustawienia śrutu na bace,bez amortyzatora śrut przesuwał się o około 15mm,z amortyzatorem zaledwie około 5mm (sprawdzałem 10x),guma jest na tyle miękka,że przy strzale rozpłaszcza się ponad 2-krotnie (nie wróży to długiej żywotności amortyzatora),a chciałem nadmnienić,że zmieniłem materiał ze zwykłej dętki na duszę szytki (opony do kolarzówki),która jest cieniutka,ale wytrzymała (w takich oponach zazwyczaj siedzi wysokie ciśnienie).
Ps.Wcześniej anty-odrzut hamował,ale na ziegerach uderzają w nie,to samo się tyczyło części tylnej sytemu (tej kości z jednym bolcem),myślę,że przy takiej grubości amortyzatora,nic nie powinno się dziać złego(uderzenie metal o metal przenosiło dużo większe drgania na system karabinka).Zero mam jak zabetonowane.Jak miałem harrego to montaż z lupką ściął śrubę stopera na szynie,a lupka dalej trzymała zero i nic się nie posypało (PP 3-12x42 AO).
Ps.Wcześniej anty-odrzut hamował,ale na ziegerach uderzają w nie,to samo się tyczyło części tylnej sytemu (tej kości z jednym bolcem),myślę,że przy takiej grubości amortyzatora,nic nie powinno się dziać złego(uderzenie metal o metal przenosiło dużo większe drgania na system karabinka).Zero mam jak zabetonowane.Jak miałem harrego to montaż z lupką ściął śrubę stopera na szynie,a lupka dalej trzymała zero i nic się nie posypało (PP 3-12x42 AO).
-
- -#Srebrny Dobromir