FWB 300s U i Leapers Golden Image 3-9x32 AO MD

Sprzęt sprzed 1985 roku

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze, krzysztof

Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Jak tam czegoś nie widzisz to pisz do Bogdana napewno przywiezie z Niemiec. A tak na marginesie to witam w klubie jak to mówią zawirusowanych :) Z FWB ciężko się wyleczyć.
Diablik + Waver v10 2-10x38
Awatar użytkownika
pablorudnik

Post autor: pablorudnik »

maximus pisze: Z FWB ciężko się wyleczyć.
Tak wirus złapany na maxa,karabinek ma u mnie dożywotkę,następnym będzię jak tyko nazbieram kaski,mam nadzieję AA TX 200 HC,ale to nie prędko.
:) FWB 300s U + Leapers 3-9x40 TF2 :)
Awatar użytkownika
slavek_t

Post autor: slavek_t »

pablorudnik pisze:następnym będzię jak tyko nazbieram kaski,mam nadzieję AA TX 200 HC,ale to nie prędko.
Oj, znając życie prędzej niż się spodziewasz ;)
Proszę kontaktować się tylko na mail: slavek_t@interia.pl
Nie wchodzę na forum Darasa i nie odpisuję na PW
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

pablorudnik pisze: AA TX 200 HC
Obrazek
Tylko MK III przemyśl...
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
pablorudnik

JesperKyd pisze:Tylko MK III przemyśl...
Wiem,wiem do Hc trzeba mieć krzepkę,bo dzwignia krótka,co do reszty(celności i itp.)to ten sam poziom.
Awatar użytkownika
pablorudnik

Części zamówione jeszcze raz dzięki Marcin (Maximus) za namiar,jeszcze muszę się rozejrzeć za nowymi sprężynkami,wiem że Senio posiadał kiedyś takowe (które podnosiły energię karabinka do 11J).

Dzisiaj spróbowałem zmierzyć prędkość wylotową karabinka i dostałem szokujące wyniki :shock: .Robiłem to metodą dzwiękową,nagrywałem 5 kolejnych strzałów z 10m (mikrofon komórka na 5m) do żelaznego baniaka.Po analizie nagrania i wyliczeniach średnia prędkość (moment od oddania strzału do uderzenia w cel) wyniosła zaledwie 128m/s,co w przeliczeniu na wagę śrutu dało około 4,7J w co nie mogę uwierzyć.Strzelając z iża-61 (po pomiarach takich samych miał stabilne 4,2J) nie mogłem ubić butelki z 10m a co powiedzieć z 30m,z czym nie ma problemu z FWB.Czyżby mój Fwb był by aż tak słaby,czy technika pomiaru oszukuje.Nagranie było mniej czytelne niż w przypadku innych karabinków (mniej wyrazniej zaznaczony moment poczatku strzału).Na lufce mam tłumik,a karabinek i bez niego mało hałasował,może to jest problem.Powtórzę pomiar tylko bez tłumika.
Ostatnio zmieniony 2011-07-07, 14:59 przez pablorudnik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maximus

pablorudnik pisze: jeszcze raz dzięki Marcin (Maximus) za namiar.
Nie ma sprawy, my FWB-owcy musimy trzymać się razem. Nie wielu nas wogóle a o PCP to nawet nie wspominam a to przecież tak zacna marka.
Awatar użytkownika
goliard

Post autor: goliard »

Ja mam diopter FWB ;)
Awatar użytkownika
maximus

Też dobrze :mrgreen:
Awatar użytkownika
pablorudnik

Dzisiaj zdjąłem osadkę i uważniej się przyjrzałem systemowi anty-odrzutowemu.Z uwagi o delikatne przeciążenie systemu (lupka+tłumik),dodałem wycięty z ze zwykłej dętki rowerowej amortyzator (pasek z wybitymi otworami) pomiędzy szynę anty odrzutu,a blok lufy (pasek nałożony na bolce).Wcześniej przy strzale szyna uderzała o ziegery blokujące bolce (z powodu dociążenia lupką i tłumikiem) i system wolniej wracał do przedniego położenia (moment gdy dzwignia naciągu jest w maksymalnym tylnym położeniu i następuje ruch całego systemu do przodu).Po dołożeniu tego a'la amortyzatora ,system przy naciąganiu jest zawsze w górnym położeniu,przy strzale wystepuje tylko bardzo szybkie tłumienie odrzutu (ruch całego systemu do tyłu) i system natychmiast wraca do górnego położenia.Strzał i jego następstwa jeszcze bardziej złagodniały,nie charakterystycznego szczelęknięcia systemu uderzającego o szynę,jest tylko cichutkie puste "pam" i tyle.Nie wiem ile wytrzyma taki amortyzator zanim się rozleci,ale spróbuję znalezć podobną gumę tylko deko twardszą i co za tym idzie wytrzymalszą i po testować.
Awatar użytkownika
SlaweQ
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: SlaweQ »

Patent o którym piszesz (gumowy amortyzator) swego czasu znalazłem w odniesieniu do Diany AirKing.
Temat do odkopania na poniższym forum:

http://www.network54.com/Forum/184474/

Zwróć tylko uwagę, że stosując gumowy amortyzator skracasz drogę całego systemu po strzale do tyłu.

Uczę się strzelać od nowa 8-)
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

SlaweQ pisze:Zwróć tylko uwagę, że stosując gumowy amortyzator skracasz drogę całego systemu po strzale do tyłu.
... tym samym , system nie zwalnia/wyhamowuje na pewnym odcinku , lecz zostaje gwałtownie zatrzymany ... optyka dostanie w kość ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

dokładnie. Nie polecam tego.
Awatar użytkownika
pablorudnik

Po testowałem ten układ dzisiaj (poszła ponad paczka śrutu),i co do negatywnego oddziaływania anty-odrzutu na optykę na razie nie zauważyłem (lupka Leapers 2-3x40 TF2),co do skrócenia drogi to,amortyzator ma 0,5mm gr.Co do samego cyklu strzału,to sprawdzając wcześniej metodą ustawienia śrutu na bace,bez amortyzatora śrut przesuwał się o około 15mm,z amortyzatorem zaledwie około 5mm (sprawdzałem 10x),guma jest na tyle miękka,że przy strzale rozpłaszcza się ponad 2-krotnie (nie wróży to długiej żywotności amortyzatora),a chciałem nadmnienić,że zmieniłem materiał ze zwykłej dętki na duszę szytki (opony do kolarzówki),która jest cieniutka,ale wytrzymała (w takich oponach zazwyczaj siedzi wysokie ciśnienie).

Ps.Wcześniej anty-odrzut hamował,ale na ziegerach uderzają w nie,to samo się tyczyło części tylnej sytemu (tej kości z jednym bolcem),myślę,że przy takiej grubości amortyzatora,nic nie powinno się dziać złego(uderzenie metal o metal przenosiło dużo większe drgania na system karabinka).Zero mam jak zabetonowane.Jak miałem harrego to montaż z lupką ściął śrubę stopera na szynie,a lupka dalej trzymała zero i nic się nie posypało (PP 3-12x42 AO).
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

Może będzie dobrze. Za jakiś czas zobaczysz. A przy okazji wrzuć fotki jak to wygląda.