Nestety lunetka jest zwykła ale dobrze widac.
Karabinek otrzymał nową dłuższą sprężynę zakupioną w Firmowym sklepie z militariami /atest/, dodałem w środek drugą sprężynę i otrzymałem w ten sposób podwójną siłę wydmychu.
Aby to było możliwe musiałem wymienić oryginalną prowadnicę plastykową na metalową specjalnie dotoczona z materiału nierdzewnego.
całość została dokładnie spasowana i przesmarowana oryginalnym smarem zapewniającym odpowiednią szczelność tłoka.
Nie będę tu się rozpisywał na temat jej mocy z zrozumiałych względów.
możesz,ja z chinką "współpracuję" już ponad rok.
Z czasem zmienisz sobie osadę na drewienko,jeżeli będziesz chciał.
Co do części zamiennych ,jak i " tunningowych " nie ma problemu,jak sam zauważyłeś.
Weź hatsana ale tylko tego czarnego bo ten drugi z osadą z drewna to tzw szort czyli słabszy z mniejszą komorą sprężania. Karabin fajny miałem kiedyś takiego. Nic ci sie nie rozsypie, tuning dobrze że zrobiony bo poprawione to co fabryka nie dociągnęła (chyba).
Ta podwójna sprężyna to bujda ale jak będzie ładnie strzelać to zostaw . Z czasem coś tam poprawisz.
Jeśli cena już nie podskoczy to go kupuj, jeśli tak to poczekaj na innego.
A teraz najbardziej niemiła sprawa dla ciebie. Ta luneta to syf, nie warta nawet 1zł. Nie postrzelasz z niej nic. Tak że narazie muszka i szczerbinka a potem ciułanie dodatkowych 150 złotych na lunetę.
I leciwy iż 38 za 270 zł bez możliwości zamontowania lunety.
Chodzi mi o frajdę ze strzelania,celność i kurcze chciałbym też lunetę.Po przeczytaniu sporej lektury nt.Hatsana jestem przychylny go kupić,ponieważ ilość materiałów dostępnych do jego tuningu jak i cena dobrze do mnie przemawiają.Do iżyka nie zamontuje lunety,i szczerze mówiąc boje się kupić coś o wiele starszego ode mnie.
Tylko z tych 3 wiatrówek,co byście wybrali?
Dzięki i pozdrawiam.
Jeżeli zdecydowałeś się na Hatsana to tu masz link poświęcony całkowicie temu karabinkowi. http://www.hatsan.iweb.pl/
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
Escorpio pisze:A tak z ciekawości,czym różni się hatsan 90 od hatsana 70 STG ? Skrót wiem co oznacza,ale to 70?słabsza?a jeśli tak to o dużo?
Różnią się tylko i wyłącznie łożem.
tudek pisze:Nestety lunetka jest zwykła ale dobrze widac.
Karabinek otrzymał nową dłuższą sprężynę zakupioną w Firmowym sklepie z militariami /atest/, dodałem w środek drugą sprężynę i otrzymałem w ten sposób podwójną siłę wydmychu.
Aby to było możliwe musiałem wymienić oryginalną prowadnicę plastykową na metalową specjalnie dotoczona z materiału nierdzewnego.
całość została dokładnie spasowana i przesmarowana oryginalnym smarem zapewniającym odpowiednią szczelność tłoka.
Nie będę tu się rozpisywał na temat jej mocy z zrozumiałych względów.
Facet wciska kit,moc to może i ma,ale celności żadnej.Fabryczny Hatsan z oryginalną sprężyną kopie jak KBKS.Jeżeli twierdzi że założył mu jeszcze drugą w środek i ten chiński ołówek się trzyma to gada kompletne bzdury.Sam swego czasu założyłem podwójną sprężynę do H70.Kopało niemiłosiernie i rozklepało mi PP6x40. No i prowadnica pękła,nie oryginalna plastikowa tylko tzw.tuningowa. Jeśli chcesz Hatsana,to poszukaj na forach używki,trafisz w końcu na dopieszczoną,ucywilizowaną sztukę i będziesz zadowolony. Albo bierz Iża,to fajny sprzęt,a szynę pod optykę można dorobić
Trzeba tylko trochę pogłówkować nad szyną, ale dla chcącego nic trudnego.
Może nie postrzelasz na 50 metrów do tarczy, ale na 40 do puszek to bez optyki będziesz trafiał, a na 25 metrów uzyskasz lepsze skupienie od Hatsana.
Dlaczego może ? Musi
Spokojnie, poszukaj albo używki po poprawkach od jakiegoś forumowicza, albo skoncentruj się na iżu. Lepiej kupić od kogoś znajomego, niż od obcego,zaufaj.
dla siebie żyjesz dniem dzisiejszym, dla swoich bliskich-każdym kolejnym...