Moderator: Hiszpan63
We własnym okopie to ten granat jest obronny . W okopie wroga ten sam granat jest zaczepny . Od strony technicznej występują tylko dwa rodzaje: zaczepny , który razi odłamkami na kilka , kilkanaście metrów i obronny rażący do 200 m . Różnią się materiałem odłamkowym . W tym pierwszym jest to na ogół nacinana taśma stalowa dająca odłamki o dużej powierzchni i małym ciężarze , które po wybuchu są nieomal natychmiast wyhamowywane w powietrzu . W drugim , jest to najczęściej głęboko nacinana , zewnętrzna skorupa żeliwna , dająca odłamki ciężkie i o małej powierzchni . Tych drugich używa się wyłącznie siedząc głęboko schowanym we własnym okopie lub za solidną osłoną . Przepraszam za odgrzanie tematu sprzed dwóch dni , ale dopiero teraz przeczytałem Wasze posty . Gebi użył nomenklatury technicznej , a Hiszpan użytkowej stąd to nieporozumienie .Hiszpan63 pisze:... Cyt. "RG-42Gebi pisze:RG42 to granat zaczepny, nie obronny
RĘCZNY GRANAT ZACZEPNY . Wz. 1942, granat ręczny zaczepno-obronny o działaniu ze zwłoką. Wybucha w wodzie, śniegu, błocie. Używany w natarciu i obronie. " ...
.... oczywista oczywistośćmironTG pisze:A piszta co chceta. Wiem swoje,
- To napiszęA piszta co chceta.
...oba rodzaje - zgoda, ale nie jedna skorupa, czyli "dwa w jednym"Gebi pisze:użycia obu rodzaju granatów w natarciu i obronie