Chronograf
Moderator: Hiszpan63
-
-
-
-
-
Mamy już kwiecień 2012 a wiadomości o możliwości kupna nowej wersji ani widu ani słychu.radecek pisze:Nowa wersja chronografu pojawi się obudowie w 2-3 miesiącu 2012.
Zasilanie: baterie lub akumulatorki: 2 x AA
Parametry okna pomiarowego (szer. x wys. ): 65 x 50
Cena powinna być atrakcyjna.
Koszty zweryfikuję, gdy będę miał pierwszą serię obudów i będą dobrze wykonane.
Na fotografii prototyp obudowy:
Obrazek
-
Może tak, tu powinieneś znależć: http://nasze-wiatrowki.pl/viewforum.php?f=18
-
W tym linku są posty powitalnegreen_thunder pisze:Może tak, tu powinieneś znależć: http://nasze-wiatrowki.pl/viewforum.php?f=18
-
...wiem...tylko kamir nie wie...Chwat pisze:W tym linku są posty powitalnegreen_thunder pisze:Może tak, tu powinieneś znależć: http://nasze-wiatrowki.pl/viewforum.php?f=18
-
Nie odpowiadaj mi skoro nie odpowiadasz na mój post.
Powtórzę go raz jeszcze:
"radecek napisał/a:
Nowa wersja chronografu pojawi się obudowie w 2-3 miesiącu 2012.
Koszty zweryfikuję, gdy będę miał pierwszą serię obudów i będą dobrze wykonane."
Mamy już kwiecień 2012 a wiadomości o możliwości kupna nowej wersji ani widu ani słychu.
Powtórzę go raz jeszcze:
"radecek napisał/a:
Nowa wersja chronografu pojawi się obudowie w 2-3 miesiącu 2012.
Koszty zweryfikuję, gdy będę miał pierwszą serię obudów i będą dobrze wykonane."
Mamy już kwiecień 2012 a wiadomości o możliwości kupna nowej wersji ani widu ani słychu.
-
- -#Złoty Dobromir
Bo chronograf to nie okulary ochronne, w których wystarczy wywiercić otwór i wkręcić śrubkę M6. Chronograf to skomplikowane urządzenie elektroniczne które po złożeniu w całość trzeba zaprogramować i ustawić. Poza tym jestem przekonany że wcale nie jesteś zainteresowany jego kupnem, tylko sianiem zamętu na forum, tak jak wcześniej robiłeś to na innych forach, z których to zostałeś wyrzucony.
To że jesteś dobrym strzelcem nie upoważnia Cię do tego, aby stawiać tu wszystkich na baczność, to nie jest Twój blog, zapamiętaj to sobie.
To że jesteś dobrym strzelcem nie upoważnia Cię do tego, aby stawiać tu wszystkich na baczność, to nie jest Twój blog, zapamiętaj to sobie.
guntuning.com
-
Moje zapytanie było skierowane do producenta chronografu i miało na celu uzyskanie odpowiedzi, kiedy wreszcie pojawi się w sprzedaży. Nie widzę sensu by ktokolwiek inny poza radeckiem miał mi odpowiadać a brak odpowiedzi wytwórcy też jest już jakąś odpowiedzią. Pisałem na pw do radecka, że chcę kupić jego chronometr z obudową i uzyskałem odpowiedź, jak w jego ostatnim poście, więc czekałem cierpliwie. A tutaj o tym w temacie cisza więc napisałem zapytanie. Ale jak często bywa, najwięcej mają do powiedzenia wichrzyciele tacy jak Ty.daras pisze:Bo chronograf to nie okulary ochronne, w których wystarczy wywiercić otwór i wkręcić śrubkę M6. Chronograf to skomplikowane urządzenie elektroniczne które po złożeniu w całość trzeba zaprogramować i ustawić. Poza tym jestem przekonany że wcale nie jesteś zainteresowany jego kupnem, tylko sianiem zamętu na forum, tak jak wcześniej robiłeś to na innych forach, z których to zostałeś wyrzucony.
Co do moich pierwszych, własnego pomysłu okularów strzeleckich, to nawet gdyby były zrobione z pustych rolek po papierze toaletowym, oklejone plasteliną i połączone spinaczami biurowymi i za małe pieniądze, to pozwalając uzyskiwać lepsze wyniki dla strzelca byłyby lepsze o niebo od karabinka, którego nikt nie chce kupić bo jest za drogi i nie pozwala uzyskiwać lepszych rezultatów. Poza tym dla mnie krytyka jest budująca, nawet ta, nieuzasadniona. Efektem tego będą nowe, lepsze od zagranicznych, w pełni profesjonalne okulary strzeleckie. I to kilkukrotnie tańsze! Każdy będziesz mógł je kupić za tydzień na alle. I to jest mój wkład w rozwój polskiego strzelectwa a nie sposób na zrobienie kasy za wszelką cenę.
-
A ja się pobawiłem komórką i programem Audacity
Ustawiłem mojego Crosika w odległości 5m (od wylotu lufy do celu- blachy parapetowej)
Kilkukrotnie nagrałem "cykl strzał-trafienie" (mikrofon przy lufie)
Wrzuciłem do programu za free"Audacity" i na wykresie pomiędzy pikami odmierzyłem średni czas ...
Wyszło mi 0,045 sek
Tu należało jeszcze odjąć poprawkę na czas w jakim dźwięk trafienia docierał do mikrofonu pokonując 5m
Biorąc za podstawę 345m/s (prędkość dźwięku w 25 'C) wyszło 0,0145 sek.
Czyli czas lotu śrutu przez 5 m to 0,0305 sek.
Jeszcze troszkę z kalkulatorem i wyszło mi 163,9 m/sek
Exact diablo 4,52, lufa nieczyszczona od ok 100 strzałów.
Crossman vantage bez poprawek (pudełkowy) po ok 300 pierwszych strzałach
Myślę, że to realny wynik a jak tanio i prosto
Jak myślicie ile zyskałbym skracając lufę?
Warto?
Ustawiłem mojego Crosika w odległości 5m (od wylotu lufy do celu- blachy parapetowej)
Kilkukrotnie nagrałem "cykl strzał-trafienie" (mikrofon przy lufie)
Wrzuciłem do programu za free"Audacity" i na wykresie pomiędzy pikami odmierzyłem średni czas ...
Wyszło mi 0,045 sek
Tu należało jeszcze odjąć poprawkę na czas w jakim dźwięk trafienia docierał do mikrofonu pokonując 5m
Biorąc za podstawę 345m/s (prędkość dźwięku w 25 'C) wyszło 0,0145 sek.
Czyli czas lotu śrutu przez 5 m to 0,0305 sek.
Jeszcze troszkę z kalkulatorem i wyszło mi 163,9 m/sek
Exact diablo 4,52, lufa nieczyszczona od ok 100 strzałów.
Crossman vantage bez poprawek (pudełkowy) po ok 300 pierwszych strzałach
Myślę, że to realny wynik a jak tanio i prosto
Jak myślicie ile zyskałbym skracając lufę?
Warto?
-
- Ściepnik
W Twoim przypadku póki co nie warto .Taghar pisze:Jak myślicie ile zyskałbym skracając lufę?
Warto?
Zrób najpierw porządny przegląd bebeszków , ucywilizuj karabin , porządna uszczelka , prowadnica , polerka spustu . Karabin przestanie kopać , bo przy 8J , to nie powinien wcale (sam pisałeś , że kopie mocniej od innych karabinków )
Po tych zabiegach będziesz miał około 1J więcej , to się będziesz zastanawiał czy ciąć lufę.
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam ... często nie tam , gdzie celujemy
-
Już o tym wszystkim myślałem, trochę się boję sam wypruwać z niego "bebeszki":)
Trudniej może być ze złożeniem...choćby spustu, ale mam zacięcie majsterkowicza i narzędzi mi nie braknie.
Ma ktoś dostępny jakiś schemat tego karabinka?
Wolałbym się trochę w teorii przygotować, a dostępne na forach zdjęcia i filmy nie dotyczą tego konkretnego modelu.
Będę wdzięczny jeśli ktoś podzieliłby się takimi kwitami. :d
Trudniej może być ze złożeniem...choćby spustu, ale mam zacięcie majsterkowicza i narzędzi mi nie braknie.
Ma ktoś dostępny jakiś schemat tego karabinka?
Wolałbym się trochę w teorii przygotować, a dostępne na forach zdjęcia i filmy nie dotyczą tego konkretnego modelu.
-
Vantage to to samo co Quest , Legacy, BMK19 itp. Wszystkie bazują na systemie C1K77 system żywcem zerżnięty z Gamo 440 -HunterTaghar pisze:Ma ktoś dostępny jakiś schemat tego karabinka?
Tu masz więcej na temat http://www.airguns.pl/node/2058
http://www.crosman.com/airguns/rifles/break-barrel
Schematy do pobrania na str. http://www.crosman.com/cs/manuals/crosman-rifles
Plik w PDF-e http://www.crosman.com/pdf/manuals/RW1K ... 20LIST.pdf
pozdrawiam Janusz
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40
Crosman C1K77+PP 4x32 AO - Iż-38 klasic. B2 po remoncie i ma się dobrze
Nowy nabytek TYTAN GS-750 + Kandar 3-9x40