Iż-61

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

keneida

Post autor: keneida »

Generalnie w ramach używania wydaje mi się, że bardziej ergonomicznie byłoby aby magazynek ładować z prawej a nie z lewej strony.
Przynajmniej dla mnie. Po ostatnim strzale łatwiej byłoby trzymać bo ciągle lewą ręką a następnie prawą zmienić magazynek z prawej strony a potem od razu naciągać i mozna strzelać.
Teraz aby zmienić magazynek obracam karabinek zgodnie ze wskazówkami zegara w osi lufy i prawą ręką wkładam magazynek
baikal mp-61
madraks

Post autor: madraks »

.......z ostatniej chwili.......
Iżyk w drodze do domku!
MP-61 Ultra
HW 45 Black Star .22(.177)
keneida

powiedzcie mi czy wygodnie używa się lunety zamontowanej z mocnym przesunięciem do tyłu czyli tak:
Obrazek
znalazłem coś takiego
Obrazek
co pozwoli na przesunięcie lunety do przodu będę musiał tylko wykombinować jak naciskać na zwalniacza magazynka
baikal mp-61
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

Przecież po to są te wszystkie możliwości regulacji , byś nie musiał się nikogo pytać . :shock:
zbisz41

Post autor: zbisz41 »

Filo pisze: te wszystkie możliwości regulacji
Na tym montażu nie ma regulacji to primo
Koledze chodzi o to że montaż zasłoni taki cypelek zwalniający magazynek który jest z góry.
Na izu jest problem z wieksza luneta która jest za blisko oka , a szyna montażowa jest za krótka .

edit:
zresztą mam ten problem i chyba bez zakupu jakiegoś małego g-lunetki nie obejdzie się :(
Awatar użytkownika
Filo
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Filo »

zbisz41 pisze:Na izu jest problem z wieksza luneta która jest za blisko oka , a szyna montażowa jest za krótka .
Mądrzę się nie znając do końca problemu , ale miałem podobny problem w QB57 i rozwiązałem go , montując obie części dzielonego montażu przed wieżyczkami . Tu może trzeba zamontować obie części za wieżyczkami .
Obrazek
keneida

Obrazek
tak jeden zrobil tak ale troche za duzo elementow.
Najlepsze moze byloby to

Obrazek
baikal mp-61
zbisz41

Filo pisze:montując obie części dzielonego montażu przed wieżyczkami
W iżyku raczej ten sposób zadziała tylko montaż z drugiej strony wieżyczki :D -odsuwamy od oka .
Musze to wypróbować tylko akurat mam dużą lupkę PP 42 nie wiem czy to sie będzie trzymać :lol:
Dzięki za podpowiedz sprawdzę jutro .
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

Na iżyka imho pasuje lunetka kompaktowa z przesuniętym montażem PP.
Taki właśnie zestaw siedzi na moim.

Obrazek
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
zbisz41

Panowie awaria iza :( .
Bawiłem sie i na otwartej dzwigni naciągu wystrzeliłem , dzwignia zablokowała sie , po użyciu siły coś strzelił i spust twardy dźwignia zablokowana-można ja po naciśnięciu czegoś tam przed ząbkami złożyć ale nie do końca.
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

zbisz41 pisze:Bawiłem sie i na otwartej dzwigni naciągu wystrzeliłem
... :shock: ... podstawy bezpieczeństwa ...
zbisz41 pisze: po użyciu siły coś strzelił i spust twardy dźwignia zablokowana-można ja po naciśnięciu czegoś tam przed ząbkami złożyć ale nie do końca.
... gratuluję :/ ... kto używa siły w takich przypadkach ??? ... masz karabinek od Eresa ??? ... to ślij na naprawę , tak jak jest , bo jeszcze połamiesz do końca . Na siłę , to mogłeś połamać tą prowadniczkę , złamać blaszkę blokującą i wykrzywić dźwignię naciągu i uszkodzić zaczep tłoka ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
keneida

spust twardy bo przy odciągniętej dźwigni blokuje się spust. trzeba podciągnąć do góry czarny wystający "trójkąt" obok zwalniacza popychacza śrutu, na poprzedniej stronie wrzuciłem obrazek.
Pewnie mechanizm naciągu zablokował się pomiędzy tłokiem a sprężyną.
Odkręć kolbę. Wypchnij bolec naciągu i spróbuj na właściwie miejsce przesunąć to co przesuwa tłok.
baikal mp-61
madraks

Post autor: madraks »

....w post nie ma zabawy,bosze pokarał....
MP-61 Ultra
HW 45 Black Star .22(.177)
keneida

JesperKyd pisze:Na iżyka imho pasuje lunetka kompaktowa z przesuniętym montażem PP.
Taki właśnie zestaw siedzi na moim.

Obrazek
wygodnie się to używa czy wygodniejsze byłoby mieć lunetę bardziej przesuniętą do przodu?
np. jakbyś obrócił montaż o 180 stopni?
baikal mp-61
zbisz41

no to umarł w butach :(