Aby strzelała prosto i żeby regulacja pozwalała wyzerować, inaczej nie ma się czym martwić. A jeśli widać lekkie skrzywienie, to na podłogę ją i kolanem - mocno, ale z wyczuciem i po sprawie.krystian pisze:To masz szczęście Darku , wydaje mi się ze w mojej lufa jest lekko krzywa
Haenel Sport Model 49
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze, krzysztof
-
-
-
-
-
A wiesz, co to opcja "szukaj" ?
http://nasze-wiatrowki.pl/viewforum.php?f=3
http://nasze-wiatrowki.pl/viewforum.php?f=3
-
Cześć.
Mam 49a od dłuższego już czasu, poddałem go renowacji (oksydy, osada itd), wymianie paru elementów. Wymieniłem sprężynę i uszczelkę na nową (stara sprężyna była ok. 1,5cm krótsza niż oryginał, chyba po prostu siadła, uszczelka wypalona, bo właściciel zalewał wiatrówkę olejem i dizlowała chyba na 12J). Niestety, na starej uszczelce i sprężynie miał ok. 115 m/s i to samo jest na nowym zestawie Myślałem może, że się wszystko poukłada, dopasuje i będzie lepiej, ale nie jest. Stabilność energii chyba niezła, ale na nowym zestawie podobno powinno być min. 135 m/s, a nawet do 150. Ja już nie wiem co tam może być nie tak, może to nie na moje siły. Ktoś by może coś zaproponował? Może ktoś podejmie się "naprawy" czy poprawy?
Pozdrawiam.
Mam 49a od dłuższego już czasu, poddałem go renowacji (oksydy, osada itd), wymianie paru elementów. Wymieniłem sprężynę i uszczelkę na nową (stara sprężyna była ok. 1,5cm krótsza niż oryginał, chyba po prostu siadła, uszczelka wypalona, bo właściciel zalewał wiatrówkę olejem i dizlowała chyba na 12J). Niestety, na starej uszczelce i sprężynie miał ok. 115 m/s i to samo jest na nowym zestawie Myślałem może, że się wszystko poukłada, dopasuje i będzie lepiej, ale nie jest. Stabilność energii chyba niezła, ale na nowym zestawie podobno powinno być min. 135 m/s, a nawet do 150. Ja już nie wiem co tam może być nie tak, może to nie na moje siły. Ktoś by może coś zaproponował? Może ktoś podejmie się "naprawy" czy poprawy?
Pozdrawiam.
Somewhere in the Zone, hunting for bloodsuckers...
-
Mój Haenelek po renowacji prezentuje się teraz tak:
jeszcze takie ujęcia:
Drewno (sklejka) olejowane - czysty olej lniany i polerka, oksyda na zimno - wyszła do przyjęcia. Wymieniłem dosyłacz śrutu i uszczelkę. osiągi to ok 100m/s z RK 4,4 i mi wystarczy, przy takiej energii aż miło z tego strzelać.
jeszcze takie ujęcia:
Drewno (sklejka) olejowane - czysty olej lniany i polerka, oksyda na zimno - wyszła do przyjęcia. Wymieniłem dosyłacz śrutu i uszczelkę. osiągi to ok 100m/s z RK 4,4 i mi wystarczy, przy takiej energii aż miło z tego strzelać.
CZ 200, Diana 24, Haenel 49a, Diana 16, Diana 27, IŻ 38,
-
- Ściepnik
-
-
Dzięki!
Tak to orginał, był wcześniej lakierowany, zdarłem wszystko i olejowanie. Ponoć były wersje takie i takie, to jest rocznik 56 tłoczony na stopce.Filo pisze:Dobra robota . Sklejkowa osada to oryginał ? Bo miałem w rękach egzemplarz z bukową.
CZ 200, Diana 24, Haenel 49a, Diana 16, Diana 27, IŻ 38,
-
Re: Haenel Sport Model 49
Wiem, że to zabytkowy temat, ale moja wiatrówka jest jeszcze bardziej zabytkowa!
Potrzebuję instrukcji składania. Rozłożyłem (nie rozkręciłem tłoka i sprężyny) i nie potrafię złożyć ponownie
Coś nie mogę naciągnąć sprężyny.
Gdzie znajdę film albo zdjęcia jak to zrobić?
Potrzebuję instrukcji składania. Rozłożyłem (nie rozkręciłem tłoka i sprężyny) i nie potrafię złożyć ponownie
Coś nie mogę naciągnąć sprężyny.
Gdzie znajdę film albo zdjęcia jak to zrobić?
-
- Administrator
Re: Haenel Sport Model 49
Czytałeś opis na Beżowym?
"My od lat już gawędzimy o Maryni
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."
i to nawet, szczerze mówiąc, nie o całej..."