moj 'pierwszy' raz :)
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
-
wow a jakieś parametry tego ?Cortez pisze:Odpuść - drogie jak pierun, brzydkie, plastikowe i tylko ok. 8J. Za tę kasę kupuje się albo PCP entry level, albo najlepsze sprężyny na zawody HFT.
Tu masz przykład budżetowego PCP za mniejsza kasę:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/p ... bedwebsite
P.S. Mam nadzieje, że Tomaszek z Sylvikiem mnie nie zastrzelą....
-
Jak pisał Rolls Royce w swoich katalogach: "wystarczające".orlandu pisze:... wow a jakieś parametry tego ?

Poza tym same zalety: w miarę tańszy brat FX Typhoon, banalnie prosta konstrukcja, 4,5 mm, jednostrzałowy czterotakt, lufa LW czokowana, lekki, ładne drewno orzechowe, Eo= 16,3 J, etc...
Wady (subiektywne): brak manometru, brak regulatora (no ale w tej cenie...), lufa pływająca (łatwo walnąć w coś i przekosić).
Resztę masz w googlach.
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
-
Woł panie, co ja tu czytam. Lufa pływająca to jest najlepsze co może być. Każde połączenie lufy z kartuszem (np przez ósemkę będzie skutkowało właśnie pływaniem poi przy zmianie ciśnienia w kartuszu. Stwierdzone już dawno i to przez mądrzejszych ode mnie. W karabinkach cenionej marki z Anglii też to występuje. I właśnie tam gdzie jest owa ósemka po uderzeniu w cokolwiek lufa właśnie nie ma możliwości wrócić do pierwotnej pozycji a pływająca wróci zawsze (pomijam tu pierdyknięcie w drzewo takie że lufa się zegnie).Cortez pisze: Wady (subiektywne): brak manometru, brak regulatora (no ale w tej cenie...), lufa pływająca (łatwo walnąć w coś i przekosić).
A co do manometru to nie jest potrzebny w ogóle bo wystarczy raz sprawdzić sobie ile mamy stabilnych strzałów powiedzmy od ciśnienia 190 i potem sobie liczyć przy strzelania , a nabijając korzystać z manometru w zestawie który jest duzo dokładniejszy niż te w karabinkach.
Podsumowując żeby nie było że się wymądrzam a nic konkretnego do dyskusji nie wnoszę to przyłącze się do zdania kolegów że za 1500 to karabinek sprężynowy np TX ewentualnie pcp hatsan AT z butelką, lunetka i zestawem do ładowania. Da się złożyć taki zestaw w tej kwocie.
Diablik + Waver v10 2-10x38
-
maxim: napisałem subiektywnie
Co do lufy "pływającej" są różne zdania, ale od manometru jestem uzależniony....
P.S. Dlaczego u mnie po każdym napełnieniu kartusza żadne POI nie pływa? A może jest lekki luzik na ósemce? A może ósemka obejmuje tylko osłonę BB - a nie lufę, która jest stabilna?
Przemyśl.

P.S. Dlaczego u mnie po każdym napełnieniu kartusza żadne POI nie pływa? A może jest lekki luzik na ósemce? A może ósemka obejmuje tylko osłonę BB - a nie lufę, która jest stabilna?

Przemyśl.
Daystate Merlyn S + Nitrex 3-9x42/SS 10x42
-
Ale o czym mam myśleć? Czy ty myślisz ze zmiana poi przy zmianie ciśnienia na 25m wynosi 1cm? Nie, wynosi dużo mniej i ciężko to zaobserwować strzelając sobie do kapselków. Poza tym co z tego że ósemka ma kontakt z osłoną a nie z lufą? W takim razie zapytam w jaki sposób osłona trzyma sie na lufie i czy ma z nią kontakt za pośrednictwem jakieś tulei czy czegoś podobnego. Zdania na temat wyższości lufy pływającej są podzielone co nie znaczy że obie strony mają rację. Przerabiałem to w każdym karabinku który miałem i zawsze zero wędrowało nawet w FVB. Kiedyś na zawodach JacekJot naświetlił mi problem i od tego czasu już sie z nim nie borykam. Mało tego, karabinek nie musi mieć wcale ósemki a wystarczy że lufa będzie dotykać kartusza i mamy problem Każdy dzisiejszy karabin do strzelania precyzyjnego na długie dystanse jest wyposażony w lufę pływającą.
Diablik + Waver v10 2-10x38
-
-
-
-
-
-
- Ściepnik
-
Cortez pisze:Odpuść - drogie jak pierun, brzydkie, plastikowe i tylko ok. 8J. Za tę kasę kupuje się albo PCP entry level, albo najlepsze sprężyny na zawody HFT.
Tu masz przykład budżetowego PCP za mniejsza kasę:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/p ... bedwebsite
P.S. Mam nadzieje, że Tomaszek z Sylvikiem mnie nie zastrzelą....
giwera wygląda zawodowo i według opisów dobrze strzela - tyle, że ceny zaczynają się od 2500 także z osprzętem (butle srutle i przejściówki) wyjdzie lekko uber 3k
-
- Ściepnik
A to myślisz , że jak uzbierasz 1500 zł , to cuda zakupisz ?? ... i do tego PCP ??? .... no to niestety musisz zejść /spaśc twardo na ziemię .
Z takim budżetem ledwo styknie na dobrą , używaną sprężynę zę średnio dobrą optyką . Pod warunkiem , że trafisz okazję . Lub też nowe np. HW 50 , 80 , 95 z DOC-em na dzień dobry .... tyle , że na śrut już zbraknie ....
Z takim budżetem ledwo styknie na dobrą , używaną sprężynę zę średnio dobrą optyką . Pod warunkiem , że trafisz okazję . Lub też nowe np. HW 50 , 80 , 95 z DOC-em na dzień dobry .... tyle , że na śrut już zbraknie ....
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam
... często nie tam , gdzie celujemy

HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam

-
Się podpisuję... Mnie PCP wyszło dużo ponad 2k, niemniej kupowałem "z fabryki" (choć tu różnicy przeogromnej nie ma).
Tak, czy siak, za całkiem niezłą sprężynę, jak Grześka BeeMKa, można się w limicie wydatków zmieścić i jeszcze mieć trochę luźniejszej kasy na drobiazgi
Trzeba tylko dobrze śledzić beżowego, albo mieć wsparcie w osobie Przemka (który jedno oko ma już na pewno beżowe) 
Tak, czy siak, za całkiem niezłą sprężynę, jak Grześka BeeMKa, można się w limicie wydatków zmieścić i jeszcze mieć trochę luźniejszej kasy na drobiazgi

AA S400F + DOT 4-16x42AO MD, Sig Sauer SP 2022