hmm.. Albo tłok jest nieoryginalny albo spust.Stawiam na to, że tłok jest dorabiany bo zwyczajnie nie chce spasować z mechanizmem spustu. Ta "oś" w tłoku jest jakby za krótka, bo zaczep na jej końcu nie dostaje prawidłowo do spustu dlatego działa "odwrotnie". Dokupię tłok. tokarką nie będę się bawił bo nie mam pewności czy spaw wytrzyma. Mechanizm jest jakby niekompletny co wszyscy zauważyli
a w spuście są słynne kuleczki widać je po odciągnięciu języka spustu ale nie będę tego rozbierał bo jest sprawne.. a po mojej ingerencji nie wiem czy będzie. podziękowanie dla mildota za fotki przydadzą się:)
a co datowania jej wieku to się zgadza jest to bardzo wczesna konstrukcja:) na razie nie złoże rękawic..
i pytanie jaką średnice zewnętrzną ma tłok do dianki 35? do tych nowszych wersji rzecz jasna
Stara diana 35
Moderator: Hiszpan63
-
-
-
-
tomm89 pisze:no zakończone prace nad karabinkiem.. Wiem kompletna partyzantka:) ale działa..
mam Dianke 35:) jednak wystarczyło samozaparcia:)
Tak patrzę na tę Twoją Diankę i sam mam dylemat. jakieś 2 tyg. temu znalazłem jakąś starą Dianę 35 w garażu ale jest w kiepskim stanie wizualnym (technicznym chyba też). U mnie osada jest do wyrzucenia... A jak patrzę na ogólny wygląd to karabinek wygląd jakby miał z 50 lat..
Zastanawiam się czy iść "torem" pasjonata i ją uratować czy wyrzucić na złom...
A to bie gratuluję samozaparcia i efektu
Sharp Innova 1210 + HW 100T
-
Ja jednak nie skończyłem z tą dianą..
Robię od podstaw mechanizm spustu co przy braku tokarki jest karkołomnym zadaniem, ale nie jest źle:P oby tylko działał lepiej niż obecny spust. cóż 70-letni sprzęt ma prawo nie działać.. Dopracuje jeszcze osadę ale to przy okazji.. Kupiłem specjalnie Diane 35 z 78 roku żeby porównać ostatnią generację z "najpierwszą".. nie wiesz może Darku z którego roku jest Twoja diana? ma numeracje albo inaczej korpus jest skręcany czy cały tak jak w zwykłych czyli nowszych 35-tkach? ale skoro ma około 50 lat to nie jest chyba źle:) moja jest gdzieś spomiędzy 1930-1950..
Gdzieś czytałem na tym forum albo na beżowym żeby ratować stare sprzęty bo mają duszę... i mnie to przekonało:) w końcu to mój pierwszy karabinek
Robię od podstaw mechanizm spustu co przy braku tokarki jest karkołomnym zadaniem, ale nie jest źle:P oby tylko działał lepiej niż obecny spust. cóż 70-letni sprzęt ma prawo nie działać.. Dopracuje jeszcze osadę ale to przy okazji.. Kupiłem specjalnie Diane 35 z 78 roku żeby porównać ostatnią generację z "najpierwszą".. nie wiesz może Darku z którego roku jest Twoja diana? ma numeracje albo inaczej korpus jest skręcany czy cały tak jak w zwykłych czyli nowszych 35-tkach? ale skoro ma około 50 lat to nie jest chyba źle:) moja jest gdzieś spomiędzy 1930-1950..
Gdzieś czytałem na tym forum albo na beżowym żeby ratować stare sprzęty bo mają duszę... i mnie to przekonało:) w końcu to mój pierwszy karabinek
był: colt special combat classic
jest: diana 35 rocznik ok 1935 oraz Diana 35 rocznik 1972
jest: diana 35 rocznik ok 1935 oraz Diana 35 rocznik 1972
-
tomm89 pisze: moja jest gdzieś spomiędzy 1930-1950..
Ja zacząłem renowację swojej... Nie będzie to łatwe bo muszę dorobić łoże
Co do spustu to tłok masz ok...tłok nie zaczepia bezpośrednio o spust tylko jakby wcześniej a jego zaczep jest zwalniany poprzez uderzenie tego elementu, pod mechanizmem elementu spustu:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/db2 ... 3a272.html
Tylko do tego musi być sprężyna, której ty nie masz..albo jej nie widzę na zdjęciu..
Opiszę Ci to dokładniej za moment
-
Więc tak...
Obaj mamy bardzo stare Diany. Na mojej (choć łoże jest już do wyrzucenia) rozczytałem z kuzynem rok 1937.
Ich mechanizmy różnią się od późniejszych modeli 35-tki choć zasada działania jest oczywiście taka sama.
Zastanawiałem się co zrobić ze swoją Dianką ale po rozebraniu okazało się że poza polerką, wymianą tłoczka, sprężynki i oringu lufy w zasadzie nic więcej nie szwankuje.
Niestety są to tak stare modele, że ciężko znaleźć coś na necie. Ja też na początku myślałem, że coś nie gra z tym spustem ale jednak wsio jest ok. Poniżej możesz zobaczyć jak wygląda "zaczepiony" tłok i w jaki sposób jest zwalniany. Polega to na tym, że w czasie naciągania sprężyny ta metalowa tuleja cofa się w tył napinając sprężynę, która jest wewnątrz jej. Sprężynę blokuje bolec. Zaczep od spustu "łapie" tę tuleję a tłok zaczepia sie tak jak widać. Po naciśnięciu spustu tuleja napędzana rozprężającą się sprężyną uderza w tłok powodując jego zwolnienie.
Tylko sprężyna w mojej Dianie jest mocno sfatygowana i będę ją musiał wymienić.
Aha zrób mi proszę foto szczerbinki... bo moja to jakaś lipa jest
Obaj mamy bardzo stare Diany. Na mojej (choć łoże jest już do wyrzucenia) rozczytałem z kuzynem rok 1937.
Ich mechanizmy różnią się od późniejszych modeli 35-tki choć zasada działania jest oczywiście taka sama.
Zastanawiałem się co zrobić ze swoją Dianką ale po rozebraniu okazało się że poza polerką, wymianą tłoczka, sprężynki i oringu lufy w zasadzie nic więcej nie szwankuje.
Niestety są to tak stare modele, że ciężko znaleźć coś na necie. Ja też na początku myślałem, że coś nie gra z tym spustem ale jednak wsio jest ok. Poniżej możesz zobaczyć jak wygląda "zaczepiony" tłok i w jaki sposób jest zwalniany. Polega to na tym, że w czasie naciągania sprężyny ta metalowa tuleja cofa się w tył napinając sprężynę, która jest wewnątrz jej. Sprężynę blokuje bolec. Zaczep od spustu "łapie" tę tuleję a tłok zaczepia sie tak jak widać. Po naciśnięciu spustu tuleja napędzana rozprężającą się sprężyną uderza w tłok powodując jego zwolnienie.
Tylko sprężyna w mojej Dianie jest mocno sfatygowana i będę ją musiał wymienić.
Aha zrób mi proszę foto szczerbinki... bo moja to jakaś lipa jest
-